Top News
2692 prikaza

HDZ Bruni i Hasi: Vi se koljete oko 1 posto glasova!

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih
Patrik Macek/ PIXSELL
Puni naziv stranke u raskolu je "Neovisni za Hrvatsku - Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović", naravno da će doći do rata dva kulta ličnosti

Cirkus je totalan, a razina ironije spektakularna. Zlatko Hasanbegović zakazao je sabor stranke u Zagrebu, a Bruna Esih proglasila je njegov sabor "protustatutarnim" i zakazala vlastiti u Zadru.

Kako je Hasanbegović optužio Esih da je "budućnost stranke dala na upravljanje Plenkovićevom Ministarstvu uprave", što bi značilo da se namjerava boriti i upravnim postupkom ako treba, a ona mu uzvratila da "su za svoju sudbinu u životu ljudi, općenito, zaslužni sami", samo je pitanje trenutka kad će jedno drugo uzajamno ekskomunicirati iz Neovisnih za Hrvatsku, jedne od stranaka sa samog desnog ruba desnice u Hrvatskoj. A cirkus?

Martin Pauk A tek 26 godina Top News Uhljebio se preko Hase i Brune i uglavnom priča gluposti

"Mi smo stranka na petom mjestu po snazi u Hrvatskoj. Ovo je zadnje što smo trebali doživjeti", kazala je Esih.

Na takvu njenu izjavu, čak i HDZ koji se već danima bavi samim sobom i preslagivanjem svoje vlade i svojih redova, brutalno je zabio golčinu objavom kojoj je povod bilo to što je Esih rekla da je "ostala uz Hasanbegovića" čak i onda kad joj je, navodno, "'predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponudio članstvo u stranci i visoku poziciju ako se odrekne Zlatka Hasanbegovića". Pa je onda, kazala je, to odbila.

"Pod krinkom zauzimanja za suverenizam i državne interese, oni se jedino bore za vlastiti probitak i interese, a pritom nisu ni u stanju upravljati malom strankom koja je ispod izbornog praga", bilo je to zakucavanje čak i takvog HDZ-a.

Zaljubljeni u svoje ime: Bandić, Pernar, Sinčić... 

A njenu izjavu o navodnoj nemoralnoj ponudi Plenkovića, to je također moralo boljeti, i to oboje, i Brunu i Zlatka, popratili su izjavom da je to "još je jedna u nizu besramnih laži koje služe za prikrivanje unutarstranačkog kaosa koji vlada u stranci Neovisni za Hrvatsku". Pritom je službeno priopćenje iz HDZ-a u jednom pogriješilo.

Stranka se punim imenom zove "Neovisni za Hrvatsku - Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović". Naziv stranke upućuje na nekoliko stvari; prvo na dvovlašće, a drugo na kult ličnosti. Pritom je u ovom slučaju riječ o kultu ličnosti čak dvije ličnosti odjednom, što je spektakularno nemoguće za zamisliti da bi funkcioniralo i u najtolerantnijim društvima, a kamoli na Balkanu.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Ili u izrazito desnoj stranci, što po definiciji podrazumijeva smanjen prag tolerancije. Odakle uopće nekome potreba gurati svoje ime i prezime u ime stranke? Osim ako je riječ o Milanu Bandiću. Ili o Ivanu Pernaru, što je najavljivao. Ili o stranci "Živi zid – Ivan Vilibor Sinčić". A Neovisni za Hrvatsku u naziv stranke ugurali su dvije osobe iz vrha stranke.

"Odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja", priopćila je tijekom dana Hasanbegovićeva frakcija.

Ruža Tomašić i Bruna Esih Bijeg od nje Top News Bruna se boji da će Ruža dobiti više glasova od nje

"Sretan put dragi drugovi", poručili su svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama da sada i njih smatraju "komunjarama", kao da im je u Hrvatskoj ponestalo novih kandidata krstiti ih na ovaj način.

A kako je i zašto uopće došlo do raskola u stranci s one strane izbornog praga?

"Bruna Esih je shvatila kako neće imati većinu i kako će joj izmaći mjesto predsjednice stranke, jer je raspoloženje članstva, s obzirom na loš rezultat njene liste za Europski parlament, na strani Zlatka Hasanbegovića, koga žele za novog predsjednika. Zato je sinoć izaslanicima na brzinu e-poštom poslan poziv da će se sabor Neovisnih za Hrvatsku održati u Zadru", predvidio je uoči raskola za Telegram "izvor blizak stranci".

