Top News
264 prikaza

Goran Aleksić iz udruge Franak: Očekujem pozitivne odluke Vrhovnog suda

Goran Aleksić, predsjednik Udruge Franak
Patrik Macek/ PIXSELL
'Odluku Vrhovnog suda o konverzijama i ništetnosti cijelih CHF kredita očekujem tijekom ove godine. Najprije vjerojatno ide odluka konverzijama najesen...'

U srijedu je nastupila zastara u slučaju Franak. To je bio i zadnji dan za podizanje tužbe protiv banaka za odštetu. Udruga Franak objavila je kako je podignuto oko 60.000 tužbi, no potpuni podaci bit će poznati za nekoliko mjeseci. Goran Aleksić za RTL je kazao kako je tužbi moglo biti i više.

Koliko je bilo kredita u francima, a koliko je tužbi?

Maksimalno je moglo biti 125.000 tužbi jer je toliko bilo kredita, od čega je 55.000 bilo konvertiranih kredita. Od ukupnog broja podignutih tužbi 30.000 je konvertiranih kredita. Nisu svi podignuli tužbe zato što dijelom neinformirani, a dijelom ne vjeruju u pravni sustav. Nažalost, Vrhovni sud nije ujednačio sudsku praksu što se tiče konverzija i zato ljudi s konverzijama nisu tužili.

Goran Aleksić, predsjednik Udruge Franak | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Kad se mogu očekivati odluke Vrhovnog suda?

Odluku Vrhovnog suda o konverzijama i ništetnosti cijelih CHF kredita očekujem tijekom ove godine. Najprije vjerojatno ide odluka konverzijama najesen, a nakon toga odluka o ništetnosti cijelih CHF ugovora. S tim da, ako se utvrdi da su ugovori ništetni, onda će svih 125.000 potrošača moći podnijeti tužbu jer nova tužba nije vezana za kolektivni slučaj Franak i tu zastare nema.

Hoće li tužbe Vrhovnog suda biti u korist potrošača?

Očekujem da će sve odluke Vrhovnog suda biti pozitivne jer je to u skladu s pravom EU. Sud EU je već donio niz presuda da imamo pravo na odštetu nakon konverzije i da imamo pravo utvrđivati ništetnost cijelih ugovora. Ne smije naš Vrhovni sud suditi drukčije. Nažalost, dio sudaca nije siguran u svoje mišljenje, pa ćemo još pričekati na konačnu odluku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:48 17.Lipanj 2023.

    socijalizam bolji od kapitalizma