Top News
3322 prikaza

El Chapo platio basnoslovno mito predsjedniku Meksika

El Chapo
REUTERS
Krvoproliće povezano s drogama u Meksiku je odnijelo više od 200.000 života i dovelo do 30.000 nestalih u proteklih 13 godina

Bivši suradnik poznatog kralja kokaina El Chapa Guzmana na suđenju u Brooklynu svjedočio je kako se optuženi hvalio kako je podmitio bivšeg meksičkog predsjednika Enriquea Penu Nietu sa 100 milijuna dolara. 

Alexa Cifuentesa opisali su kao bivšeg bliskog Guzmanovog suradnika, njegovu desnu ruku, a on će sam za sebe reći kako je bio njegov tajnik. Na suđenju je opisao kako je mito predsjedniku dostavljao posrednik dok je Guzman bio u bijegu, a nakon što je Nieto postao predsjednikom 2012. godine, piše The Washington Post. Cifuentes je svjedočio o dvije godine koje je proveo skrivajući se sa Guzmanom u planinama.

Kako pak piše BBC Nieto je najprije zatražio 250 milijuna dolara, prije nego je pristao na ponuđenih 100. Uhićen je 2013. godine i izručen SAD-u gdje je priznao krivnju za krijumčarenje droge i postigao dogovor s tužiteljima. Govorio im je i o navodnim isplatama 2016. godine, kada je počeo surađivati s vladom. Ove optužbe na suđenju Nietin glasnogovornik nazvao je "lažnim i klevetničkim". 

Meksički drug loard Joaquin “El Chapo” Guzman Junior i Peter Life Blizanci koji su izdali El Chapa: Neće više mirno spavati

Nieto je ured predsjednika napustio nakon šest godina i optužbi za korupciju i nesposobnost, a posebno mu se predbacivalo i Guzmanov bijeg iz zatvora 2015. godine, kada je kroz tunel uspio pobjeći iz strogo čuvanog zatvora. Bivši predsjednik pratio je njegovo hvatanje dok je bio u bijegu, a kad su ga uhvatili na svom Twitter profilu napisao je "misija izvršena". 

Bivši predsjednik nije prvi javni, visoki dužnosnik optužen za nepravilnosti. Bivši Guzmanov računovođa Jesus Zambada Garcia rekao je kako je bivšem tajniku javne sigurnosti Genaru Garci Luni dva puta odnio kovčeg novca sa najmanje tri milijuna dolara. Luna je optužbe zanijekao. 

61-godišnji Guzman vođa je Sinaloa kartela koji je tone kokaina prevozio iz Kolumbije u SAD, tunelima preko granice, i podmićivao policijske službenike koji su pomagali u tom krijumčarenju. Bio je neuhvatljiv i vješto izbjegavao sve pokušaje hvatanja i kažnjavanja, i tako otežao zaustavljanje krvoprolića povezanog s drogama koje je u Meksiku odnijelo više od 200.000 života i dovelo do 30.000 nestalih u proteklih 13 godina. Guzman je izručen 2017. godine kako bi se konačno suočio sa optužbama o krijumčarenju kokaina, heroina i ostalih droga u SAD-u. 

Optužbe izrečene na račun Niete izazvale su veliku pažnju u Meksiku u kojem je već ranije ostao bez podrške glasača, a njegova stranka ima toliko malu podršku da razmišlja o promjeni imena. 

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017. NA ZADATKU Style El Chapova jazbina: Droga, oružje i - banane

"Ovo svjedočenje trebalo bi potaknuti istragu kako bi znali što je istina, a posebno ozbiljno bi to trebala shvatiti vlada predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, predsjednika Meksika. No problem je...što znamo da neće učiniti ništa", napisao je novinar i kolumnist Mario Campos u svom tvitu. 

Na krilima pobjede Obrador je najavio kako će očistiti korupciju, no iznenadio je mnoge u Meksiku kada je rekao kako neće goniti službenike optužene za korupciju. Ubrzo nakon uhićenja Guzmana 2016. godine Obrador je rekao:

"Ništa se ne govori o kartelu koji najviše pljačka, Los Pinos Cartel", a time je mislio na palaču predsjednika Enrique Pene Nieta.

Suđenje se provodi pod velikim mjerama osiguranja, uz niz čuvara i detektora metala koji se nalaze u različitim dijelovima zgrade koji vode prema sudnici na osmom katu. Ulica ispred suda djelomično je blokirana.

Osim optužbi o mitu i korupciji suđenje je ponudilo detaljne i stravične detalje niza ubojstava i masakara. Guzmanov odvjetnik Jeffrey Lichtman tijekom suđenje tvrdi kako je pravi vođa Sinaloa kartela Ismael "El Mayo" Zambada. Tvrdi i kako je Zambada izbjegao optužbe upravo zahvaljujući podmićivanju Niete i bivšeg predsjednika Felipea Calderona.

Tijekom studenog prošle godine još jedan član kartela svjedočio je kako je pomoćnik podmitio trenutačnog predsjednika Obradora 2005. godine. Ranije je pak Cifuentes tvrdio kako je El Chapo naredio da se generalu plati 10 milijuna dolara mita, no kasnije je naručio njegovo ubojstvo . No taj naum nikada nije izvršen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.