Top News
1606 prikaza

EK: Crna Gora i Srbija u EU ulaze 2025.

Jean-Claude Juncker dira po glavi povjerenika za ljudska prava Fransa Timmermansa
Thierry Monasse/DPA/PIXSELL
Jean-Claude Juncker praktično je objavio rat Erdoganu zato što ovaj napada Njemačku

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u Strasbourgu da EK ima plan proširenja EU-a po kojem bi Crna Gora i Srbija u puno članstvo ušle 2025. godine. Rekao je da će strategija za ovakvo proširenje EU-a na Balkan biti gotova sljedeće godine. To neće ići bez uvjeta, istima kao što je bio slučaj s drugim tranzicijskim državama koje su sad članice. "Posebna pažnja će se pridavati vladavinu zakona, temeljnim ljudskim pravima, borbi protiv korupcije i sveopćoj stabilnosti u regiji", kazao je.

Riječ je bila o njegovom obraćanju Europskom parlamentu na godišnjem izvještaju "Stanja u Uniji". Na ista mjerila pozivao se i kad je govorio o mogućnostima Turske da se pridruži EU. "Turska je činila ogromne korake koji su je na neko vrijeme udaljili od EU-a... Novinarima je mjesto u redakcijama, a ne u zatvorima. Oni spadaju tamo gdje je omogućena sloboda izražavanja... I prestanite vrijeđati naše članice uspoređujući njihove državnike s fašistima i nacistima", kazao je.

Prosvjedi u Beogradu, travanj 2017. Zapadni mediji Top News 'Obrazovani Srbi ustaju protiv diktature neukih'

Ovo posljednje bilo je vezano za aktualni rat riječima između Berlina i Ankare, u kojem je Recep Tayyip Erdogan prije nekoliko dana optužio Njemačku da se ponaša "poput nacista". Na to mu Angela Merkel nije ostala dužna, te je pozvala na prekidanje pregovora o članstvu Turske u EU, i to unatoč tome što je Turska članica NATO-a. Razlog sukoba je sveopći progon tisuća turskih novinara, pripadnika vojske, sudstva, sveučilišta, policije i raznih drugih društvenih skupina pod izgovorom borbe protiv terorizma nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016.

Što se Balkana tiče, Juncker je rekao da EU naprosto mora nastaviti proširenje in a BiH, Makedoniju, Kosovo i Albaniju kako bi si osigurala stabilnost na prostorima koji su podijeljeni po linijama politički, vjerskih i etničkih ratova iz 90-ih. Ono što nije rekao, vodstvo EU-a je reklo ranije ove godine kad je optužilo Rusiju da nastoji destabilizirati Balkan.

Moskva je to tada negirala. Tada je bila riječ o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prošle godine, o secesionističkim pokušajima Republike Srpske i Milorada Dodika, te o pokušaju sprečavanja da u Makedoniji vlast preuzme demokratski izabrana koalicija umjesto do tada vladajućih nacionalista.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.