Top News
7400 prikaza

Granica sa Slovenijom: "Moramo misliti na najgore"

Prosvjed ribara u Savudrijskoj vali
1/9
Hajrudin Merdanović/24sata
Tek nakon objave konačne odluke, vidjet ćemo kakav odgovor je spremila hrvatska strana

Četvrtak bi mogao biti Dan D za slovensko-hrvatske odnose zato što će tada arbitri u Haagu obznaniti svijetu odluku u graničnim nesuglasicama između dviju država. "Proglašenje arbitražne presude bit će 'treća prijelomnica' u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila prije 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prijelomnica dogoditi  u četvrtak, kad će biti određena naša 'konačna granica' s Hrvatskom", kazao je u utorak za mariborski list "Večer" predsjednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani i potpredsjednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavatelja međunarodnih odnosa.

Međutim, Hrvatska je davnih dana obavijestila, i to odgovarajućim kanalima, arbitre da se povlače iz čitavog procesa zbog narušavanja sudske nepristranosti. Slovenija je do sada na troškove arbitražnog postupka iz državnog proračuna službeno platila više od 6 milijuna eura. Među ostalim, navodi portal Siol.net, platila je i 800.000 eura zato što se proces nakon otkrivanja afere sa slovenskom agenticom Simonom Drenik i ostavkom kompromitiranog slovenskog suca produžio, a Hrvatska najavila izlazak iz arbitraže te o tome temeljem Bečke konvencije obavijestila arbitražni sud, Sloveniju i UN.

Susret Aleksandra Vučića i Vladimira Putina Juriš na Hrvatsku Top News Slovenci, Rusi i Srbi u koaliciji protiv Hrvatske

Dok čekamo odluku u četvrtak, bitno je podsjetiti zašto je hrvatska strana odlučila napustiti arbitražu i ne prihvatiti njenu odluku o teritorijalnoj podjeli zaljeva.  Sudačka je rasprava, prema postulatima Suda, tajna i povjerljiva, a suci – bez obzira na to iz koje su države – neovisni i nepristrani. No član Arbitražnog suda Slovenac Jernej Sekolec u nekoliko je navrata telefonski razgovarao sa strankom u postupku, članicom stručnog tima i zastupnicom pred Sudom Simonom Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, o meritumu stvari te joj prenosio detalje iz povjerljive rasprave, izjave i mišljenja predsjednika Suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara – Nijemca Brune Simma i Britanca Vaughana Lowea te Hrvata Budislava Vukasa. Ta komunikacija nije dopuštena, pisao je u srpnju 2015. godine Večernji list koji je i otkrio nedopuštenu komunikaciju.

Savudrijska Vala | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Prenio je arbitar izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku, rekao kako su "Slovenci dobili što su htjeli na moru", što bi možda moglo upućivati i na pristranost sudaca. Otkrio joj je i podatak da će razgraničenje na moru, odnosno podjela Savudrijske vale / Piranskog zaljeva ići u omjeru "trećina Hrvatskoj, a dvije trećine Sloveniji, ako ne i više u korist Slovenije".

Podsjetimo, hrvatska strana traži da razgraničenje ide crtom ekvidistance, odnosno da se zaljev podijeli po pola. Jernej Sekolec i voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom MVP-u Simona Drenik savjetovali su se o problematičnim točkama za Sloveniju, analizirali sudačka mišljenja, dogovarali strategiju te planirali kako će Sekolec i privatno, na večeri, utjecati na pojedine suce da promijene mišljenje u korist Slovenije. U tim razgovorima Sekolec i Jernej funkcioniraju kao tim, a ne kao ono što jesu u arbitražnom postupku: nepristrani sudac i stranka u postupku.

Štediše ispred poslovnice Ljubljanske banke Tužba u Strasbourgu Top News Hrvatska optužena za kršenje prava Ljubljanske banke

Štoviše, Sekolec je zatražio od Simone Drenik i konkretnu pomoć – pripremu dokumenata kojim je želio utjecati na suce, a što je Simona Drenik pristala učiniti te potvrdila da je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upoznat s njezinim radom. Dokumente je Sekolec želio prikazati kao svoje zabilješke jer više nije bilo moguće dodavati nove dokaze u spis, nakon što su obje strane predale materijale.

Da su znali da rade nedopuštene stvari, govori i to što su pazili da zametnu tragove te da se autorstvo dokumenta ne može pripisati Simoni Drenik. Ovi navodi itekako ugrožavaju cijeli arbitražni spor, koji države ne stoji samo pet milijuna eura, koliko iznose honorari stručnih timova te troškovi suda, već i onog nemjerljivog novcem – teritorija.

Prve spekulacije o mogućim nepravilnostima u arbitraži pojavile su se nakon izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca u emisiji TV Velenja 23. ožujka. Tada je Erjavec kazao kako je "po neslužbenim informacijama" optimističan kako će "Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more", što bi značilo da će Sud odlučiti u korist Ljubljane. Kad se digla bura u Hrvatskoj, iz slovenskog su MVP-a demantirali da imaju ikakve povlaštene informacije.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tignac 22:25 28.Lipanj 2017.

    ja sam naprosto iznenađen kako objektivno možete napisati članak....moje čestitke