Top News
1457 prikaza

Katalonski vođa suspendirao objavu neovisnosti

Vođa katalonskog pokreta
Reuters/PA/Pixsell
Puigdemont sada poziva na dijalog, no spominje štetu koju je Španjolska učinila Kataloniji

Carlesov Puigdemontov govor u kojem bi mogao jednostrano proglasiti neovisnosti Katalonije te je trebao početi u 18 sati, odgođen je do 19 sati zbog njegova sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean Claudeom Junckerom, koji je nenajavljeno došao u Barcelonu, očito nastojeći deeskalirati situaciju. Na sastanku je i predsjednica regionalnog katalonskog parlamenta. 

Nakon iščekivanja

U19. sati i 10 minuta predsjednik Katalonije Carles Puigdemont započeo je govor u parlamentu. Pozdravio je prisutne i kazao kako je ovdje kako bi objasnio posljedice referenduma za samostalnost.

- Došao sam na vlastiti zahtjev da analiziram političke posljedice onoga što se dogodilo 1. listopada - rekao je na početku Puigdemont. 

Nadalje, njegov se govor nastavlja na povijesne i ekonomske sprege Katalonije i Španjolske. Ističe kako je španjolska represijom vršila centralizaciju te činila ogromnu nepravdu Kataloniji, odnosno milijunima građana Španjolske - financijskim kaznama, brutalnosti, tužbama zbog izražavanja prava na mišljenje o autonomiji...

No, čini se kako u govoru ipak želi smanjiti tenzije te poziva na uspostavljanje dijaloga, koji su od njega zatražile brojne strane iz Europe, a smatra kako se otvaranjem razgovora iskazuje najveća politička odgovornost.

Osvojili smo pravo na referendumu da budemo nezavisna država i da nas se sluša. A to želimo! Da nas se poštuje i da nas se čuje - rekao je i dodao kako bi se idućih nekoliko dana situacija između Katalonije i Španjolske mogla mirno riješiti ako će obje strane imati razumijevanja.

Pozvao je i španjolsku vladu da sluša, ako ne njih, onda druge koji poštuju njihove različitosti za koje je uvjeren da mogu živjeti u suživotu sa Španjolskom.

Savjetovali zaustavljanje proglašenja i pozvali na dijalog

"Pozivam da u vašim namjerama poštujete ustavni poredak i ne proglasite odluku koja bi učinila takav dijalog nemogućim. Različitost ne smije i ne treba voditi do sukoba čije bi posljedice sigurno bile loše za Katalonce, Španjolsku i cijelu Europu", rekao je bivši poljski premijer tijekom govora na regionalnom forumu u Bruxellesu.

Tusk je u govoru istaknuo svoju pripadnost etičkoj manjini i osobno iskustvo policijskog nasilja u vrijeme dok je bio antikomunistički aktivist 80-ih godina prošlog stoljeća.

On je pripadnik Kašuba, zapadnoslavenskog naroda koji pretežno živi u povijesnoj poljskoj pokrajini Pomeraniji.

Čelnik Europskog vijeća pozvao je španjolskog premijera Mariana Rajoya da "potraži rješenje problema bez upotrebe sile". 

Tuskovo obraćanje održano je samo nekoliko sati prije Puigdemontovog govora u Barceloni u kojem bi mogao jednostrano proglasiti neovisnost Katalonije, zbog čega je španjolska vlada pojačala sigurnost na zračnim lukama i željezničkim stanicama u toj pokrajini. 

Glasnogovornik španjolske vlade u utorak je pozvao Puigdemonta da ne poduzima nikakav nepovratni korak.

"Tražit ću od Puigdemonta da ne poduzima ništa nepovratno, da ne kreće putem bez povratka, da ne proglašava jednostrano neovisnost i da se vrati u legalni okvir", rekao je glasnogovornik Inigo Mendez de Vigo novinarima.

Puigdemont bi trebao govoriti pred katalonskim parlamentom u 18 sati te iznijeti posljedice referenduma o samoodređenju od 1. listopada koji je španjolski ustavni sud proglasio nelegelnim.

Očekuje se da bi u tom govoru mogao jednostrano proglasiti nezavisnost.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leonardodora 03:44 11.Listopad 2017.

    Zajmovi za sve vrste namjena Nudimo minimalni iznos od 5.000,00 eura do 10.000,00 eura do 20 milijuna eura Uz nisku kamatnu stopu od 2% zajma Razdoblje: do 25 godina ovisno o iznosu kredita koji vam je potreban. Kupci moraju biti ... prikaži još! preko 18 godina Ova je transakcija 100% sigurna za sve korisnike Za više informacija o bonusu molimo da nas kontaktirate putem e-maila: (Leonardodorafinance@gmail.com)