Kad netko kao Bujanec napušta, brod...

Express je tada objasnio da će, održe li se stvarno dva izborna sabora, Ministarstvo uprave donijeti pravorijek o tome koji je onaj "ispravan". A i podsjetio je da će biti zanimljivo promatrati sve događaje oko ove desničarske stranke otkako su se razišli s Velimirom Bujanecom, a nešto ranije su imali određenih nesuglasica i s Ružom Tomašić.

"Uz određene prijatelje vam ne trebaju neprijatelji. Primjer je i gospodin Bujanec", rekla je Bruna Esih prije nešto više od tjedan dana u izbornom stožeru Nezavisnih za Hrvatsku nakon održanih izbora za Europski parlament.

Vatreno u Saboru | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Rečenica je to za koju je šira javnost donedavno mislila da je nikada nećemo čuti iz usta Brune Esih. Ona i Zlatko Hasanbegović već su dulje vrijeme Bujančevi intimusi, bliski prijatelji i česti gosti njegove Bujice preko koje im je televizijski voditelj pomogao da dopru do velikog broja svojih birača.

Prema brojnim pričama, Bujanec im nije samo preko TV emisije pomagao u probijanju na političkoj sceni, a Bujanec je svoju bliskost s njima često pokazivao fotografijama na svom profilu na Facebooku.

Osim toga, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović bili su gosti na Bujančevom vjenčanju, kada je Hasanbegović mladencima darovao tada "svježe" skinutu ploču s natpisom Trga Maršala Tita, jer je baš tih dana došlo do promjene imena poznatog zagrebačkog trga u centru grada. Velimir Bujanec često je objavljivao svoje zajedničke fotke s Brunom Esih i suprugom Karolinom i gotovo uvijek je u status pisao da su njih dvije najljepše Hrvatice.

Zlatko Hasanbegović On ništa ne kuži Top News Haso je zaboravio na podršku ljubitelja Draže Mihailovića

Mjesecima su uoči posljednji europarlamentarnih izbora trajali dogovori, odnosno nagovaranja da stranke desnice izađu zajedno na izbore, ali Bruna Esih i Hasanbegović sa svojim Neovisnima za Hrvatsku nisu bili zainteresirani. Neki su mediji, među kojima i Express, pisali kako Bruna Esih ne bi preživjela da Ruža Tomašić osvoji više glasova od nje, što se na kraju i dogodilo, ali stvari su trebale biti drukčije.

Najveći pobornici ujedinjenja bili su Velimir Bujanec i Ruža Tomašić, kojoj prije izbora apsolutno nijedna anketa nije dala nikakve šanse da će osvojiti još jedan mandat u Europi, pa je i ona sama već najavljivala da će se vratiti na Korčulu i tamošnjem mirnom životu.

"Čušpajz koalicija" ekstremne desnice

Ruža Tomašić je redovito promovirala zajednički nastup, a u razgovoru za 24sata kazala je: "Ne možete se dogovoriti s nekim tko to ne želi. Htjela sam zajedništvo na desnici, bila spremna prepustiti svoj mandat njima ako ih je strah mojih preferencijalnih glasova. Predložila sam i da uopće ne budem na listi ako je u meni problem. Jedini uvjeti bili su da završe ono što sam započela u ribarstvu i da odmah dogovorimo koaliciju za Sabor. Ali oni imaju neku svoju računicu, a ja mislim da su ovi izbori previše važni da bismo se igrali", rekla je Ruža Tomašić i time indirektno potvrdila da je Brunu Esih strah da će je Ruža potući.

Andrej Plenković Opet divljaju Top News 'Plenkija ruše lažni hrvatski domoljubi, plaćaju ih Rusi'

Ideji o ujedinjenu desnice pumpali su i ostali desni mediji, a jedan od rijetkih koji se protivio toj koaliciji bio je nezavisni portal HOP i to tako da je njihov glavni urednik Igor Drenjančević objavio kolumnu protiv te "čušpajz koalicije", kako ju je on nazvao. Ovaj portal je važno spomenuti zato što su oni bili jedni od onih koji su prenijeli teoriju da srpski lobisti financiraju Brunine Neovisne za Hrvatsku.

No, na tom mjestu već ulazimo u domenu teorija zavjere s krajnje desnice, koja očito nije u stanju organizirati se bez nuklearne reakcije čim se masa u desničarskoj koaliciji približi kritičnoj masi od 2 ili više posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.