Top News
2003 prikaza

Dubravku Šuicu nisu pitali ništa važno

YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Očekivalo se da će zastupnici u Europskom parlamentu postaviti konkretnija pitanja hrvatskoj kandidatkiji

Tri sata rešetanja. Barem su trebala biti tri sata rešetanja Dubravke Šuice za mjesto potpredsjednice Europske komisije. Javnost je vjerojatno očekivala puno više od hladne rasprave o ljudskim pravima i demografskoj obnovi Europske unije. Nakon tri sata pitanja i odgovora možemo zaključiti da je i u četvrtak navečer bilo "tresla se brda, rodio se miš". 

Šuica će vjerojatno zasjesti u moćnu i utjecajnu fotelju, a u nastavku pročitajte kako je izgledalo to trosatno ispitivanje u Europskom parlamenut.

Uvodni govor Dubravke Šuice

- Za mene je Europski parlament kao dom. Prije 6 godina izabrana sam za zastupnicu Europskom parlamentu, te mi je bila čast biti izabrana 2014. i 2019. u najnovijem sazivu. Privilegija je biti ovdje danas i još je veća čast tražiti vaše povjerenje za mjesto koje se tiče toliko stvari koje smo spomenuli. Kako dati ljudima da odlučuju o budućnosti, kako graditi povjerenje između nepovezanih i kako pomoći onima koji su povezani tranzicijama koje prolazimo - započela je govor Šuica.

Pitanje imovine 

Upitana je također i koji je recept za obogatiti se: "Vi ste prije 20 godina bili učiteljica sa stanom od 60 kvadrata, a sada vam ide jako dobro. Imate automobile, puno rezidencija, hoćete li tim metodama pomoći i siromašnim građanima"

Iako je Tajani rekao da je takvo pitanje zabranjeno jer nije u predmetu rasprave, Šuica je rekla kako će odgovoriti.

- Hvala na ovom pitanju. Kao prvo, vi ne spominjete činjenice. Ovo nisu činjenice. Vi ste čitali neke članke koji naprosto nisu istiniti. Ja ću dati sve od sebe da ovaj portfelj bude jedna priča o uspjehu, kao što sam rekla. Neću sada ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovom domu neću govoriti o tome. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući sa svojim mužem koji je radio kao kapetan i imao je pristojnu plaću. Moj je iskaz financijske situacije uvijek bio jasan, transparentan i sve je bilo jasno i pravilno. Sve je kokretno, istinito i sve je sukladno zakonu - rekla je Šuica

Kraj i konac

- Iako sam imala pripremljen ovaj završni govor, ja ga neću čitati. Obratit ću se članovima Odbora bez čitanja.Vidjela sam svu različitost među zastupnicima i Europljanima i ovo je bilo jako važno. Ono što sam htjela na kraju reći je dolazim iz zemlje, za koju sam vidjela kako je došla do demokracije, neovisnosti i kako je postala EU članicom. To je proces koji je trajao gotovo 30 godina i sada smo dio ove obitelji. Zato ću raditi i sa zemljama koje su zemlje kandidati. Hvala vam na debati, radujem se vašoj evaluaciji. Vaša sam kolegica i to ću biti i dalje - zaključila je Šuica. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 17:31 04.Listopad 2019.

    Ništa nisam niti očekivala, tresla se brda, rodio se miš :- )))))

  • Avatar Tornimella
    Tornimella 01:15 04.Listopad 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • ZlatkoZD 22:31 03.Listopad 2019.

    Ma nemoj novinarčiću! A jesi li vozila Renault 4 ili Renault 9 kad je Šuica ostala bez moći govora?