Top News
17256 prikaza

Gdje su danas ubojice Ive Pukanića?

Ivo Pukanić
Igor Kralj/PIXSELL
Čitavo desetljeće je prošlo od možda i najgoreg atentata u postratnoj Hrvatskoj

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su na današnji dan prije točno deset godina. Počinitelji tog grozomornog zločina su uskoro pronađeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, ali dva pitanja ni danas nemamo odgovora. Tko je i zašto naručio ubojstvo urednika i vlasnika Nacionala?

Zagrebačko suđenje Sretenu Jociću, poznatom i po nadimku Joca Amsterdam, zaključilo je da je upravo on naručio Pukanićevo ubojstvo i za to platio milijun i pol eura. Međutim, beogradski proces za isti zločin došao je do suprotnog zaključka. Joca je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, ali je osuđen zbog ubojstva Gorana Marjanovića u ljeto 1995. godine i to u Beogradu. Zbog vremena provedenom u pritvoru je tražio i odštetu koju nije nikad dobio.

Robert Matanić je osuđen za organiziranje ubojstva i dobio je 35 godina zatvora. Prije tri godine, u proljeće 2015., Matanić je teško napadnut u zatvoru u Lepoglavi gdje je bio na izdržavanju kazne. Jedan drugi osuđenik ga je udarao utegom po glavi zbog čega je Matanić završio u komi iz koje se probudio nešto kasnije, ali je pitanje koliko su mu oštećene kognitivne sposobnosti. Sumnjalo, a i danas se sumnja, da je Matanić napadnut zato što su naručitelji pokušavali ušutkati potencijalne svjedoke. Kasnije su se pojavile priče da će tražiti odštetu od države jer zatvorski čuvari nisu na vrijeme spriječili napad i tako doveli do teških zdravstvenih posljedica.

Robert Matanić | Author: pool/Pixsell pool/Pixsell

Matanić je tek nekoliko mjeseci nakon Pukanićeva ubojstva imao sastanak s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom gdje mu je ispričao da je voljan kazati tko su naručitelji ubojstva. 

Tjednik Nacional svojevremeno je objavio što je sve Matanić ispričao Cvitanu:

"Želim iznijeti svoja saznanja o tome tko su počinitelji i nalogodavci ubojstva Ive Pukanića i Nikole Franjića. Već sam rekao da su počinitelji Željko Milovanović i Bojan Gudurić, a oni su ubojstvo počinili i postupali po nalogu Slobodana Đurovića. To znam iz susreta i druženja sa Slobodanom Đurovićem, koji mi je to rekao, a potom i sa Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem. I osim toga, ja sam i nekim drugim kanalima iz Srbije i Crne Gore čuo istovjetne informacije…

Benazir Bhutto Teorije zavjera Top News Suprug, teroristi ili vlada? Tko je ubio slavnu premijerku

Sa Slobodanom Đurovićem našao sam se negdje tijekom ljeta 2008. u tri ili četiri navrata na istom mjestu na kojem smo na kraju i uhićeni. U razgovoru s njim ja sam shvatio da je ubojstvo Ive Pukanića naručeno od Stanka Subotića zvanog Cane te mi je Đurović rekao da bi se Stanko Subotić htio naći sa mnom i da se, među ostalima, i Stanko Subotić želi osvetiti Ivi Pukaniću. Đurović mi je tada rekao da Stanko Subotić nudi nagradu za ubojstvo Ive Pukanića između 300 i 500 tisuća eura, ali da bi Subotić meni svakako dao 500 tisuća eura jer da samo u mene Subotić ima povjerenja i da bi se samo sa mnom pristao sastati. U tom razgovoru Đurović mi je rekao da, ako pristanem preuzeti taj posao, misleći na Pukanićevo ubojstvo, da ću isključivo ja postati nositelj navedenoga i da će ostale izvršitelje otkazati, a pri tome je rekao da su ta druga angažirana dvojica Milovanović i Gudurić. Koliko se sjećam, to je bio drugi sastanak s Đurovićem na istom mjestu, ne mogu se točno sjetiti kad se taj sastanak odigrao, a u svakom slučaju bio je tijekom ljeta, dakle nakon 1. lipnja 2008. U tom razgovoru s Đurovićem ja nisam pristao na njegovu ponudu i odbio sam se vidjeti sa Stankom Subotićem. U to vrijeme ja sam tek došao u Hrvatsku, pitao sam Đurovića zbog čega se to zbiva, odnosno zbog čega toliki pritisak na Ivu Pukanića, pri tome sam mislio i na pokušaj prvog atentata na Ivu Pukanića, a on mi je rekao da se Pukanić zamjerio mnogim ljudima, pa tako i Stanku Subotiću, a isto tako i generalu Vladimiru Zagorcu.

