Top News
1114 prikaza

Facebook: Da, platili smo organizirano pljuvanje Sorosa

Plakat za George Sorosa
BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL
Milijarder je kritizirao FB zbog gubitka kontrole nad svojim poslovnim modelom, a oni su uzvratili ovako

Facebook je u srijedu priznao da je jedan od glavnih direktora angažirao tvrtku za odnose s javnosti kako bi napadao Georgea Sorosa i kako bi potkopavao kritike, objavljujući njihovu povezanost s milijarderom filantropom. Elliot Schrage, Facebookov šef za komunikacije koji je inače na odlasku, preuzeo je odgovornost za to što je Facebook angažirao Definers Public Affairs.

Objavio je to u obliku internog memoranduma koji je ubrzo objavila i stranica TechCrunch, a zatim i Facebook kao post na svojim stranicama. I Mark Zuchenberg i Sheryl Sandberg odbacili su u izjavi pred javnosti svaku tvrdnju da su znali za postupak tvrtke.

"Jesmo li ih zamolili da rade na Georgeu Sorosu? Da", stoji u Schrageovom memorandumu.

Kampanja protiv Georgea Sorosa u Mađarskoj Logika crtića Top News Ovako je desnica oboljela od paranoje i krenula na Sorosa

Schrage je objasnio da je rad na Sorosu išao u dva smjera. Soros je u siječnju 2018. na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao za Facebook i Google da su prijetnja društvu. Facebook je na to rekao Definersu da provede istragu jer su "htjeli vidjeti ima li Soros pritom kakvih financijskih motiva". Potom se organizacija nazvana "Freedom From Facebook" istaknula po svojim kritikama prakse Facebooka sa zaštitom privatnosti, a Definers je "doznao da je Soros financirao nekoliko pripadnika te koalicije", napisao je Schrage.

Stoga je "pripremio dokumente i podijelio ih medijima kako bi pokazao da to nije tek jednostavni i spontani pokret iz baze". Rad na Sorosu je osjetljiv zbog specifične uloge što je ovaj investitor i filantrop rođen u Mađarskoj ima u teorijama zavjera desničara i antisemitskih krugova. Soros već dugo financira liberalne i prodemokratske ciljeve, što ga čini metom desnice, koja ga u svojim rubnim dijelovima klasično antisemitski predstavlja kao utjelovljenje tajne židovske kabale koja vuče konce u svjetskim poslovima.

Antisemitske i neutemeljeno raspirivanje urota o Sorosu ulazilo je posljednjih godina sve bliže mainstreamu Republikanaca, uključujući i samog Donalda Trumpa, koji je spominjao njegovo ime kako bi potkopao svoje kritičare i prosvjednike. Schrageov memorandum ne spominje ikakvu ispriku za Definersov ili Facebookov rad na Sorosu. Schrage zapravo čak brani ideju korporacije da koristi političke konzultante kako bi istraživali svoje kritičare.

"Dijelovi tog posla su opisani kao istraživanje opozicije, ali ja vjerujem da bi bilo neodgovorno i neprofesionalno od nas da ne provjerimo pozadinu i potencijalni sukob interesa naših kritičara", napisao je.

U svom komentaru situacije s memorandumom Sandberg je priznala da je "primila manji broj e-mailova u kojima se spominjao Definers". Ona je, osvrćući se na široke kritike da je rad na Sorosu utemeljen na antisemitskim pretpostavkama, napisala: "Želim istaknuti da nikada nije bila ničija namjera igrati se s antisemitskim narativom protiv Sorosa ili ikoga drugoga. To što sam Židovka temeljni je element onoga što ja jesam i naša kompanija čvrsto stoji protiv mržnje. Ideja da se naš rad tumači kao antisemitski, odvratna mi je, i to na duboko osobnoj razini."

Patrick Gaspard, predsjednik Soroseve filantropske organizacije, Zaklade Otvoreno društvo, izgrdio je prošlog tjedna Facebookov angažman na tragu antisemitizma, napisavši Sandberg u pismu: "Iskreno, zaprepašćujuće mi je da se vaša kompanija na vaše upute aktivno angažirala na isti onaj način kako bi pomoću propagande diskreditirala ljude zbog toga što su koristili svoje pravo na Prvi amandman time što su protestirali protiv Facebookove uloge."

George Soros Meta radikala Top News Bomba pronađena ispred doma Georga Sorosa

Gasparda se nije dojmilo to što je Facebook u srijedu javno objavio memorandum. Objavio je stoga na Twitteru: "Znači, @Facebook je odlučio upropastiti večeru za Dan zahvalnosti svojim priznanjem tako da je vodstvo te tvrtke angažiralo Definers kako bi udaralo i klevetalo Georgea Sorosa zato što je javno kritizirao to što su izgubili kontrolu nad svojim poslovnim modelom. Žao mi je, ali to iziskuje neovisnu istragu Kongresa."

Tim Miller, Definersov šef iz Silicijske doline, branio je istragu svoje tvrtke time što je ustvrdio da je ona bila "temeljena na činjenicama", te je dodao da je on osobno "zgađen usponom antisemitizma, uključujući ljude koji su neutemeljeno ciljali Sorosa."

Preuzeto s Guardian.co.uk.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.