Top News
668 prikaza

Elita u Švicarsku, mase na ulice

Svjetski ekonomski forum u Davosu
REUTERS
Gospodarski forum u Davosu obilježio je protekli tjedan

Davos. Rijetko koja riječ izaziva toliko različitih reakcija diljem svijeta. A zapravo je riječ o jednom gradiću u švicarskim planinama. Najbogatiji i najmoćniji ljudi svijeta ovaj tjedan provode u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu, koji je službeno počeo u utorak. No, koja je svrha godišnjeg okupljanja svjetske elite u snježnim planinama Davosa? Što se tamo zapravo događa? Ima li svijet koristi od tog okupljanja? I što Donald Trump tamo radi?

Službeni dio Foruma se održava u kongresnom centru u samom srcu malog švicarskog grada Davosa gdje sudionici slučaju govore, panel diskusije i sudjeluju u seminarima. Osim toga, ima i puno neslužbenih događanja, koja se odvijaju na više mjesta po Davosu, u luksuznim hotelima, prije svega glavnom hotelu Steigenberger Belvedere, te brojnim barovima gdje se eliti pridružuju horde lobista, PR-ovaca i novinara.

Pročitajte više na: U Davos se dolazi samo na poziv i još morate platiti

Dok svjetska elita tulumari u Davosu, obični Rumunji opet izlaze na ulice zbog borbe protiv korupcije. Ali i podrške jednoj državnoj službenici. Mediji su je prozvali 'tihom i staloženom ratnicom koja donosi skalpove', a rumunjska javnost je ili obožava ili se boji. Laura Codruţa Kövesi na čelu je antikorupcijske čistke u Rumunjskoj koja je glave došla desetke gradonačelnika, sudaca pa čak i jednog premijera - Victora Pontu.  Codruţa Kövesi je najmlađa državna tužiteljica u povijesti Rumunjske kao i prva žena na toj funkciji, a na čelo DNA - Nacionalnog antikorupcijskog direktorata došla je 2013. godine.  - Prije 2005. godine naše sudstvo nije bilo nezavisno. Zato nije bilo snage razračunati se s visokom rangiranim službenicima koji su do koljena duboko u korupciji - rekla je prije tri godine u intervjuu Codruţa Kövesi referirajući se na premijera Pontu koji je prije toga dao ostavku između ostalog jer ga je DNA teretila za pranje novca, zloupotrebu ovlasti i neplaćanje poreza. 

Pročitajte više na: Ratnica Laura: Tisuće političara optužila za korupciju

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu kako će pristati na intervju pod prisegom s posebnim savjetnikom Robertom Muellerom, koji istražuje moguće rusko uplitanje u američke izbore u 2016. godini. "Htio bih to učiniti što je prije moguće", rekao je Trump novinarima. Određivanje datuma za intervju bio bi, kako je kazao Trump, "predmet mojih odvjetnika i svega toga". Trumpovi odvjetnici razgovarali su s Muellerovim timom o intervjuu, prema izvorima koji su upućeni u tijek istrage. Izvori su priopćili Reutersu ranije u srijedu kako je tim posebnog zastupnika ispitivao visoke američke obavještajne časnike, uključujući i ravnatelja CIA-e Mikea Pompea, o tome je li Trump pokušao zaustaviti pravdu u istrazi oko Rusije.

Pročitajte više na: Trump se predao: Pričat će o suradnji s Rusima

Kad smo već kod šefa CIA-e, on je ovih dana govorio da se svijet i sigurnosna situacija u svijetu temeljito promijenila. Generalni direktor CIA-e Mike Pompeo, kao glavnu sigurnosnu prijetnju američkim državljanima iznio je nuklearni program Sjeverne Koreje i "sovjetski san" Vladimira Putina. Pompeo, u jednom od rijetkih javnih nastupa, rekao je da današnje prijetnje ne dolaze samo od država, navodeći primjer bivše Jugoslavije, ali i iz "nedržavnih subjekata", organizacije koje nemaju istaknutu zastavu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

"Vas su udžbenici povijesti učili da prijetnje sigurnosti SAD-u dolaze iz zemalja poput Jugoslavije ili neke druge države. Danas su te prijetnje puno raznovrsnije, bez obzira na to jesu li prijetnje od grupa poput Hezbolaha ili Al Qaede, ili prijetnjama našim informacijskim sustavima od strane skupina kao što su Wikileaks. Oni nemaju zastavu ispred UN-a, ali predstavljaju prave prijetnje Sjedinjenim Državama. Stoga moramo osigurati da naše obavještajno razmišljanje bude prikladno za tu situaciju", rekao je čelnik CIA-e Mike Pompeo u posjetu američkom institutu za poduzetništvo (AEI).

Pročitajte više na: CIA: "Prijetnje danas nisu kao što je bila Jugoslavija"

Američki multimilijarder mađarskog podrijetla George Soros napao je u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetksi ekonomski forum, sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, "opasnost po svijet". Okomio se i na Rusiju Vladimira Putin, "mafijašku državu", u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švicarskom skijalištu. Pred prisutnima zaokupljenima prenošenjem njegovih riječi po društvenim mrežama, George Soros napao je i divove Interneta Facebook i Google.

Opisao ih je kao "stalno sve moćnije monopoliste" koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s "autoritarnim režimima" radi stvaranja "totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima "Vrli novi svijet" i "1984.".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.