Top News
5914 prikaza

Generalska ekipa prazni proračun, Brena ga barem puni

Lepa Brena
Davorin Visnjic/PIXSELL
Čuvari tekovina Domovinskog rata nikako da shvate da nije bitna zastava nego tko je ispod nje i što radi

Dok se nacija zabavlja teorijama koje pokušavaju objasniti što se događa s Kolindom Grabar Kitarović (i njenim rukama tijekom mahnitih govora), nekolicina hrvatskih generala krivca je pronašla u Lepoj Breni. Četvorica hrvatskih generala u mirovini (Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk) nedavno su se u opskurnom priopćenju za javnost pobunili protiv koncerta gospođe Fahrete Jahić Živojinović, alias Lepe Brene, te upitali:

“Je li moguće da je društveno prihvatljivo i da nije kažnjivo mahati zločinačkim zastavama usred glavnoga grada suverene i međunarodno priznate države?”.

Uz ovo priopćenje za javnost još je nedostajalo da generali, prema već ustaljenom predizbornom običaju, podignu šatore na rotoru kraj Arene. Što građani RH zapravo misle o njihovu apelu, dovoljno govore dva rasprodana koncerta Lepe Brene u zagrebačkoj Areni, zbog čega su mrzitelji svega “neRvackog” već tjedan dana “na aparatima’”.

Policija iz HNK izbacila nekoliko prosvjednika protiv Frljićeve predstave A još nije kraj... Kultura Poduža lista svega što su nam branitelji zabranili

Neki bi nekad trebali izvući glavu iz vlastitog pijeska i pogledati oko sebe. Petokrake već desetljećima nema ni u Hrvatskoj ni u Srbiji. Nije petokraka kriva što su i Srbija i Hrvatska zapele u svom razvoju nego domaći poltroni koji su očerupali ono u što su se zaklinjali. Što bismo sad trebali?

Zabraniti Converse tenisice i konzumaciju onog piva s crvenom petokrakom na teritoriju suverene Hrvatske? Samoproglašeni čuvari “tekovina Domovinskog rata” nikako da shvate da nije bitna zastava nego tko je ispod nje i što radi. Koliko god to i jedni i drugi odbijali prihvatiti, Hrvati i Srbi imaju više sličnosti nego razlika. Dovoljno je da za početak i jedni i drugi uvide da im se na čelu država nalaze osobe sličnih moralnih i intelektualnih kvaliteta.

No isto kao što Brena smije nastupati, tako i generali smiju komentirati njen nastup. To što im je komentar promašen na više razina – posve je drugi par rukava. Oni se ovdje mole u pogrešnoj crkvi. Za razliku od njih, koji prazne hrvatski proračun, Lepa Brena ga puni i plaća njihove mirovine. Ne znam jesu li hrvatski generali toga uopće svjesni, no turbofolk je već odavno dio hrvatskoga glazbenog mainstreama.

Lepa Brena | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL
Nije sad da se mladi Hrvati u najposjećenijim hrvatskim klubovima razbacuju na ritmove Erica Claptona ili ZZ Topa. Vijest o Breninu prosinačkom koncertu nije neka novost. Koncert je najavljen prije nekoliko mjeseci te dobio sve potrebne dozvole. Lepu Brenu je čak ugostio i zagrebački gradonačelnik Bandić. Ona je došla, otpjevala svoje onima koji su joj za to platili i to je to. Manje je Lepa Brena pjesmom vrijeđala nacionalne osjećaje Hrvata nego oni koji pod krinkom tih istih osjećaja konstantno štete Hrvatskoj.

Jedna pjevačica kao što je Lepa Brena ne može omalovažiti Domovinski rat. Hrvatska je demokratska država. Nadam se da su se i dotični generali borili za demokratsku Hrvatsku oslobođenu jednoumlja i za pravo svih građana RH da drukčije misle (i pjevaju). Što bi oni sad htjeli? Diktirati što bi to Hrvati trebali slušati?

