Top News
649 prikaza

Filmaš iz Sirije zaobišao Trumpa i dolazi na Oscare

Pripreme za dodjelu nagrade Oscar
Press Association/PIXSELL
Uskoro će se održati čak 90. po redu dodjela prestižne nagrade Oscar koju su proteklih godina obilježili politički i feministički pokreti

Čak 90. po redu dodjela najvažnije filmske nagrade, Oscara, uskoro će se održati u Los Angelesu. U zadnji trenutak vizu je dobio sirijski producent Kareem Abeed koji, uz redatelja Feras Fayyada, stoji iz nominiranog dokumentarnog filma „Last Men in Aleppo“.Molba mu je prvo odbijena jer dolazi iz jedne od zemalja kojima je Donald Trump zabranio izdavanje viza te time ulazak u zemlju.

Američka Akademija filmskih umjetnosti prije tjedan dana objavila je pismo solidarnosti s Abeedom, a producent se žalio američkom State Departmentu koji mu je na kraju, vrlo filmski u posljednji trenutak, odobrilo vizu te mogućnost da dođe na ceremoniju. Dokumentarni film prati rad članova 'bijelih kaciga' koje pomažu onima ranjenima u ratu koji bijesni Sirijom.

- Hvala svima koji su bili involvirani u to da nam pomognu da zaobiđemo Trumpovu zabranu, hvala na solidarnosti – rekao je Fayyad.

Sličan se scenarij dogodio i prošle godine kada zbog iste kontroverzne zabrane koja stalno odlazi na sud i ponovno se 'vraća' je bio zabranjen dolazak Irancu Asghar Farhadiju, redatelu filma „The Salesman“. Film je na kraju dobio Oscara za najbolji strani film, međutim redatelj nije bio na dodjeli iako mu je na kraju ponuđeno da dođe.

Žao mi je što nisam sa vama, no to sam odlučio iz poštovanja s mojim sugrađanima kao i građanima drugih zemalja koje je Trump obezvrijedio svojim nalozima – stajalo je u pismu koje je pročitano, a dobilo je i ovacije publike.

Dok Trump zatvara vrata Oscar, malo po malo, postaje sve internacionalniji. Mnogi kritičari tvrde da Oscarom ngrađeni filmovi više nisu što su nekad bili kao i da još uvijek fali inkluzivnosti kada je riječ o Afroamerikancima, Latinoamerikancima i Indijancima, no činjenica je kako je 2011. Oscara za režiju dobio Francuz Michel Hazanavicius („The Artist“), 2012. Ang Lee iz Tajvana („Life of Pi“), 2013. Meksikanac Alfonso Cuaron („Gravity“), a 2014. i 2015. Meksikanac  Alejandro G. Inarritu („Birdman“ i „The Revenant“), dok je ove godine nominiran i treći od 'tri amigosa režije iz Meksiga', Guillermo del Toro za „The Shape of Water“.

Dvije godine nakon pokreta ili bolje rečeno bunta #OscarsSoWhite Akademija polako ali sigurno kroči u budućnost kad je riječ o raznovrsnosti i inkluziji u nominacijama. Promjena se vidi ne samo u pojedincima, već i u filmovima. Gotovo bi nemoguće prije nekoliko godina bilo da horor-komedija „Get Out“ dobije nominaciju za najbolji film.

S druge strane Latinoamerikanci sačinjavaju gotovo 18 posto populacije dok dobivaju samo 2.3 posto angažmana u filmovima. 'Bijeli okvir' unutar kojeg su Oscari 1929. godine i rođeni još uvijek je tu, no neki se stereotipi ipak ruše.

Ovi će Oscari biti zapamćeni i kao prvi nakon dugo vremena na kojima neće biti prisutan osramoćeni producent i moćnik Harvey Weinstein, centralni antagonist u pokretu #MeToo i Time'sUp koji su obilježili društvo ali i crvene tepihe. S druge strane nedavno je objavljena vijest kako na oskarovskom crvenom tepihu neće biti obavezan 'dress code' crnih haljina u znak solidarnosti s pokretom „MeToo", kao što je bilo na proteklim dodjelama nagrada ove godine.

Pokret je bio lansiran na crvenom tepihu no nije bila ideja da tamo ostane i živi – rekla je jedna od pokretačica, producentica i scenaristkinja Shonda Rhimes.

Popis nominiranih filmova pogledajte ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 10:08 04.Ožujak 2018.

    zašto se oskar dodjeljuje u americi, a ne u rusiji ili pakistanu?