Top News
13855 prikaza

Gazda napokon priznao: "Da, griješio sam!"

Ivica Todorić
Boris Scitar/PIXSELL
Dok izlaze sve nevjerojatnije informacije i sve veće brojke, Ivica Todorić odlučio se obračunati s vladajućima

Godinama je Ivica Todorić skrivao troškove Agrokora i na račun toga sebi isplaćivao dividende zbog ostvarene dobiti, tvrdi novi Nacional, pozivajući se na anonimne izvore bliske Vladi i izvanrednoj upravi posrnulog koncerna. Više od dvije milijarde kuna dotad skrivenih troškova, točnije, 2,2 milijarde kuna, našlo se u bilanci Agrokora samo dan prije no što je Todorić zatražio aktivaciju lexa Agrokor. Službeno objašnjenje je da je tu riječ o priprema za javnu ponudu dionica koncerna, ali Ante Ramljak i suradnici, navodno, sumnjaju da je riječ o skrivanju troškova radi povećanja dobiti i isplate dividende vlasnicima dionica u razdoblju od 2010. godine do 2017. i početka kraja Agrokora.

Ivica Todorić Afera Agrokor Ekonomix Gazdine prijevare teške 2 milijarde eura izlaze na vidjelo

Koncern je, naime, isplatio oko 800 milijuna kuna dividende vlasnicima dionica, a čitavo to vrijeme je diše od 90% dionica bilo upravo u Todorićevim rukama. Prema okvirnim izračunima, to znači da je Todoriću isplaćeno oko 725 milijuna kuna od 2009. do 2015. godine. Situacija nije toliko jednostavna zbog kompleksne vlasničke strukture. Službeni vlasnik Agrokora je Adria Group Holding BV iz Nizozemske koja ima 95,52% dionica, ali ta tvrtka ima vlasnika. Riječ je o jednoj drugoj nizozemskoj tvrtki kojoj je opet vlasnik Ivica Todorić.

Ta nizozemska tvrtka osnovana je 2014. godine i tada počinju naglo rasti isplate dividende dioničarima Agrokora. Prema financijskim izvještajima je od 2009. do 2013. godine isplaćeno ukupno 334 milijuna kuna na račun dividendi, a Todoriću bi prema tome pripalo oko 300 milijuna kuna. Međutim, 2014. i 2015 godine isplate dividendi naglo skaču pa je u te dvije godine isplaćeno 472 milijuna kuna.

Ivica Todorić Vijest vikenda Top News Blog je Todoriću bila najbolja moguća odluka

Praktički istovremeno je objavljen Todorićev intervju za Bloomberg gdje je iskoristio priliku za novi obračun s izvanrednom upravom, a ispričao je i da razmatra načine za suočavanje s Vladom zbog lexa Agrokor. Međutim, zanimljivo je da je priznao greške u poslovanju koje izlaze na vidjelo od travnja. 

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 16:39 05.Listopad 2017.

    Dijete kada pogriješio i prizna pogrešku, ipak dobije kaznu. Što će biti s Gazdom, priznao je i vjerojatno misli da neće biti kažnjen :- ))