Top News
6365 prikaza

Britanski mornari umislili da ih Rusi truju novičokom

Britanski razarač "Duncan"
Britanska kraljevska mornarica
Riječ je bila o brodovima koji su u sastavu stalne NATO-ove pomorske skupine u Mediteranu i stigla im je obavijest o sumnjivim tipovima u Baru

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija nervnim otrovom novičokom otrovani su u ožujku ove godine u britanskom Salisburyju. I kako su policija i obavještajne službe Velike Britanije otkrivale o čemu je riječ, kako su za napad novičokom stale sve čvršće sumnjičiti agente ruskog GRU-a, počela je drama na drugom kraju Europe, u Crnoj Gori.

The Telegraph otkriva da su u ožujku britanski vojnici, koji su upravo bili u Crnoj Gori na vojnim vježbama, bili u stanju uzbune zbog opasnosti da se i oni nađu na meti napada novičokom. Prema tajnim dokumentima britanskog ministarstva obrane na koje se poziva The Telegraph, dvadesetak dana od napada novičokom u Salisburyju, u trodnevni posjet luci Bar uplovio je razarač Kraljevske mornarice HMS “Duncan“ D-37, zajedno sa španjolskom fregatom SPS “Vistoria“ F-82.

1/4

Riječ je bila o brodovima koji su tada bili u sastavu stalne NATO-ove pomorske skupine u Mediteranu. “Duncan“ je bio posebno značajan kao zapovjedni brod skupine. Otkako je Crna Gora 2017. primljena u NATO, brodovi saveza redovito posjećuju Bar i tamo provode nekoliko dana kako bi im se posade odmorile, a brodovi pripremili za daljnje misije. Isto to imao je na rasporedu od 23. do 26. ožujka i razarač “Duncan“. Sve dok dobro raspoloženje posade nije prekinuo jedan SMS.

“U SMS-u koji je tijekom trodnevnog boravka ‘Duncana’ u Baru poslan svima od 280 članova posade pisalo je: Vojni ataše je obavijestio zapovjedništvo broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na *** grupu koja dolazi večeras u ovo područje. Zato se svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju vratiti na brod najkasnije do 18 sati“, objavio je “The Telegraph“.

Na upit „Telegrapha“, iz ministarstva su odgovorili da je doista bila riječ o upozorenju tog dana, te da je posada upozorena na mogući napad ruskih agenata. Iz ministarstva su im odgovorili i to da se sigurnosna situacija po vojne snage britanske vojske diljem svijeta baziraju na „lokalnim procjenama prijetnji i široj geopolitičkoj situaciji“. „Telegraph“ je primijetio da takvo upozorenje nije dobio niti jedan drugi britanski ratni brod tih dana.

Kalendar za 2019. godinu sa likom Vladimira Putina Big fail Top News Putin se preračunao - cijelu Europu okrenuo protiv sebe

Neposredno prije dolaska u Crnu Goru “Duncan“ je predvodio grupu od šest NATO-ovih razarača i fregata u Crnom moru, a gdje ih je, kako se službeno navodilo, tada “provocirala“ ruska vojska. NATO-ovi brodovi bili su u trenutku incidenta u međunarodnim vodama, ali u blizini Krima.

U kritičnom trenutku nadletjelo ih je na maloj visini 17 ruskih borbenih aviona. Brodovi zbog toga nisu promijenili smjer plovidbe, svakako nisu ušli u teritorijalne vode oko Krima. Riječ je inače o razaraču specijaliziranom za protuzračnu obranu i zaštitu brodskih skupina od napada iz zraka avionima i raketama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar octopus
    octopus 19:39 25.Prosinac 2018.

    Hahaha... Neoprana pazuha crnogoraca i crnogorki šire novičok - prirodni, ne onaj stvoren u labu...:))))