Top News
938 prikaza

EU strepi od prvog sastanka Trumpa i Putina

Vladimir Putin i Donald Trump
1/7
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Svi dosadašnji Trumpovi potezi upućuju na to da bi on mogao tražiti od Europe da ukine sankcije Rusiji

Prvi sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina održat će se 16. srpnja u Helsinkiju, glavnom gradu Finske. Posebno je zanimljivo da će se sastanak održati samo nekoliko dana nakon sastanka vrhuške NATO-a 11. i 12. srpnja. Čak i organizacija svega toga se odigravala negdje istovremeno. Dok Trump i dalje inzistira na svojoj politici prema ostalim članicama NATO-a i traži od njih veća izdvajanja, uoči najavljenog posjeta sjedištu saveza u Bruxellesu, istovremeno u Moskvi američki savjetnik za nacionalnu sigurnost dovršavao je pripreme za sastanak američkog i ruskog predsjednika. 

U Londonu, prosvjednici pak užurbano rade na pripremama kako bi poremetili dugo najavljivani Trumpov posjet Ujedinjenom Kraljevstvu.

Paralelne aktivnosti preklopit će se za dva tjedna kad Trump kreće u Europu s ciljem da ostale članice saveza dovede u red i vjerojatno provjeri njihovu moć, javlja CNN koji analizira kakve bi mogle biti posljedice za Europu nakon sastanka dva predsjednika. 

Izbjeglice Dogovor upitan Top News Vrh EU napokon se okuplja riješiti migrantsku krizu

Nakon što je ovogodišnji sastanak G7 završio međusobnim optužbama među saveznicima, nitko ni od europskih, ni od američkih diplomata ne očekuje idilu. Američki dužnosnici najavili su da će se Trump susresti s Vladimirom Putinom sredinom srpnja, nakon što obavi razgovore u Velikoj Britaniji i NATO-u.  

No, u utorak su dva dobro upućena izvora najavila i mogućnost da učini obratno - da se najprije sastane s Putinom, a tek zatim ode u Bruxelles i London, što je prilično zabrinulo neke europske diplomate.

Više detalja o summitu dvojice predsjednika očekivalo se već u srijedu kada se Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton susreće sa svojim ruskim kolegama u Moskvi. Uoči Boltonovog posjeta, Bijela kuća izjavila je kako je cilj njegove posjete Rusiji da dogovore sve detalje sastanka dvaju predsjednika.

U utorak, visoki dužnosnik SAD-a izjavio je kako je Helsinki, glavni grad Finske, mogući domaćin susreta. Austrijski glavni grad Beč bio je prethodno spomenut kao moguće mjesto sastanka ali su iz Trumpove administracije sad odbacili tu mogućnost.

Sastanak G7 | Author: Facebook Facebook
Putin radi na preciznom rasporedu budući da se u Rusiji 15. srpnja igra finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Članovi NATO-a su primorani sastanak s Putinom održati nakon summita članica NATO-saveza, izjavio je jedan dužnosnik Bijele kuće navodeći da bi se Trump mogao dogovoriti s Putinom nešto što odgovara njima dvojici. Sastanak Trumpa i Putina, kojeg je spomenuo Trump u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom, izaziva kod nekih europskih čelnika strah od mogućeg ukidanja sankcija Rusiji ukoliko se Trump tako dogovori s Putinom.

"Sve je potpuno neizvjesno. Nitko ne zna kako bi to moglo završiti", rekao je jedan zapadni dužnosnik.

Neki od dužnosnika s užasom potežu paralelu s Trumpovim ponašanjem na summitu G7 ranije ovog mjeseca u Kanadi. Uoči tog summita, održanog u hotelu u Quebecu, Trump je sam sebe zapitao ima li smisla njegov dolazak? Večer prije odlaska posvađao se preko Twittera s francuskim i kanadskim kolegama. Na summit je došao sa zakašnjenjem i nije održao planirani sastanak s francuskim predsjednikom Macronom, a i skup je napustio prije svih ostavljajući ostale partnere da raspravljaju o zaštiti okoliša bez njega.  

"Justin" i "predsjednik Kim"

Istovremeno bio je vrlo nestrpljiv da što prije stigne u Singapur gdje se sastao sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong-Unom. Nakon tih razgovora objavio je da SAD prekidaju vojne vježbe sa Sjevernom Korejom.

Nakon povratka, nezainteresirano je razgovarao s Justinom Trudeauom o njegovim namjerama, te ga oslovljavao jednostavno s 'Justin', dok je istovremeno dan ranije sjevernokorejskog diktatora oslovljavao s 'predsjednik Kim'.

Prije no što ode na susret s Putinom, Trump će u Europi ponovno naići na američke saveznike zabrinute zbog dubokih napetosti u međusobnim odnosima, pa Trumpovi pomoćnici dovode u pitanje smisao tog susreta na vrhu između SAD-a i Rusije.  

Posljednjih tjedana Trump je pokazao pomirljiviji stav prema Rusiji, uključujući pozivanje vođa G7 da vrate Putina u ovu skupinu nakon četiri godine, kad je Rusija izbačena zbog invazije na Ukrajinu.

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće kod Donalda Trumpa Kvarila ugled Life Istjerala Trumpovu PR-icu: 'Van iz restorana!''

U ožujku, nakon izbora u Rusiji, Trump je glatko odbacio sugestije svojih savjetnika i telefonom čestitao Putinu na reizboru iako su cijeli izbori protekli u znaku optužbi zbog manipulacije glasačkim listićima. Dapače, otišao je tako daleko da je spomenuo susret u Bijeloj kući.

Govoreći za CNN državni tajnik Mike Pompeo predstavio je mogući dnevni red sastanka dvojice muškaraca.

