Top News
19556 prikaza

Gadafijev sin: Playboy koji je jahtom dolazio u Dubrovnik

Gadafijev sin na ljetovanju u Dubrovniku
1/7
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Nakon godina zatvora, napokon je pušten na slobodu iako je osuđen na smrt

Saif al-Islam bio je progresivno lice libijskog režima. Drugi sin bivšeg libijskog diktatora Moamara Gadafija, obrazovan na zapadnim školama, s doktorskom titulom iz Londona bio je predodređen za Gadafijevog nasljednika.

Saif je ljetovao na svojoj jahti Blue Bay i u Dubrovniku, gdje bi se sa svojom svitom usidrio u Gružu, a njegov je boravak uvijek bio pod budnim okom policije. 

Pri dolasku u Dubrovnik zbog želje za anonimnošću je odigran pravi igrokaz za novinare. Tom su se prigodom u dva luksuzna Mercedesa s velikim brojem kofera ukrcale dvije žene za koje se pretpostavlja kako su Saifove supruge.

Djeca razgledavaju oružje Vojske SAD-a Pomažu terorizam Top News Krv će vrijediti kao zlato dok god će ratni lobiji donositi zakone

Žurno i u pratnji policijskog vozila s upaljenim rotirkama kolona je napustila međunarodni dio luke Gruž, a tom je prigodom šef osiguranja ”glumio” gazdu Saifa. Tek kad su se novinari udaljili, kolona vozila je načinivši krug, ponovno došla u međunarodni dio luke Gruž i pred “Blue bay”.

Prije Arapskog proljeća i libijskog građanskog rata, Saif je većinu svog vremena provodio u londonskoj vili vrijednoj desetak milijuna funti. Ali nije sve bilo tako divno kako se čini na prvi pogled. Čak i njegov doktorat s Londonske škole za ekonomiju (LSE) bio je prepun kontroverzi, a ponajviše zato što je na dan proslave doktorata potpisan darovni ugovor vrijedan 2,4 milijuna dolara između Gadafijeve dobrotvorne zaklade i LSE.

Dok su te neke stvari bacile crnu mrlju na njegovu karijeru prije libijskog sukoba, mora mu se priznati da je igrao bitnu ulogu u nuklearnim pregovorima Libije sa zapadnim silama, a uspješno je dogovorio kompenzacije za žrtve nekoliko napada libijskih tajnih službi, uključujući Lockerbie, UTA 772 i napad na berlinski noćni klub La Belle u proljeće 1986. godine.

Saif al - Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog sudjelovanja u gušenju pobune protiv njegova oca 2011., a traži ga i Međunarodni kazneni sud (ICC). Od samog početka sukoba pratile su ga glasine da je sudjelovao ili da je barem znao za brojna mučenja prosvjednika, a kasnije i pobunjenika. On se lako branio govoreći da nije dio službenog zapovjednog lanca ni vlasti, a ni vojske. Uhvaćen je 2011. godine tijekom pokušaja bijega iz grada Bani Walid, jednog od dva posljednja uporišta Gadafijevih lojalista. Osuđen je u odsustvu na smrt strijeljanjem i otada je zatočen u Zentanu.

Prosvjedi na Trgu Tahrir u Kairu Analiza Top News Šest godina Arapskog proljeća: Revolucija je promašila

"Brigada Abu Bakr al-Sadika", jedna od naoružanih skupna koje kontroliraju grad Zenten (170 km jugozapadno od Tripolija), gdje je bio zatočen, objavila je da je Saifa al - Islama oslobodila u petak navečer, na temelju zakona o amnestiji koji su donijele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.

"Odlučili smo osloboditi Saifa al - Islama, sina Moamera Gadafija. Sada slobodno može napustiti Zenten", navodi brigada u svom priopćenju objavljenom na Facebooku.

Odvjetnik Halid al Zaidi kazao je kako je Gadafijev sin na putu za drugi libijski grad no nije želio otkriti druge detalje iz sigurnosnih razloga. Zenten je u rukama naoružanih skupina koje se protive libijskoj vladi nacionalnog jedinstva kojoj je sjedište u prijestolnici Tripoliju i koju priznaje međunarodna zajednica, ali teško uspostavlja vlast na čitavom teritoriju te zemlje gurnute u kaos.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bambina 17:54 12.Lipanj 2017.

    Saifija smatraju mnogi u Libiji jedinim koji bi opet mogao ujediniti libijska plemena...zapad će ga koknit...