Top News
1160 prikaza

Državi će promijeniti ime zbog mira sa susjedima

Prosvjedi u Skopju radi imena Makedonija
REUTERS
Nečelni dogovor je postignut, ali zadnju riječ imaju građani koji će o tome odlučiti na referendumu

Kako bi riješili 27 staru debatu i problem Makedonija je pristala promijeniti ime u Sjeverna Makedonija. Grčka tvrdi kako će se prestati protiviti tome da susjedna država uđe u EU i NATO ako se promjene formalno prihvate.

Grčki premijer Alexis Cipras tvrdi da će se država zvati Sjeverna Makedonija kako njezino "ime više ne bi impliciralo teritorijalne aspiracije nad regijom u sjevernoj Grčkoj koja nosi isto ime".

Dok je Cipras uvjeren kako je riječ o "diplomatskom uspjehu i povijesnom događaju" Grci s jedne strane, kao niti Makedonci s druge strane, nisu zadovoljni ishodom.

Prosvjedi u Grčkoj zbog Makedonije Nova Makedonija Top News Grci uporni: Zašto Makedoncima ne daju ime Makedonija

"Rekli smo da budućnosti Makedonije koja leži unutar EU i NATO-a. Napokon smo riješili svađu koja je trajala 25 godina i držala nas u izolaciji", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u govoru iako na tu temu prvo mora organizirati referendum, a odluku moraju podržati i parlamenti obje države.

Dogovor, ako do njega zaista dođe, kulminacija je više godina napora UN-a koji se dodatno pojačao u proteklih šest mjeseci. Cipras traži da Makedonija promijeni i svoj ustav te unese novo ime.

No, bune se i Ciprasovi koalicijski partneri. Ministar obrane, Panos Kammenos, rekao je u utorak kako se njegova desno orijentirana stranka ne slaže s bilo kojim nazivom države koje uključuje ime Makedonija. I opozicije nije zadovoljna te svi konzervativci kažu da je riječ o "nedopustivom popuštanju".

U Grčkoj, piše New York Times, pitanje imena sjevernog susjeda dotiče pitanja identiteta, kulture i povijesti. Grčka regija Makedonija bila je centar kraljevstva Aleksandra Velikog (ili Aleksandra Makedonskog). Regiju su podijelili Balkanski ratovi nakon desetljeća borbe između Turaka, Grka, Srba i Bugara. Pola je teritorija pripalo Grčkoj, a ostatak Srbiji i Bugarskoj.

Prosvjedi u Skopju Što gore to bolje Top News Rusi se upleli: Zašto ne žele da Makedonija dobije ime?

Slaveni koji su se identificirali kao etnički Makedonci dugo su zahtijevali vlastitu državu, a u tome im je pomogao i Josip Broz Tito.

Jedan od kamena spoticanja jest i pitanje vojskovođe Aleksandra te "kojoj strani" on pripada. Kako bi Grčku "udobrovoljili" na razgovore čak su aerodrom u metropoli preimenovali iz "Aleksandar Veliki" samo u Skopje aerodrom.

Za Grke je očito: Filip i Aleksandar rođeni su i živjeli u onome što se danas zove Grčka. Za Makedonce jednako je očito: Antičko makedonsko kraljevstvo obuhvaćalo je veliki dio njihove zemlje, pisao je već Express.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.