Top News
1438 prikaza

Godinu dana nitko ne zna kako je umro Putinov kritičar

Nikolaj Gluškov
1/8
Press Association/PIXSELL
Njegova smrt samo je jedna u nizu misterioznih smrti više ruskih disidenata koji su otvoreno bili protiv Vladimira Putina

Nikolaj Gluškov, ruski emigrant, živio je sam u trošnoj kući u Južnom Londonu s starim psom i mačkom po imenu Braveheart. Bio je početak ožujka i on se pripremao na nešto veliko. Bivši financijski direktor ruske vodeće zrakoplovne kompanije, spremao se za suđenje na londonskom sudu. Rekao je prijateljima da će ovdje dokazati svoju nevinost pred ruskim vlastima koje su ga optužile za financijske malverzacije, a također će prokazati Aeroflot - rusku državnu zrakoplovnu kompaniju, kao financijera ruske sigurnosne službe.

Slučaj bi, kako je rekao, mogao biti vrlo neugodan za predsjednika Vladimira Putina jer bi se osvijetlio dio sovjetske povijesti koju je ruska vlada pokušala izbrisati. Nakon što je potrošio novac za plaćanje vlastitih odvjetnika, 68-godišnji Gluškov planirao je sam sebe zastupati, te je proučio britanske zakone i forenzično računovodstvo.

Mihail Gorbačov i Ronald Reagan Dobra fora! Life CIA je skupljala viceve za Sovjete. Neki su baš strašni

"Ovaj slučaj je jedini smisao njegovog života. Neće odustati od toga", govorio je Georgy Shuppe, prijatelj i bivši poslovni partner. Uoči preliminarne sudske rasprave, Gluškov se prestao javljati na telefon. Kad se njegova kćer odvezla do njegove kuće da provjeri što mu se dogodilo, našla ga je u kući kako leži zadavljen psećim povodcem. Kasnije te noći, deseci policajaca iz antiterorističke jedinice počeli su pretraživati i prekapati njegov vrt. U Rusiji, mediji pod državnom kontrolom, njegovu su smrt prikazali kao homoseksualni eksperiment koji je krenuo po zlu. Britanska policija pak, vodi istragu kao ubojstvo. U kolovozu su objavili video snimke crnog kombija u blizini njegove kuće, baš tijekom noći kad je zadavljen, pa su tražili bilo koga tko bi mogao dati bilo kakve informacije, da im se javi.

Policija pred kućom Nikolaia Gluškova | Author: Rick Findler/Press Association/PIXSELL Rick Findler/Press Association/PIXSELL

Smrt Gluškova poslala je snažnu poruku emigracijskoj zajednici Rusije u Velikoj Britaniji. Bio je jedan od trojice nekadašnjih moćnih Rusa koji su, nakon prikupljanja bogatstva tijekom ruskih privatizacija, pomogli izgraditi politički sustav koji je Putina doveo do prvog čovjeka Rusije, na mjesto predsjednika. Nakon što su pali u Putinovu nemilost, trojac je pobjegao u Englesku i pokušavao se otamo suprotstaviti svom bivšem pulenu, ali su ih u tome spriječili tajanstvena ubojstva i skupe parnice.

Ovih dana kći Nikolaia Gluškova, ruskog tajkuna ubijenog u egzilu, apelirala je na nove svjedoke da se pojave na suđenju i opišu kako je otkrila njegovo tijelo prije godinu dana u njegovom domu u Londonu, ne bi li se konačno ispričala prava istina o smrti njezinog oca koje se željelo prikazati kao ubojstvo.

U svom prvom medijskom intervjuu od ubojstva njezinog oca, koji je dala Guardianu, Natalia Gluškova izjavila je da ne želi spekulirati o tome tko je možda ubio njezina oca - ili zašto. Opisala ga je kao "karizmatičnu i energičnu ličnost' koji nije sigurno bio nikakvom samoubojstvu.

Glushkov je bio istaknuti kritičar Kremlja i blizak prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog. Bivši izvršni direktor ruske zrakoplovne tvrtke Aeroflot, Gluškov je ubijen 12. ožujka prošle godine u svojoj kući u New Maldenu. 

Igor Korobov Šef špijuna Top News Bio kod Putina na 'ribanju', pa umro kad je došao kući

Njegovo ubojstvo dogodilo se tjedan dana nakon što su dvojica ruskih obavještajaca otrovala Sergeja i Juliju Skripal u Salisburyju koristeći novičok, smrtonosni nervni agens stvoren u Sovjetskom Savezu. Detektivi vjeruju da je Gluškov bio žrtva profesionalnog ubojice kojeg je poslala Moskva ali do sada, unatoč svim naporima, nisu uspjeli identificirati osumnjičenog.

Natalia Gluškova je izjavila da je posljednji put razgovarala s ocem u nedjelju 11. ožujka u 21 sat. Sutradan se trebao pojaviti na visokom sudu kako bi se obranio protiv slučaja koji je pokrenuo Aeroflot.

"Pitala sam ga kako se osjeća, a on je rekao:"Spreman sam. Poo sam ga kako se osjeća. Rekao je: 'Spreman sam. Radujem se jer pobjeđujem. Rekla sam mu:"Budi hrabar. Sretno! Volim te!'"

Glušova je rekla da je sutradan u 20 sati nazvala oca da čuje kako je prošlo saslušanje. Nije joj se javljao. Pokušala ga je dozvati i na mobitele, a onda je krenula prema njegovoj kući na adresi Clarence Avenue, oko 22 sata.

