Top News
5218 prikaza

Hasanbegović preko Bandića i Broza ide u EU parlament

Zlatko Hasanbegović
Borna Filic (PIXSELL)
Ovo je pozadina raspada političkog braka Bandića i Nezavisnih, Haso je trgovinom postigao svoja dva cilja

Ma, Bandić više nije imao kamo, pa je poslao svoje ljude da sazovu novinare i poruče da oni raskidaju partnerstvo sa Zlatkom Hasanbegovićem. A činjenica je da je Hasanbegović ostavio njega, što je bilo i očekivano, kaže nam jedan od suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Bandić je poznat da malo toga prepušta slučaju, da uvijek može naći zastupnike, ali sad je prvi puta nakon raskola sa SDP-om izvukao deblji kraj. Barem privremeno.

Partnerstvo sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih mu je kupilo posljednjih godinu i pol dana vlasti, ali donijelo i veliki udarac na ego. A možda će mu u konačnici blokirati upravljanje Zagrebom. Hasanbegović i Esih su ga prvo natjerali da potjera Tita iz centra grada, čime su dobili glasove i neizmjernu zahvalnost cijele zagrebačke desnice. Iste one kojoj se sad Bandić pokušava uvući pod kožu dižući najveći spomenik Franji Tuđmanu.

Zlatko Hasanbegović On ništa ne kuži Top News Haso je zaboravio na podršku ljubitelja Draže Mihailovića

Nadalje, Hasanbegović je nakon puno muke uspio i u svojem drugom cilju: postaviti Anu Leder za pročelnicu za kulturu. Mjesecima su se vodili pregovori oko tog mjesta, a na kraju je najbliža Hasanbegovićeva suradnica dobila zagrebački kulturni proračun težak 586 milijuna kuna.

Iako je Bandić nakon puknuća partnerstva pozvao na vraćanje svih funkcija koje su dobili Nezavisni za Hrvatsku, na primjeru Ane Lederer se jasno vidi političko licemjerje i kadroviranje. Za razliku od ministarstava, pročelnike ne imenuju ni Skupština ni gradonačelnik. Oni se formalno biraju na javnom natječaju na rok od četiri godine. Tako da nema mogućnosti smjene kao kod ministara. Bandić može Lederer dati otkaz, pa će je tako samo učiniti žrtvom, a sud bi je vratio na posao.

U svakom slučaju, iako je jasno da je Lederer politički postavljena, uzalud se sad Bandiću na to pozivati. Hasanbegović je ispunio dva cilja, više nema razloga ostati u braku s HDZ-om i Bandićem u Zagrebu. Pogotovo jer idu izbori za EU parlament. Puno lakše mu je napadati Bandića, predstavljati se kao čovjek koji je rekao “ne” moćnom gradonačelniku i HDZ-u te tako ostvariti sljedeći cilj: ili on ili Esih da odu na plaću od 8000 eura u Europski parlament.

Paradoksalno, procjenjuje nam jedan sugovornik, uspjeh Nezavisnih za Hrvatsku na EU izborima bi značio i njihov kraj u Hrvatskoj. Jer ako ode bilo tko od prepozantljivog dvojca, stranka će se još više “sušiti” u Hrvatskoj jer ionako nisu uspjeli osnovati dovoljno lokalnih podružnica.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

U Zagrebu također nisu uspjeli nametnuti bilo kakvu drugu politiku, osnovati ogranke, a Hasanbegović, kažu nam, nije čak ni radio ono što bi trebao kao čelni čovjek Odbora za imena ulica i trgova.


"Pa ne znam jesu li dvije, tri ulice imenovali. Imamo nova naselja koja čekaju imena ulica, a Hasanbegović je rad sveo na beskonačne ideološke rasprave na odboru s Radom Borić. Tu je mag za privlačenje publike i svojih birača, ali kad treba nešto konkretno odraditi, to je druga priča. Pa nemaju oni stav ni politiku za zdravstvo, socijalu, što su njihovi komunalni prioriteti", kaže nam jedan HDZ-ovac koji je ovih godinu dana imao priliku surađivati s Hasanbegovićevim klubom od pet zastupnika.

No bez te petorke, Bandić je osuđen bjesomučno tražiti tri zastupnika koja su mu nužna za podršku proračunu. Na početku mandata mu je nedostajalo petero za mirnu vlast s HDZ-om, pa je bio osuđen na Hasanbegovića i Esih. U međuvremenu mu je prešlo dvoje SDP-ovaca u Zagrebu. Ironija je da bi Bandićev proračun sigurno pao jer je i dio HDZ-ovaca za nove izbore barem za Skupštinu, ali oni neće ići kontra stranačke stege.

Milan Bandić i Zdravko Mamić Kad padnu maske Life Tajne snimke: 'Bog ih j...o bolesne!' i ostali biseri

Bandić Andreju Plenkoviću drži vlast. I zato je jedan drugi suguvornik uvjeren da će Bandić opet uspjeti naći zastupnike za proračun iako se na novinarska pitanja svi izjašnjavaju da ga neće podržati.

"Ima tu još nezavisnih koji su u klubu s HSLS-om koji vodi Darinko Kosor. Plenković će se sigurno uključiti i pomoći Bandiću, upravo kroz pregovore s Kosorom. Vjerojatno sam Kosor neće podržati proračun, ali tu su oni na koje on ima utjecaj, a koji nisu članovi stranke, poput Vladimira Ferdeljija. I onda će se naći rješenje", procjenjuje zastupnik zagrebačke skupštinske, Bandićeve većine.

U ponedjeljak, 13. prosinca, na glasanju o proračunu Zagreba teškom više od osam milijardi kuna, vidjet će se hoće li taj plan profunkcionirati.

HDZ-ov zagrebački čelnik Andrija Mikulić već je rekao da imaju većinu. Bandić je poručio da sigurno neće predlagati drugi put proračun, nakon izbora za Skupštinu, a to znači također da je većina osigurana. Hasanbegoviću i u tom slučaju voda ide na politički mlin prije EU izbora. Jer će Bandića prozivati za političku trgovinu u kojoj on nije htio sudjelovati. Iako je istrgovao i Tita i Lederer.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 09:52 10.Prosinac 2018.

    netko mora u europskom parlamentu braniti interese hrvatske, a za taj odgovorni zadatak boljih od brune esih i dr. hasanbegovića nema.