Top News
900 prikaza

Državnike pljuska i štipa za stražnjicu, ali voli Hrvatsku

Plenković i Juncker u Strasbourgu
1/3
VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Za pet mjeseci istječe mu mandat i ostat će upamćen po zbijanju šala kakve nisu uobičajene u diplomaciji

Veseli Luksemburžanin Jean Claude Juncker (64) koji je nakon jučerašnjeg obilaska Dubrovnika i zračne luke danas stigao u Zagreb voli se zezati. Svako malo uz ime predsjednika Europske komisije veže se neki zabavni 'incident'. Voli grliti i ljubiti kolege, plesati na pozornici, oponašati premijere, razgovarati na mobitel usred govora.

Moglo bi se reći da je osebujan tip, pomalo komedijaš, problematičnih navika i ponašanja...

U listopadu 2017. Jean Claude Juncker iznenadio premijera Andreja Plenkovića koji je tada boravio u Bruxellesu na sastanku europskih lidera. Dok je Plenković odgovarao na novinarske upite, Juncker mu je prišao s leđa, uštipnuo ga i rukom mu poslao i leteći poljubac.

- Jean-Claude - uz osmijeh je premijer doviknuo njegovo ime široko pružajući ruku, no predsjednik Europske komisije već je bio umakao.

- On se inače voli stalno grliti i ljubiti tako da je to simpatično s njegove strane - rekao je tada iznenađeni Plenković.

Jean-Claude Juncker dira po glavi povjerenika za ljudska prava Fransa Timmermansa | Author: Thierry Monasse/DPA/PIXSELL Thierry Monasse/DPA/PIXSELL

Juncker je očito neposredan tip pa je 2015. godine kad se sastao sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović dok su imali zajedničku press konferenciju pričao na mobitel. Naime, tada su se pojavili pred novinarima tvrdeći da su stari prijatelji i opisujući vremena 'stare slave' kad su oboje radili na pristupanju Hrvatske u članstvo Europske unije.

No, kad mu je usred press konferencije zazvonio mobitel , Juncker je hladno svoju staru prijateljicu ignorirao pred kamerama i javio se na poziv. Kolinda je nastavila pričati, dok je Juncker nerazgovijetno mrmljao u mobitel.

U studenom prošle godine Juncker je na konferenciju s predsjednikom Južne Afrike došao teturajući. Izgledalo je kao da je pijan iako iz njegove PR službe uporno tvrde kako predsjednik europske komisije tetura jer mu je zbog išijasa teško hodati.

Osim što je teturao po pozornici, pojavio s dvije različite cipele, jednom crnom i drugom smeđom. Nakon što ga je jedna asistentica pokušala upozoriti na to, on je nesigurnim korakom otišao s presice.

Mjesec dana kasnije stigao na sastanak Europskog vijeća neobično dobro raspoložen. U trenutku kad mu je prišla zamjenica šefa za protokol Pernilla Sjölin, Juncker joj je iz čista mira stavio ruke iza glave i počeo energično mrsiti kosu. Cijelu scenu je završio pusom u obraz.

Malo nakon toga sudjelovao je na summitu EU - Afrika u palači Hofburg u Beču. Po završetku službenog dijela, na redu je bila svečana večera Juncker bio je vidno razdragan, pa se tako, pomalo neprotokolarno, grlio, ljubio i pozdravljao s 'Daj pet!' ostale sudionike događanja.

Prije dva mjeseca tijekom obilježavanja genocida u Ruandi umalo je zapalio prvu damu Ruande Jeannette Kagame i njezina supruga Paula Kagamea. Uzvanici su dobili baklje kojima su simbolično upalili plamen, a Juncker je nakon tog čina tako zamahnuo da je zamalo opekao po licu predsjednički bračni par. Srećom, uspjeli su se izmaknuti.

Malo tko je zaboravio kako je Juncker izazvao diplomatski skandal kada je prošlog ljeta došao u vidno alkoholiziranom stanju na gala večeru povodom NATO summita u Bruxellesu. Juncker se tom prilikom njihao do te mjere da su ga, između ostalima, predsjednici Ukrajine i Finske morali pridržavati da ne padne.

Naime, mnogi već godinama govore kako čelnik Europske unije zbog čudnog ponašanja i problema s kretanjem ima ozbiljnih problema s pićem. Zlobnici su mu čak dali i nadimak 'Juncker the Drunker'.

Na društvenim mrežama je i dalje popularna snimka iz 2015. godine na kojoj je Juncker stupao pred kamerama uoči službenog obraćanja medijima, uspoređivao kravate s prisutnima, a Viktora Orbana pozdravio s 'Bok, diktatore' i pljusnuo ga po obrazu. Juncker je više puta negirao optužbe da ima problema s alkoholom, a za svoje neobično ponašanje i kretanje u javnosti optužio je kronične bolove u leđima i išijas.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • milebandit 16:21 08.Lipanj 2019.

    Stara pederčina