Top News
11953 prikaza

Glad u Koreji: Kimovi vojnici jedva stoje na nogama

Kim Jong Un
REUTERS
Sjeverna Koreja trpi jezivu sušu, hrane je manje za trećinu, a nove sankcije ubit će im još trećinu izvoza

Sjeverna Koreja, pored sankcija, ove godine muku muči i sa sušom, piše Guardian, i to najgorom u posljednjih dva desetljeća, dok tamošnje državno vodstvo nastavlja ograničene resurse ulagati u programe za projektile i za nuklearno oružje. UN prognozira da bi ovogodišnji usjevi mogli do te mjere biti pogođeni sušom da Sjeverna Koreja neće moći prehraniti svoje stanovništvo, čak niti svih svojih milijun vojnika.

Za dio sjevernih Korejaca život pod Kimom Jong-unom doista se popravio, ali ne i za svih 25 milijuna od kojih neki ne mogu prikupiti niti dovoljne količine hrane, dok drugima prijeti da izgube poslove uslijed sankcija, kako svjedoči Jiro Ishimaru, japanski redatelj dokumentaraca koji inače vodi mrežu građana-reportera iz Sjeverne Koreje.

Kim Jong-un Napeta situacija Top News Kimova vojska spremna, čekaju naredbu za raketiranje

"Prvo, imaju previše vojnika da bi ih hranili, a tu je potom i korupcija. Viši vojni časnici uzimaju dio hrane kako bi je prodali za svoj račun na crno, tako da ne ostane ništa običnim vojnicima", kazao je on za Guardian. Ishimaru navodi i to da, prema izvještajima iz Sjeverne Koreje, u toj zemlji stanovništvo doista ozbiljno računa na rat s SAD-om, ali i to da su neki tamošnji vojnici zbog loše ishrane u tako lošem stanju da nisu sposobni za borbu.

On je zabrinut da bi fokusiranje na lansiranje projektila i povećanje napetosti između Pyongyanga i Washingtona moglo značiti da se više nitko neće obazirati na patnje običnih ljudi. "To je točno ono što Kim Jong-un želi, odašiljati sliku snage da su on i građani jedno i jedinstveni. A u tim uvjetima u normalnoj zemlji izbijali bi neredi zbog nestašice hrane."

Kako država ne može više pokriti potrebe građana, režim je dopustio malu privatnu trgovinu, uvoz robe iz Kine veći nego prije, u nekim slučajevima to se na nižim razinama i ohrabruje, potiče. U strahu zbog tamošnje pothranjenosti ljudi i bolesti, UN je odobrio Sjevernoj Koreji pomoć vrijednu 6,3 milijuna dolara u kukuruzu, riži, pšenici, rajčicama i sličnim temeljnim plodovima. U srpnju je FAO objavio da su tamošnji usjevi podbacili već za jednu trećinu.

Režimske novine Rodong Sinmun objavio je pak još u svibnju borbu protiv "bezdanske suše". Sve to u zemlji u kojoj direktno od poljoprivrede ovisi jako puno ljudi, milijuni i milijuni. Ishimaru navodi da suša u kombinaciji sa sankcijama opasno prijeti sjevernokorejskoj ekonomiji, pa čak i to da se pojavljuju i prve vijesti o proplamsajima nezadovoljstva stanovnika time što se režim zabavlja razvojem oružja dok oni gladuju.

Kim Jong-un Nove prijetnje Top News Koreja ima plan: Tući će Ameriku 30 km od njihove obale

Navodno su nakon lansiranja Hwasong-14 ICBM u srpnju pojedini stanovnici sa sjevera počeli špekulirati o mudrosti vodstva koje tim činom provocira sve oštrije pritiske na njihovu zemlju iz inozemstva. Anonimni izvori navode i ovo: "Svi su svjesni da svaki put kad režim nešto lansira, da će slijediti nove ekonomske sankcije. Za obične građane tu nema ničega za slaviti. Na početku su građani bili ponosni na režim koji se otvoreno suprotstavlja SAD-u svojim nuklearnim razvojem i projektilima. Ali danas, protuamerički osjećaji su oslabili, kao i poštovanje prema režimu."

Novim UN-ovim sankcijama planira se otrgnuti čak trećina sjevernokorejskog izvoza od tri milijarde dolara godišnje. Predviđa se da će to jako ugroziti radna mjesta u rudniku željezne rudače Musan, te ribare zbog zabrane izvoza ribe i plodova mora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.