Top News
14448 prikaza

Fatalna Oksana zbog koje se ljulja muslimansko kraljevstvo

Malezijski kralj i Oksana
Facebook
Kralj je dva mjeseca glumio da je bolestan, a tajno se oženio u Moskvi prema islamskim običajima

Kralj Malezije odustao je od prijestolja nakon što se tjedan dana spekuliralo o njegovom lošem zdravstvenom stanju i glasinama da se oženio bivšom ruskom kraljicom ljepote na tajnom vjenčanju.

Abdikaciju Muhameda V objavili su u malezijskoj Nacionalnoj palači, koja nije željela otkriti razloge zašto monarh napušta prijestolje. U Maleziji je ovo presedan jer nijedan monarh nije otišao s prijestolja otkako je 1957. zemlja postala neovisna od Velike Britanije. 

U priopćenju je tek rečeno da je kralj zahvalan što mu je Vijeće vladara dalo priliku da abdicira i zahvalio se premijeru i vladi. 

"Njegovo visočanstvo nastojalo je ispuniti svoje dužnosti koje su mu povjerene kao šefu države, služeći kao stup stabilnosti, izvor pravde, srž jedinstva.. za ljude", piše u priopćenju. Ostavka dolazi samo tjedan dana nakon što se kralj vratio obavljanju svojih dužnosti nakon dvomjesečnog bolovanja. 

U tom istom razdoblju vjeruje se i da se oženio bivšom, 24 godine mlađom, ruskom kraljicom ljepote.

Prema izvješćima ruskih medija, 24-godišnja Oksana Vojvodina je upoznala 49-godišnjeg kralja na raskošnoj ceremoniji u koncertnoj dvorani Barvika u Moskvi.

Fotografije prikazuju Vojvodinu dok sjedi pored Muhameda u bijeloj vjenčanici, dok je on u nacionalnoj odjeći.

Zanimljivo je da su dužnosnici Malezijske palače odbili potvrditi brak i nisu priznali fotografije koje su preplavile društvene mreže, te dospjele i u televizijske informativne emisije. Mediji izvještavaju da je došlo do napetosti između palače i premijera Mahatira Mohameda koji je ove godine u svibnju bio na čelu opozicije koja je pobijedila na izborima. 
Također mogu se čuti glasine da je kralj sklon nepredvidivom ponašanju.

Malezija inače ima devet kraljevskih obitelji koje se obično smjenjuju na prijestolje, a izbor sljedećeg kralja može se donijeti glasovanjem u Vijeću vladara, sastavljenom od predstavnika svih devet kraljevskih domaćinstava. 

Malezijski kralj Mohamed V | Author: EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL EDGAR SU/REUTERS/PIXSELL
Uloga monarha je u velikoj mjeri ceremonijalna, budući da je upravna vlast povjerena premijeru i parlamentu. Ali monarh je visoko cijenjen, osobito među etničkom malajskom muslimanskom većinom. Muhammad V, vladar sjeveroistočne države Kelantan, položio je prisegu u prosincu 2016. i postao jedan od najmlađih vladara Malezije. Kralj je također simbolički glava islama u naciji, kao i nominalni poglavar vojske. 

No, sad se mnogi pitaju tko je Vojvodina, žena koja je osvojila kraljevsko srce, pita se Straits Times. 

1. Tko je kraljica ljepote?

Vojvodina je iz južne Rusije, iz grada Rostova na Donu, a na pitanje kakva je bila kao djevojčica, rekla je da je bila prava mala razbojnica, koja je voljela natjecanje u klizanju i vožnji biciklom, a natjecala se s dječacima s kojima se i najviše družila, pisao je Daily Mail. 

Rekla je da je na izboru za Miss Moskve 2015. dospjela slučajno jer je tamo došla sa prijateljicom koja se trebala natjecati , ali nije napravila neki uspjeh. Navodno je diplomirala ekonomiju na elitnom ruskom sveučilištu Plehanov. Prije toga je radila kao model u Kini i na Tajlandu, ali je zapravo oduvijek htjela postati modna dizajnerica. Britanski The Sun otkrio je pak da je sudjelovala s još 11 natjecatelja u reality showu koji je napravljen prema MTV-jevom 'Otoku izazova'.

2. Što znamo o njezinoj obitelji?

U Maleziji su saznali da se i njezina majka natjecala na izboru ljepote ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, ubrzo nakon propasti SSSR-a. Oksana kaže da joj je na natjecanju za Miss Moskve svesrdnu podršku davao njezin otac. 

3. Kako je upoznala malezijskog kralja?
Prema pisanju Daily Maila, koji su razgovarali s direktorom izbora za Miss, Oksana je rekla da je kralja upoznala prije 18 mjeseci u Europi, kad je bila angažirana na promociji skupocjenih satova.

4. Kad su se vjenčali?

Malezijske novine The Starr izvijestile su da se ceremonija održala u koncertnoj dvorani u moskovskom predgrađu Barvija i to 22. studenog 2018.

Gostima je služena halal hrana, a nije se točio alkohol, izvijestio je ruski medij Islam News. Na jednoj od fotografija vide se mladenci odjeveni u malajsku tradicionalnu odjeću. Vojvodina je prihvatila islam prošle godine u travnju, i počela nositi maramu. Od tada je uzela ime Rihana Oxana Gorbatenko. Prijateljima je rekla da muškarac mora biti glava obitelji jer zarađuje više od žene.

5. Viđeni u Njemačkoj?

Nekoliko dana prije vjenčanja, par je viđen u Njemačkoj i to u klinici za porodništvo, a to je javio ruski kanal Russian Television koji se emitira na engleskom jeziku. Vojvodina ima i svoju glasnogovornicu Mariju Šakovu, koja je potvrdila da je Oksana otputovala u Njemačku na 'tretman'. 

Kralj Muhamed bio je već nestrpljiv i htio je što prije u brak jer nije imao djece iz svog prvog braka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.