Top News
9556 prikaza

Fascinantna biografija najdražeg Vučićevog redikula

Aleksandar Vulin
YouTube
Kao mladić je sudjelovao u "jogurt revoluciji", petljao je s Miloševićevom ženom, on je i piroman, a radi kao vatrogasac...

Srpski ministar obrane i njegov suradnik Goran Vesić najavili su nedavno štrajk glađu protiv oporbe. Montipajtonovska vijest je u Srbiji, i ne samo u njoj, izazvala "silan smijeh". Nekoliko se podlih oporbenjaka ponadalo da Vulin ozbiljno misli ("izdrži do kraja, imaš našu podršku", napisao je jedan tviteraš), ali nisu bili te sreće - Vulin je uskoro pozvan na razgovor kod Vučića pa je odustao. Tko je čovjek koji neprestano proizvodi incidente, u Hrvatskoj je proglašen nepoželjnim, a sad je postao i svjetski poznat, doduše, kao klaun?

Aleksandar Vulin rođen je u Novom Sadu 1972. godine. Tamo je završio osnovnu školu, da bi u srednjoj, u Karlovcima, pao iz matematike pa je morao ići na popravni. Iz toga je brzo izvukao poučak kako bi mu najbolje bilo da se prihvati politike, a ona se na ovim prostorima obično svodi na kombinaciju sebičnosti, šibicarenja i demagogije - vrhunski primjerci ove vrste obično brzo budu proglašeni genijalnim političarima.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Pad Vožda Top News Gdje su bili Vućić i Dačić kad je Slobo pao s vlasti?

Već kao srednjoškolac osjetio je neopisivu ljubav prema vlasti pa je krenuo na mitinge koje je Slobodan Milošević organizirao protiv svojih protivnika u sklopu tzv. jogurt revolucije. Iako je jogurt revolucija bila jedina u kojoj je sudjelovao, uspio je postati generalni sekretar Komunističke partije. To je ista ona funkcija koju je godinama obnašao Josip Broz Tito.

No Vulin nije ušao baš u tu Partiju. Krenuo je u SK, ali su ga drugovi upozorili da bi mu bilo pametnije da ode u SK - Pokret za Jugoslaviju (stranka koju su stari generali JNA osnovali neposredno prije rasula vojske i države) pa je Vulin tamo munjevito napredovao doguravši do Titove funkcije, pretvorene u farsu, kako je to običaj kad se povijest ponavlja. Usput je završio i pravo.

"Vulin je bestidni dripac. Najjači je rektalni alpinist u Vučićevu okruženju, gdje je konkurencija sličnih tipova neobično jaka, loži ga, manipulira i laska mu bestidno. Cijelo vrijeme naziva ga 'vrhovnim komandantom', mada takva funkcija ne postoji ni u ustavu ni u zakonima. Izigravao je 'pankera', bio u JUL-u, blizak Miri Marković, ali onda se odmaknuo. Cijelo vrijeme priča o državnom udaru od kojega on, eto, spašava Srbiju", kaže nam Miloš Vasić, ugledni novinar Vremena zamoljen da skicira fotorobot ovoga čovjeka.

U sjeni Miloševićeve žene, srpske Lady Macbeth, Vulin je napredovao strelovito. Iako je očito da su oboje tvrdi nacionalisti, i Vulin i nedavno umrla Mira Marković smatrali su se socijalistima. To možda i ne bi trebalo biti pogrešno, samo bi uz pojam socijalizam trebalo dodati prefiks "nacional". Kardinala Stepinca nazvao je "ustaškim vikarom", Antu Gotovinu "ustaškim generalom", Davora Ivu Stiera "ustaškim sinom", a Predragu Matiću poručio je da se "nikad neće izliječiti od ustaštva".

S dugom kosom često se slikao pod portretima Che Guevare te je održavao imidž hrabrog borca za socijalnu pravdu. Snimio je čak i film u kojemu vodi Karla Marxa kroz Beograd, pokazujući mu što je ostalo od socijalizma. Brzo je postao glasnogovornik i zamjenik predsjednika Direkcije JUL-a, a jedna njegova rečenica iz tih vremena dobro raskrinkava Vulinov poltronski karakter.

"Koliko god sam napredovao u partijskoj hijerarhiji, ja sam i dalje lijepio plakate", rekao je Vulin.

Tako je opisivao odanost stranci Miloševićeve žene kojoj je, međutim, unatoč zaklinjanju u vječnu ljubav okrenuo leđa. Obrazložio je to "izdajom siromašnih", no čini se da je pravi razlog bio taj što nije dobio mjesto u parlamentu. Za njega važi ona talijanska poslovica: "Do zadnjeg trenutka na pravoj strani, od zadnjeg trenutka na pravoj strani".

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane Vulin Top News Vučićev "dežurni mrzitelj" - prate ga milijunske afere

Aleksandar Vulin je u životu bio i novinar, direktor kancelarije za Kosovo, bio je ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, a od 2014. godine ministar je obrane. Kao i mnogi drugi profesionalni balkanski političari (ne samo balkanski, naravno), Vulin je dobrovoljni davatelj tuđe krvi. Iako nije služio vojsku jer je nesposoban zbog dioptrije, ministar je obrane i dežurni čuvar poretka kojega odlikuje vječno agresivna retorika.

"Vulin je ušao u povijest izjavom iz 1997. godine. Zima, minus osam, policija polijeva narod hladnom vodom, a Vulin pita: 'Što, trebamo vas polijevati toplom vodom?'. Kad je ugašena oporbena postaja RTV B92, upitan je da li je uzrok gašenja to što je 'kiša ušla u koaksijalni kabel. 'Nisam neki vjernik, ali ako je bog odlučio poslati kišu baš ta dva dana, onda ju je i poslao', rekao je Vulin", govori Vasić.

U Srbiji je poznat po "aferi tetka". Prije nešto više od godinu dana preselio se iz stana od 107 kvadrata, koji mu je navodno kupila "tetka iz Kanade", u vilu na Dedinju koja ima 310 četvornih metara i garažu od 59 kvadrata, a sagrađena je za potrebe generala Nebojše Pavkovića, koji je nikad nije koristio. Vulin je prvi ministar koji stanuje u njoj, iako je nuđena svima.

U "aferi tetka" agencija za borbu protiv korupcije istraživala je otkud Vulinu 244 tisuće eura za stan na Zvezdari. Selidba Vulina iz stana u vilu odvijala se baš u vrijeme kad je izbila "afera tetka", jer su sredinom rujna nadležni državni organi odobrili Vulinu korištenje vile na Dedinju.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • djakputnik 10:47 29.Travanj 2019.

    "Do zadnjeg trenutka na pravoj strani, od zadnjeg trenutka na pravoj strani"? Ček, ček, ... pa nije li to Njonjina filozofija?