Top News
1412 prikaza

Gašenje požara u Hrvatskoj - bombama iz aviona

Požar kod Splita
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
O raznim novim tehnikama gašenje požara znanstevnici razmišljaju godinama, a naši stručnjaci podržavaju neke od njih

Prošlog mjeseca švedska je vlada jedan šumski požar ugasila uz pomoć bombe GBU-49 bačene iz vojnog zrakoplova, o čemu je Express pisao prije nekoliko dana. Bombardiranje iz zraka uz pomoć vojnih zračnih snaga moglo bi biti rješenje i za velike požare koji uništavaju zapadni dio SAD-a, gdje su najavili mogućnost da će se u borbu protiv požara koji gutaju Kaliforniju uključiti vojni bombarderi.

Ovakve i slične tehnike, tj. nova i kreativna rješenja koja mogu pomoći u gašenju požara nisu novost a na njihovom razvoju radi se već desetljećima. Među njima ima i odličnih ideja, koje bi ipak prije njihove službene primjere trebalo isprobati u uvjetima koji ne ugrožavaju stanovništvo, smatra glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

"Takve su tehnike uvijek jako dobro došle, posebno na nepristupačnim dijelovima gdje se mogu upotrijebiti. Cilj bombardiranja iz zraka je vjerojatno smanjivanje kisika pa na takav način dolazi do gašenja požara. Podržavam uvođenje svih novih tehnika s obzirom na ove vremenske ekstreme koji nas pogađaju i jako je važno da svi zajedno radimo na tom razvoju", smatra.

Požari u Dalmaciji Masovna umiranja Znanost Val vrućine ne ubija isto u Dalmaciji, Ateni i u Kanadi

U eksploziji koja tom prilikom nastaje rasprši se zapaljiva tvar i zatim zapali čime se troše nezamislive količine kisika, a upravo to gušenje deprivacijom kisika omogućava savršenu upotrebu takve bombe u šumskim požarima na nenaseljenim područjima. Da je riječ o skupocjenim tehnikama pokazuje i švedski primjer, no i primjeri drugih zemalja, poput SAD-a koji razmišljaju o uvođenju i provođenju sličnih tehnika. Potrebna sredstva broje se u milijunima, piše Popular Mechanics. 

Ekstremni vremenski uvjeti, dugotrajne vrućine i suše postale su svakodnevica u gotovo svim dijelovima svijeta. Upravo zato, smatra Tucaković, u procese odabira i razvoja novih tehnika za gašenje neophodno je uključiti i znanost.

"Tijekom godina uvijek je bilo različitih pokušaja, no uvijek stanemo u trenutku kada je potreban novac. Uvođenje znanosti u sustav zaštite od požara i u sustav vatrogastva je jako važno. U Hrvatskoj imamo puno stručnjaka koji bi mogli pomoći u tom procesu, no uvijek je problem novac, jer je riječ o velikim ulaganjima. No morat ćemo i na tom području nešto napraviti jer se moramo svi zajedno oduprijeti ovakvim ekstremima", naglašava Tucaković.

Požri u Dalmaciji Klimatske promjene Znanost Požari budućnosti: "Cijela Hrvatska" će gorjeti

Gašenje požara trebalo bi početi puno ranije, smatra zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Miroslav Merčep i naglašava kako je do sada uvijek bilo raznih pokušaja uvođenja novih tehnika gašenja, poput vodenih bombi iz minobacača, no u nizu slučajeva riječ je o jako skupocjenim tehnikama koje počesto graniče i sa optimalnim mogućnostima cijelog procesa.

"Gašenje se provodi i prije nego požar nastane. U 10 i 11 mjesecu započinje priprema da nam požarno razdoblje bude prihvatljivo. Mi imamo kvalitetne i srčane ljude, dobru pripremu a ako se dobro organizacijski pripremimo onda se nećemo morati boriti s ekstremima. Snaga imamo. Hrvatska je još uvijek jedna od zemalja s velikom osviještenošću na tom području, pa se nećemo morati poput Francuske boriti s manjkom vatrogasaca. Uvijek će biti dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca", naglašava Merčep.

Sustav za sprječavanje požara u Hrvatskoj konstantno se razvija, pa je ove godine uveden sustav video nadzora i dronova koji nadgledaju velike površine Hrvatske, služe kao dojavni sustav ali i kao sustav otkrivanja onih koji požare podmeću.

Požari u Kaliforniji Ekstremno Life Požari postaju vatrena tornada - sve ih je teže gasiti

"Sustav je spreman, nakon provedenih nekih analiza utvrđeno je ono što je trebalo popraviti. Kroz dodatno zapošljavanje, edukacije i kroz dodatni materijal koji smo osigurali za građane u svim područjima koja su pod većom opasnosti od požara, hotelima, odmaralištima. Spremno je i naše Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, koje omogućava donošenje brzih, koordiniranih odluka i brze reakcije. Vlada je ove godine osigurala i dodatnih 25 milijuna kuna za programe", dodaje Tucaković.

S razvojem bi se trebalo nastaviti i dalje, smatra i dodaje kako je borba uvijek lakša ako je priprema dobra. Stoga je neophodno preventivno djelovati i smanjiti mogućnost izbijanja požara. Na tom putu prevencije važnu ulogu ima i DHMZ zbog procjene razvoja požara što je dobra mjera odabira kako požaru pristupiti i kako ga zaustaviti. Bez obzira na mnoge ideje koje znanstvenici razvijaju i koje će dobro doći, u trenutku kada se riješi pitanje sredstava za financiranje istih, Merčep naglašava da najbolji uspjeh u gašenju požara i dalje imaju kanaderi.

"Kanaderi su najbolja stvar za gašenje požara, nakon njih uvijek moraju doći vatrogasci, pješadija i čuvati pogašenu frontu da se opet ne bi uz pomoć vjetra rasplamsala", naglašava Merčep.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.