Top News
3399 prikaza

"SDP-u 3 mandata? Odlično za stranku koja više ne postoji"

EU izbori
PIXSELL
Puhovski je postavio dijagnozu Berine stranke unatoč uspjehu, desnica ulazi u EU parlament, a Mosta nema nigdje

Za hrvatske uvjete to je bila odlična izlaznost od 29,4 posto glasača, prema podacima DIP-a. Birališta su zatvorena točno u 19 sati i ubrzo nakon toga HRT je objavio rezultate prvih izlaznih anketa, koju je provela agencija IPSOS. HDZ prema njima osvaja 4 mandata, a SDP 3. Lista Mislava Kolakušića osvaja 1 mandata sa 8 posto glasova i, ako bi ovako ostalo, bilo bi to glavno iznenađenje ovih izbora.

Hrvatski suverenisti dobili su 1 mandat, Živi zid također jedan, kao i Amsterdamska koalicija i Lista Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a 1 mandat.

Predrag Matić Fred, bivši SDP-ov ministar branitelja u vladi Zorana Milanovića, rekao je: "Neka se kolege iz HDZ-a ne uzbuđuju, bit će to na kraju pet mandata za HDZ, nakon što pristignu glasovi zatvorenika i pomoraca."

Predrag Matić | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Ovakav ishod predstavljao bi najgori udarac Andreju Plenkoviću o kojemu se uoči izbora za Europski parlament u kuloarima neslužbeno navodilo da bi četiri mandata u EU-parlamentu značilo vrlo teško održiv slab rezultat. Express je pisao i o tome da je vrh HDZ-a zabrinut zbog mogućeg sabotiranja unutar stranke.

Prema drugim po redu izlaznim anketama HDZ je ipak dobio 5 mandata.

HDZ 23,04 posto - 5 mandata 
SDP 17,90 posto - 3 mandata 
Mislav Kolakušić 8,09 posto - 1 mandat
Suverenisti 6,61 posto - 1 mandat
Živi zid 6,59 posto - 1 mandat
Amsterdamska koalicija 5,47 posto - 1 mandat.

Politički analitičar Žarko Puhovski skrenuo je pažnju u emisiji na N1 na SDP-ov rezultat: "Tri mandata je odlično za stranku koja praktični više niti ne postoji."

U emisiji mu je društvo pravila Jadranka Kosor koja je primijetila da je kampanja bila užasno duga i neopisivo dosadna. Iznenađenje izbora svakako je Mislav Kolakušić koji prema ovim anketama ide u Bruxelles. On je pak kratko medijima poručio da je kod kuće s obitelji.

Mislav Kolakušić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
"Neću davati nikakve izjave prije službenih rezultata pa čak neću komentirati ni one prve rezultate iz 23 sata", rekao nam je Kolakušić.

Da će se nešto nakon 23 sata i objave službenih rezultata izmijeniti nadaju se i u HDZ-u. 

Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler rekao je kako očekuje da će njegova stranka do kraja večeri ostvariti zacrtani cilj - pet mandata u Europskom parlamentu.

Karlo Ressler na glasovanju za Europski parlament | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
"Pratimo prve rezultate koje će nam dolaziti, ali i prve prave rezultate, a ne izlazne ankete jer su one i ranije bile dosta nenaklonjene HDZ-u. Uvjeren sam da ćemo do kraja večeri uspjeti ostvariti ono što smo si zacrtali kao cilj - da HDZ u Europskom parlamentu ima pet zastupnika", rekao je Ressler komentirajući prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja četiri mandata.

Rezultate prvih izlaznih anketa komentirao je Tomislav Sokol. On je treći kandidat na listi i prema procjenama prvih izlaznih anketa, ići će u Europski parlament. 

"Moramo čekati službene rezultate. HDZ je vodio afirmativnu kampanju, i vjerujem da će na kraju to pokazati i službeni rezultati i da ćemo dobiti tih željenih 5 mandata. Veća izlaznost pokazuje da smo ipak uspjeli s građanima iskomunicirati koliki utjecaj EU i europski parlament ima na naš svakodnevni život", naglašava Sokol. 

Biljana Borzan i Tonino Picula | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Tonino Picula kaže da su zadovoljni izlaznim anketama. Ako ostane takav rezultatu ostane do kraja u EU parlamentu ćemo biti zastupljeniji nego zadnjih pet godina. 

"Ja neću krenuti od nule borit ću se za zemljopisno zakinute cjeline. Pogotovo s energetskom tranzicijom otoka", rekao je Picula koji je nositelj liste.

"Mi smo svoj cilj ostvarili, no isto tako ovi su rezultati pokazatelj kako desnica slabi. Pouzdano znam da su sukobi u SDP-u utjecali na to da HDZ slabi. Koliko su naštetili nama toliko su i njima", rekla je Biljana Borzan.

Biljana Borzan na glasovanju za Europski parlament | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL

Marijana Petir vjeruje da se rezultati mogu izmijeniti kada počnu stizati rezultati iz kako je rekla "ruralnih sredina". Smatra kako su rezultati koje je postigao HDZ, kako je rekla za N1, pokazatelj nezadovoljstva. 

"Jedno nezadovoljstvo sa vladajućom strukturom postoji, pokazatelj je da ili mijenjaju stil kojim su krenuli ili će rasti političke opcije koje nisu pretjerano konstruktivne", smatra Petir. 

"Ja se uopće ne brinem da neće biti pet mandata za HDZ na kraju", komentirao je upadljivo drhtavim glasom Željko Reiner.

"Noć će biti duga. Uvjeren sam da će biti pet", dodao je.

Ruža Tomašić | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Prema izlaznim anketama Hrvatski suverenisti na kojoj je nositeljica Ruža Tomašić dobivaju 1 mandat.

"Bila bih iznenađena da smo dobili manje. Sa mnom birači znaju da ne biraju mačka u vreći, već nekog odgovornog tko radi svoj posao. Očekujem još veći broj, borimo se za drugi mandat", kazala je Tomašić. 

Za primijetiti je još jedan iznenađujući rezultat, to da Most nije uspio ući u Europski parlament, a ni stranka BM365 nije dobila niti jedno mjesto u Europskom parlamentu. 

Milan Bandić i pas Rudi | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL
Kratku izjavu je dala tek druga sa liste Jelena Pavičić Vukičević. 

"Očekivali smo mali izlazni postotak, žao mi je da je tako. Ovo je bila prilika izraziti svoju građansku želju. Hvala svima koji su prepoznali ovu listu, koja je ujedno najbolja lista, ali duga je noć pred nama, a prvi neslužbeni rezultati su tek u 23 sata te se, apsolutno nadamo pomaku", rekla je Jelena Pavičić Vukičević. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:49 26.Svibanj 2019.

    sdp is not dead