Top News
704 prikaza

Gotovo je - postignut dogovor o Brexitu!

Brexit
Press Association/PIXSELL
Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson, no sporazumni brexit suočava se s još nizom prepreka.

"Gdje postoji volja, postoji dogovor - imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor", objavio je Juncker na Twitteru.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli "sjajan" novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda. "Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Johnson.

"Sada bi parlament trebao dovršiti brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša", dodao je Johnson.

Brexit Samouništenje Ekonomix Ovo su razmjeri krize koja čeka Britance nakon Brexita

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani. 

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis. Čelnici DUP-a objavili su ranije u četvrtak da ne mogu prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

Brexit će biti jedna od ključnih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.