"Bilo da je to bojište u Siriji, situacija u Ukrajini, Ruske aktivne mjere, siguran sam da postoje mnoge teme o kojima će raspravljati predsjednik Trump i predsjednik Putin, a svaka od njih je važna da bi se pokušao uspostaviti zajednički skup pokušavajući uspostaviti prihvatljivu razinu razumijevanja", odgovorio je diplomatskim rječnikom Pompeo.

Trump želi bolje odnose s Rusijom unatoč tome što američke snage upravo ispituju pokušaj miješanja Moskve u predsjedničke izbore 2016. Istovremeno je istjerao ruske diplomate iz SAD-a nakon trovanja ruskog dvostrukog špijuna Sergeia Skripala i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji. 

Donald Trump | Author: Twitter/Al Drago/DPA/PIXSELL Twitter/Al Drago/DPA/PIXSELL

Trump i Putin zadnji put susreli su se osobno na marginama summita čelnika u Vijetnamu u studenom. To je uslijedilo nakon formalnog sastanka u Hamburgu tijekom prošlogodišnjeg summita G20.

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu, razgovarat će se manje o zatopljavanju veza s Rusijom, a više o daljnjim pritiscima. Većina europskih čelnika inzistirala je da režim sankcija prema Rusiji ostane na snazi do daljnjeg, sve dok Rusija drži dio Krima pod aneksijom.

Čelnici se nadaju da će se dogovoriti o jačanju NATO snaga na istočnim granicama Europe u čemu imaju podršku i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa. Istovremeno, s pravom strahuju od Trumpovog zbližavanja s Putinom, što bi moglo dovesti do slabljenja ovog pritiska na europskog istočnog susjeda.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ovog tjedna kako nije zabrinut zbog sastanka Trump-Putina.

Donald Trump PROBLEMI Top News Trumpovi ljudi ne mogu naći cure i dečke - svi ih mrze

"Susret predsjednika Trumpa i predsjednika Putina bit će u skladu s politikama NATO-a jer NATO vjeruje u dijalog s Rusijom", kazao je on na sastanku europskih ministara obrane.

"Moramo razgovarati s Rusijom, djelomično pokušati poboljšati naš odnos, ali čak i ako to nije moguće, onda svakako unaprijediti taj odnos u bliskoj budućnosti. Važno je upravljati s tim odnosom jer u protivnom imamo veće napetosti, više vojne nazočnosti i više vojnih vježbi blizu granice."

Unutar NATO-ove staklene zgrade Trump će se ponovno naći oči u oči sa svojim saveznicima s kojima je pogoršao odnose u posljednje vrijeme, a to su i Macron i Merkel i Trudeau. Sjedio je na sličnom sastanku i prije godinu dana kad je šokirao okupljene čelnike preskačući članak 5. NATO- s uvrijedio, predsjednik će se ponovno susresti s saveznicima koji je odbacio u Kanadi, uključujući Trudeau, Macron i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Sudio je na sličnom summitu prije godinu dana, šokantnim promatračima kada nije odobrio članak  5. ugovora NATO-a, u kojem se definira da je napad na bilo koju članicu NATO-a napad na sve članice.

Za očekivati je da će i dalje inzistirati na optužbama da sve članice ne izdvajaju dovoljno, apostrofirajući Njemačku.

Vladimir Putin | Author: REUTERS REUTERS
"Pogledajte NATO", rekao je Trump tijekom kampanje u ponedjeljak u Južnoj Karolini. "Sve je divno, i mi im želimo pomoći, ali NATO pomaže njima. Oni su u Europi, mi smo vrlo daleko!"

Trumpova ogorčenost na europske članice zbog premale potrošnje za obranu, umotan je  i potrošnji za obranu  ogorčenja u europskoj obrambenoj potrošnji zapravo je kritika Starom kontinentu kao odvojenom od SAD-a što dokazuje i njegova najava trgovinskog rata Europi i nametanje carina na uvoz roba.  

Obećao je da će povećati carine na europske automobile, eskalirajući ovu bitku na oko-za-oko, zub-za-zub što je već natjeralo neka američka poduzeća, poput Harley-Davidsona da najave preseljenje u Europu.

Mnogo govori i tweet Michaela Boltona u društvu  s talijanskim premijerom Matteom Salvinijem koji se zalaže za protjerivanje migranata iz Italije kao i Trumpova podrška pro-Brexitovskom političaru Nigelu Farageu, sugerirajući da će u SAD-u napraviti vrlo veliko i moćno Britansko veleposlanstvo.

Harley Davidson Kad će primirje? Ekonomix Trump bijesan: Harley Davidson seli u Europu

Zbog svog ponašanja, zbog njegovih tweetova nakon postavljene bombe u Londonu i nakon njegovog podržavanja desničarske britanske skupine, Trump u Velikoj Britaniji uživa veliku nepopularnost. Britanska premijerka Theresa May, željela bi poboljšati odnose s Trumpom i nada se da njegov posjet Londonu u srpnju neće zasjeniti useljenička kriza u SAD-u ili sporovi unutar NATO-a ili pak velike demonstracije.

No, kako stvari stoje, u Londonu se već očekuju deseci tisuća prosvjednika koji bi trebali marširati glavnim gradom. Prosvjedi se očekuju i oko golf-terena u Škotskoj gdje bi trebao provesti barem jednu noć. Predviđen je i posjet kraljici Elizabeti II u Windsoru. 

Bit će to veliko razočaranje za prosvjednike koji već navodno pune helijem veliki žuti balon kojim bi trebali poletjeti, i koji će biti iskrojen u obliku Trumpove glave. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.