Top News
657 prikaza

Erdoganov režim iz škola izbacio Darwinovu teoriju evolucije

Tayyip Erdogan
REUTERS
Kritičari ovaj potez vide kao još jedan korak prema tome da Turska postane još konzervativnija

Učenici u Turskoj više neće učiti o Darwinovoj teoriji evolucije. Taj je predmet izbačen iz kurikuluma koji doživljava brojne promjene u Turskoj kako bi se izbacile 'kontroverzni' predmeti, riječi su Alpaslana Durmusa, ministra obrazovanja.

Novi kurikulum stupa na snagu iduće godine, a kako navodi Durmus, teorija evolucije je previše kompleksna za tinejdžere, koji bi, po njemu, to trebali učiti tek na fakuletu kako bi se mogli ispravno suočiti s takvim sekularnim znanstvenim diskursom.

Osim toga, ministarstvo navodi kako Darwina izbacuju iz škola kako bi među ostalim sačuvali lokalne i nacionalne vrijednosti.

Predmet povijesti također će doživjeti značajne promjene i vrlo malo će zapravo govoriti o Europi, dok će primjerice glazbeni odgoj uglavnom biti fokusiran na tursku glazbu.

Kritičari Erdoganovog režima ove promjene vide kao još jedan korak prema tome da Turska postane još konzervativnija država, a razlog da su učenici premladi da bi shvatili Darwina prije fakulteta nazivaju besmislicom.

"Promjena kurikula u potpunosti okreće obrazovanje od znanosti i pretvara ga u religiozni sustav. Micanje znanosti iz programa najbolji je dokaz za to", rekao je za CNN Ebru Yigit, član sekularnog obrazovnog programa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.