Top News
7087 prikaza

ESA: Svemirska stanica past će na Zemlju do ožujka!

Ilustracija pada kineske svemirske stanice
Screenshot
Kineska svemirska stanica smatra se "izuzetno toksičnom", a rok pada je tri mjeseca

Svemirska stanica koja je u potpunosti van ljudske kontrole u Zemljinoj orbiti na naš će planet u nekom trenutku sljedeća tri mjeseca, ističu stručnjaci za Daily Mail

Kineska svemirska stanica Tiangong -1, koja juri prema Zemlji noseći veliku razinu toksičnih kemikalija najvjerojatnije će pasti krajem ožujka ili početkom travnja. Agencije diljem svijeta prate kretanje letjelice osuđene na propast, a u nekoliko posljednjih dana dali su različita predviđanja o trenutku njenog konačnog kraja.

Iako će većina izgorjeti prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, procjenjuje se kako će od 10 do 40 posto satelita preživjeti kao krhotine, a neki njeni dijelovi mogu sadržavati opasni hidrazin. 

Stručnjaci Europske svemirske agencije (ESA) sa sjedištem u Parizu nalaze se među onima koji svakodnevno prate Tiangong, čija se orbita promijenila od 289,1 do 281,3 km od prosinca 2017., izvijestila je kineska svemirska agencija.

Mjesto pada ne može se znati

ESA je sukladno s proračunima izdala procjenu pada u prozoru između 13. ožujka i 21. travnja. Ipak, ta se predviđanja mogu promijeniti s promjenom orbite letjelice.

Tiangong-1 ili Rajska palača poslana je u Zemljinu orbitu 2011. godine i opisana je kao politički simbol Kine u svemiru. Korištena je za misije s posadom i bez, a u povijest je ušla i kao mjesto prve misije jedne žene astronauta iz NR Kine.

S obzirom na to da je orbita Tiangonga sve niža, proteklih tjedanaje počela ulaziti u gušće dijelove atmosfere, zbog čega je sam pad dobio na ubrzanju.

Najveća opasnost prijeti iz kemikalija

"Visoko toksična" korozivna kemikalija mogla bi sletjeti posvuda na Zemlju kad se dijelovi kineske svemirske stanice zabiju u naš planet. Kemijska tvar hidrazin koristi se kao raketno gorivo, a vjeruje se kako dugotrajna izloženost izaziva pojavu raka kod ljudi.

Upozorenje o izlaganju njoj stiže od neprofitne organizacije Aerospace Corp, koji objašnjavaju da je hidrazin bezbojan, uljasti, tekući, no ponekad i kristalni spoj s visoko reaktivnom bazom. Ima brojne industrijske, poljoprivredne i vojne namjene. 

Simptomi kratke izloženosti uključuju iritaciju očiju, nosa i grla, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, plućni edem, konvulzije i komu, dok dugotrajna izloženost može oštetiti jetru, bubrege i živčani sustav. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • falterast 16:52 18.Siječanj 2018.

    Nebeska palača? To je više čardak - sad na nebu, sad ga ne vidiš.