Ako itko omalovažava Republiku Hrvatsku kao modernu europsku državu, onda su to upravo ovakvi. Borili ste se za demokraciju – evo vam je. Htjeli ste kapitalizam – eto vam ga. Temeljna teza kapitalizma je ponuda koja zadovoljava potražnju te tako stvara novu vrijednost. Dokle god bude potražnje za ovakvim koncertima i glazbenicima, bit će i ponude. Organizator je zainteresiranima ponudio koncert, a oni napunili dvoranu. I to dvaput.

Tomo Medved Zato što smiju! Top News Medved skriva koliko je platio iće i piće za branitelje

Ne slušam Lepu Brenu. U svrhu pisanja ove kolumne pregledao sam na YouTubeu nekoliko klipova s koncerta u zagrebačkoj Areni, pa onda pola sata uzalud pokušavao proguglati ne bih li saznao kako se zove Brenina elegantna plesačica s plavom perikom. Uglavnom, da skratim priču, u poplavi raznih očajnih koncerata u Areni, ovaj Brenin se produkcijski čak i ne čini loš. Nisam ljubitelj tzv. istočnog vala, ta me vrsta glazbe ne uzbuđuje. Sve dok me netko ne krene maltretirati ovom vrstom glazbe, svejedno mi je što će netko slušati. Umjereno sam tolerantan. 

No ako ovo maknemo što dalje od politike, što je i logično, Lepa Brena je vjerojatno jedna od najuspješnijih pjevačica na ovim prostorima. Iako je na početku karijere predstavljena kao priprosto lokalno košarkaški dugonogo djevojče, uspjela je ljudima prodati svoj proizvod, koji je dovela do savršenstva. Ona je u proizvodnji šunda prilično uspješna.

Također je velika razlika između nje, koja je punila i dvorane i stadione te prodavala ploče u milijunskim tiražama, i ostalih starleta koje bi to isto htjele, a ne može im se. Tko je Hrvatima kriv što je hrvatska glazbena scena degenerično oblikovana, pa danas dvije trećine hrvatskih izvođač(ic)a tu istu Arenu nikad u životu neće moći napuniti, pa sve i da ljudima plaćaju za ulazak? Neovisno o tome što ja takvu glazbu mogu doživjeti konkurentno samo kroz trash ili zezanciju, nepobitno je da je Lepa Brena zvijezda zapadnog Balkana.

Lepa Brena | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Davorin Visnjic/PIXSELL
Ovdje treba dodati i da zvjezdani status čini uspješnost, a ne kvaliteta, jer da je suprotno, onda bi rang-liste okupirali operni pjevači, a ne ovo što sad imamo.

Bilo kako bilo, hrvatski umirovljeni generali su u nebitnom apelu ipak postavili dva-tri važna pitanja koja se tiču cijele države i društva u cjelini: “Tko je odgovoran za ovu blamažu usred hrvatskoga glavnoga grada? Tko se to igra našim nacionalnim dostojanstvom? Tko izlaže ruglu našu teško stečenu državu?”. Jedino je šteta što ova krucijalna pitanja nisu uputili HDZ-u i njihovom političkom partneru, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Ako se već smatraju pozvanima uvoditi red i glumiti moralne vertikale, onda bi bio red da pogledaju malo oko sebe. Nisam primijetio njihovu reakciju na kolegu generala koji je svojedobno prodavao gorivo “ratnim neprijateljima” da bi kasnije postao vlasnik lanca benzinskih crpki. Ili na njihovu vrhovnu zapovjednicu, koja nas sve sramoti na dnevnoj bazi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:56 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • staribrod 16:19 05.Siječanj 2020.

    Nije bitna zastava...kada je jugoslavenska ili srpska i tko stoji ispod nje, ali je jako bitna ako je Hrvatska ili ne daj bože povijesna sa prvim bijelim poljem, pa makar nitko i ne stoji ispod nje. .

  • BlackRaven 10:24 23.Prosinac 2019.

    Cista laz. Pokazi mi koliko je poreza platila brena , ili je opet uzela cash na ruke kao i obicno.