Top News
767 prikaza

'Fake news' uzvraća udarac - Tuže Kurzova zamjenika

Heinz-Christian Strache i Viktor Orban
HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL
Političari vrše pritisak na medije i optužuju ih da šire lažne vijesti

Austrijski ORF tužit će vicekancelara Heinz-Christiana Strachea zbog njegovih komentara na Facebooku u kojima je ovu javnu televiziju optužio za širenje laži. Strache već dugo kritizira i optužuje ORF zbog navodnog širenja lažnih vijesti, a sada je u svojim optužbama otišao i korak dalje.

Prije dva tjedna na Facebooku profilu objavio je fotografiju njihovog voditelja vijesti Armina Wolfa uz komentar: "Ovo je mjesto gdje laži postaju istina. To mjesto je ORF".

Wolf mu je odgovorio tužbom, šokiran činjenicom da ga je, po prvi put, jedan političar optužio da laže. Generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz u službenoj izjavi naglasio je kako je njegov komentar "narušio ugled i reputaciju ORF-a" i svih 800 novinara koji rade za ovaj medij.

Sloboda medija Na putu prema dolje Life Hrvatska po medijskim slobodama pala za pet mjesta

Pravne korake poduzet će i protiv Facebooka koji nije uvažio njihov zahtjev za brisanjem tog posta

Strache se pak brani kako je uz dodavanje riječi Satira svima dao do znanja da je riječ šaljivom obilježavaju maškara, piše Telegraph. Njegov post ubrzo se proširio Facebookom nakon što su ga preuzeli i njegovi politički kolege iz Slobodarske stranke Austrije.

Sukobi političara i medija, posebno političara koji medije optužuju za širenje laži i neistina, u nekim su zemljama doveli i do suspenzija novinara, optužba koje se dokazuju na sudu.

Tako je poznat je primjer novinara grčke javne televizije ERT koji su suspendirani zbog blage kritike ministara, 2012. godine. U tim turbulentnim trenucima u Grčkoj na sudu je završio i urednik jednog grčkog magazina koji je objavio listu od 2.000 najbogatijih Grka s računima u švicarskim bankama čiju upletenost u utaju poreza do tada državne institucije još nisu istražile. 

Nogometni stadion ZA UTAKMICE Tehno Umjesto novinara, vijesti u Južnoj Koreji piše robot

Pritisak na medije posebno snažan i jak bio je i u Mađarskoj.  Najveći dnevni list Nepszabadsag, inače poznat kao 'ljevičarski' list koji je bio pod oštrom kritikom premijera Viktora Orbana, 2016. godine objavio je niz tekstova o korupciji koja je sezala do ljudi povezanih upravo s Orbanom. Politika vrši pritisak na medije, ponavljaju novinari, a oni koji kritiziraju vladu kažnjavaju se. 

Kako bi ukazali na svakodnevne pritiske koje imaju od strane političara zbog svog novinarskog, istraživačkog rada, ove novine jedan dan nisu izašle na kioscima.

Top news na naši stranici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.