"Imala sm ključ i otvorila vrata. Odmah sam znala da je mrtav", rekla je.

"Vidjela sam i sama tragove ozljeđivanja. Sve je bilo tako šlampavo odrađeno samo da bi se prikazalo kao neko jeftino samoubojstvo. Moj otac je bio vrlo ljubazan čovjek, uvijek pozitivan i profinjen. Nikad na njemu nisam vidjela ni naznake depresije", govori Gluškova koja tvrdi da je ubojstvo bilo ciljano i pomno isplanirano. Tko god da je ubio njezinog oca ušao je u njegovu kuću preko terase bez da je morao razbiti prozor ili oštetiti vrata. Gluškov je živio sam s velikim ridgebackom, a vrlo je čudno da pas nije lajao jer je bio pravi čuvar i vrlo se zaštitnički odnosio prema mom ocu. velikim psećim ridgebackom.

Policija pred kućom Nikolaia Gluškova | Author: Rick Findler/Press Association/PIXSELL Rick Findler/Press Association/PIXSELL

Gluškova je odmah pozvala hitnu pomoć i rekla operateru u policiji da odmah upozori i britanske sigurnosne službe.

"Sljedećih nekoliko sati bilo je puno tuge i užasa", rekla je. Stigla je policija i hitna, a zatim je došla i posebna jedinica iz kemijskog odjela.

Glushkova je rekla da je testirana na izlaganje zračenju i da je morala skinuti odjeću koju su spakirali i poslali na analizu.

Glushkova je tijekom istrage satima sjedila zamotana u deke, u mraku i hladnoći. Prisjetila se da je njezin otac bio je prijatelj Aleksandra Litvinenka, bivšeg oficira FSB-a koji je postao disident, da bi ga 2006. godine dvojica ruskih špijuna otrovali radioaktivnim polonijem.

Jedinica za suzbijanje terorizma Scotland Yarda izvršila je veliku istragu oko Gluškovljeve smrti. Ispitali su sve snimke nadzornih kamera i uzeli izjave više od 300 svjedoka. Detektivi vjeruju da su dvojica Rusa također pokušali otrovati Gluškova 2013. godine u hotelskoj sobi u Bristolu, no taj put je preživio.

U kolovozu policija je objavila snimke tajanstvenog crnog kombija marke Volkswagen sa zatamnjenim prozorima u blizini njegove kuće, no nitko nije nakon tog otkrića uhapšen.

Frustrirana sam činjenicom da u slučaju mog oca nema napretka i zato želim da se istraga nastavi”, kazala je Gluškova.

Vladimir Putin i Donald Trump Amerikanac u karanteni Top News Špijunski rat Putina i Trumpa odnio je novu žrtvu

Pozvala je svakoga tko je bio u Clarence Avenue u nedjelju 11. ožujka ili u ranim jutarnjim satima 12. ožujka da kaže čega se sjeća jer se u tom periodu najvjerojatnije dogodilo ubojstvo njezinog 68-godišnjeg oca.

Glushkova se školovala u Velikoj Britaniji i živi u Londonu. Njezina majka i brat, Dmitry, su u Moskvi. Vjeruje se da su slučaj njezina oca, i napad na Skripala povezani i okrivljuje za to Moskvu.

"Skripalov slučaj bio je iznimno medijski praćen, pa ako želite nešto napraviti neopaženo, pripremite vatromet", govori Gluškova.

Osamdesetih i devedesetih godina Gluškov je blisko surađivao s Berezovskim i postao glavni financijski službenik Aeroflota. Postao je nepodoban kad je počeo otkrivati sheme korupcije u koju su bili upleteni visokopozicionirani političari. Godine 2000. Berezovski pao u nemilost Vladimira Putina i pobjegao je u London, a ubrzo nakon toga uhićen je u Moskvi i Gluškov.

Izašao je iz zatvora 2004. godine, preselio se u Veliku Britaniju i dobio politički azil.

"Nakon razdoblja prilagodbe bio je zadovoljan životom u Londonu. Volio je putovati. On je bio jedan od najpametnijih ljudi u mojem životu. Imao je doktorat. Pisao je pjesme, kratke priče.

Policija pred kućom Nikolaia Gluškova | Author: Rick Findler/Press Association/PIXSELL Rick Findler/Press Association/PIXSELL

U izgnanstvu je Gluškov bio jedan iz skupine antiputinovskih disidenata od kojih je sad većina mrtva. Među njima su bili i Litvinenko i gruzijski milijarder Badri Patarkatsišvili, koji je umro 2008. godine od srčanog udara, te Berezovski koji je pronađen mrtav 2013. godine.

"Čini se da između tih smrti postoji veza. Moj otac je umro 2018. godine, ruska televizija uvijek je njega prikazivala zajedno s Badrijem i Borisom”, kazala je Gluškova.

Godine 2011. Gluškov je svjedočio u sudskom procesu u kojem je Berezovski tužio Romana Abramoviča na 5 milijardi dolara, no Berezovski je izgubio. Pronađen je obješen 2013. godine i policija je zaključila da je riječ o samoubojstvu.

U razgovoru za Guardian, Gluškov je tad rekao da previše ruskih disidenata umire pod čudnim okolnostima.

"Prošlo je godinu dana i ja još uvijek tugujem i ne mogu se pomiriti da je riječ o samoubojstvu mog oca. Molim sve one koji imaju bilo kakvu informaciju da dođu i daju iskaz policiji", rekla je Guškova kćer.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 13:49 12.Ožujak 2019.

    njegovu sudbinu zna putin