Oliver Ivanović Oliver Ivanović Top News Nikome nije odgovarao razuman čovjek na Kosovu

Rekao mi je da je Ivo Pukanić napravio štetu velikih razmjera Stanku Subotiću i da on točno zna koliki su razmjeri te štete te da se Stanko Subotić zavjetovao da će kad-tad doći glave Ivi Pukaniću. Također mi je rekao za generala Zagorca da se ispočetka nisu mogli dogovoriti jer da on ima više zahtjeva, ali da je on također naručio ubojstvo Ive Pukanića. Đurović mi je rekao da je Zagorec svojevremeno kontaktirao s moćnicima iz Srbije i Crne Gore, dakle sa Sretenom Jocićem, Žarkom Pavlovićem, Branom Mićunovićem, Milom Đukanovićem i s njim i da je dogovarao da oni ‘odrade’ ubojstvo Ive Pukanića, ali detalje o tome ne znam. Po riječima Đurovića, Zagorec ili njegovi ljudi odlazili su k njima, dakle izvan Hrvatske na dogovor o ubojstvu Ive Pukanića, ali nisam uspio shvatiti gdje se točno nalazila lokacija njihovog sastanka".

Slobodan Đurović, inače kum Joce Amsterdama, kojeg je Matanić najteže teretio za naručenje Pukanićeva ubojstva osuđen je na 23 godine zatvora, a tražio je da ga izruče Crnoj Gori gdje bi nastavio služiti kaznu. Takav zahtjev je odbijen, a sumnjalo se da bi mu tamo ponovili suđenje i smanjili kaznu.

Slobodan Đurović | Author: pool/Pixsell pool/Pixsell

Neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović osuđen je u odsustvu na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Na Specijalnom sudu u Beogradu je govorio da uopće nije bio u Zagrebu u vrijeme ubojstva već u Republici Srpskoj, a posebno je zanimljivo da je pokušao bijeg iz srpskog zatvora i to u suradnji sa Sretkom Kalinićem poznatom i po nadimku Zver. Zbog tog bijega je dobio godinu i pol dana zatvora, a u tijeku su suđenja i za čitav niz drugih zločina počinjenih u Srbiji. 

Luka Matanić i Amir Mafalani, usputni sudionici atentata, osuđeni su na po 16 godina zatvora. Luka je nabavljao opremu za praćenje Pukanića, a Amir je nadzirao Pukanića. U međuvremenu je Mafalani dobio tužbu na Europskom sudu za ljudska prava protiv Hrvatske zbog prekomjerne upotrebe sile. Država mu po toj presudi mora isplatiti oko 140.000 kuna. Protiv njega se vode još brojni procesi, većinom zbog prijevare.

Željko Milovanović | Author: Dejan Moconja/PIXSELL Dejan Moconja/PIXSELL

Milenko Kuzmanović bio je osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u bijegu Željku Milovanoviću, ali je ove godine u ponovljenom postupku oslobođen svih optužbi. Prema optužnici, Kuzmanovića se teretilo da je Robertu Mataniću pomogao pri bijegu nakon likvidacije te da mu je trebao srediti lažne dokumente budući da je Mataniću tada bio zabranjen ulazak u Srbiju. Protiv Kuzmanovića se zbog pomaganja počinitelju nakon počinjenja djela vodila istraga i u Hrvatskoj, no kaznena je prijava odbačena zbog nedostatka dokaza, objavio je Večernji list.

Bojan Gudurić bio je, prema odluci suda, zadužen da snajperom ustrijeli Pukanića u slučaju da preživi eksploziju bombe. Gudurić se predao u Bosni i Hercegovini netom prije početka suđenja, a cijelo vrijeme se branio govoreći da ne zna baratati puškom. Hrvatski sud mu nije povjerovao i osuđen je na 33 godine zatvora.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dado2404 14:03 23.Listopad 2018.

    150.000.000,00 AFERA BRODOSPLIT: 27.000.000,00 TVRTKA IMOSTROJ: 6.000.000,00 AFERA KAMEN INGRAD 60.000.000,00 AFERA SALONIT: 100.000.000,00 BLINDIRANI BMW: 4.200.000,00 AFERA BELUPO: 35.000.000,00 VŽ OTPAD: 220.000.000,00 JADRANSKA BANKA: 17.000.000,00 SKLADGRADNJA: 30.000.000,00 SHIMADZU: 200.000.000,00 Ima toga još..."