Top News
18758 prikaza

Francuzi ne žele prvu damu - potpisuju peticiju

Brigitte i Emmanuel Macron
REUTERS
Nakon premoćne pobjede na predsjedničkim izborima, Emmanuel Macron nalazi se pred sve većim iskušenjima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočio se s ozbiljnim kritikama nakon što su otkriveni planovi da supruzi Brigitte želi dodijeliti službenu funkciju prve dame. Naime, francuski zakoni ne poznaju takvu funkciju i troškovi putovanja supružnika ulaze u proračun ureda predsjednika, slično kao i u Hrvatskoj.

Emmanuela sada optužuju da je licemjer zato što najavljuje velike rezove u javnoj upravi i vojsci, a priprema i zakone kojima bi se francuskim parlamentarcima zabranilo zapošljavanje rodbine. Ljutiti Francuzi pokrenuli su peticiju koju je do sad potpisalo gotovo 300.000 ljudi, a sve kako bi Macronu dali do znanja da da se ne slažu s njegovom odlukom.

"Brigitte Macron trenutačno ima dva ili tri pomoćnika, ima dvoje tajnika i još dva tjelohranitelja. To joj je dovoljno", tvrdi se u peticiji.

Brigitte Trogneux FATALNA LJUBAV Life Misteriozna prva dama Francuske: Tko je Brigitte?

Posebno predbacuju Macronu to što je tijekom predsjedničke kampanje obećavao da državni proračun neće plaćati troškove bilo kakve uloge koju bi mogao dodijeliti supruzi.

"Moramo imati referendum ako želimo stvarno odlučiti o pitanju ureda prve dame. Dvije trećine Francuza ne želi da Brigitte ima poseban status", napisao je pokretač peticije Thierry Paul Valette. Posebno je naglasio da peticija nije napad na gospođu Macron, ali smatra da nije moralno s jedne strane braniti zapošljavanje članova obitelji parlamentarcima, a s druge strane tražiti posebne privilegije za suprugu.

Nisu samo aktivisti okomili se na Macrona već su i političari iz opozicije iskoristili ovu priliku za oštru kritiku novog francuskog šefa. Ugo Bernacilis, pripadnik ljevičarske koalicije La France Insoumise, optužio je Macronovu stranku za licemjerstvo zato što podržavaju stvaranje ureda prve dame koju nitko nije izabrao na tu funkciju, prenosi CNN.

Nacionalni front, Marine Le Pen Izbori u Francuskoj Top News Le Pen: Tatu zločinca i naci-naslijeđe trpa pod tepih

Posljednji tjedni pravi su izazov za Macrona zato što se suočava sa sve većim kritikama što se odrazilo na njegovu popularnost u javnosti. Najavljeni rezovi proračuna natjerali su šefa francuskih oružanih snaga, generala Pierrea de Villiersa, da podnese ostavku.

Predsjednički izbori, inače, bili su obilježeni brojnim skandalima s poslovima članova obitelji. Konzervativac François Fillon optužen je za korupciju i protuzakonito trošenje državnog novca nakon što je otkriveno da je njegovoj supruzi plaćeno za posao koji nikad nije obavila. Desničarka Marine Le Pen također se našla u "neobranom grožđu" nakon otkrića da je sredstvima Europske unije plaćala svog tjelohranitelja i šeficu kabineta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PrvaProleterska 07:50 10.Kolovoz 2017.

    Raif Olić --I ovaj sere protiv Predsjednika , kao svi francuski muslići ! 300000 potpisa a Francuza 70 miljona ! Koga vi zajebavate i lažete !

  • Avatar OS_LEGA
    OS_LEGA 13:38 09.Kolovoz 2017.

    Jel mu to na fotografiji strina,tetka ako ne baka?