Top News
9606 prikaza

Dosje Lepoglava: Najgori vladaju poznatim zatvorom

Zatvor u Lepoglavi
Marko Jurinec/PIXSELL
Iza rešetaka nalaze se deseci i deseci notornih zločinaca osuđenih za najgnjusnije zločine u Hrvatskoj

Srđan Mlađan, koji u Lepoglavi služi 25 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva, oženio se u zatvoru za 20-godišnju djevojku. Djevojku koju je oženio u utorak vidio je prvi put u životu, a romansa je započela dopisivanjem. O namjeri da sklope brak morao je obavijestiti zatvorsku upravu koja je odobrila vjenčanje.

Prvi je put u posljednje vrijeme da se piše o zatvoru u Lepoglavi. Što je jako dobra stvar. Nekada je to bilo znatno popularnija tema u medijima i javnostima. 

Ima tome više od deset godina kad je svjetlo dana ugledao najveći skandal u hrvatskim zatvorima. Dovođenje prostitutki u zatvore, snimanje robijaških orgija na mobitele - koji su u zatvorima zabranjeni - te pogodovanje pojedinim zatvorenicima, natjerale su ministra pravosuđa Ivana Šimonovića na radikalne mjere. Bilo je to krajem 2008. godine. 

Jasmina Dominić Zločinci Life Najgori hrvatske ubojice: Klali su, palili, otimali...

Na Županijskom sudu u Zagrebu 2010. godine je počelo suđenje bivšem ravnatelju lepoglavske kaznionice Stjepanu Lopariću, njegovom zamjeniku Nevenu Putaru i Ivanu Benčeku. Teretilo ih da su pogodovali zatvorenicima Lepoglave Hrvoju Petraču, Ivanu Ici Matekoviću, Tihomiru Oreškoviću, Vladi Julariću i Dragi Babiću. Sva trojica tvrde kako nisu krivi. Prema optužnici, Putar je između 2006. i 2008. godine Petraču i ostalima omogućio premještanje sa zatvorenog na poluotvoreni odjel Lepoglave, a Loparić je to potpisivao. Također, Petraču je omogućeno 85 izvanrednih posjeta redovnih posjetitelja, ali i onih koji nisu bili na redovnoj listi te ukupno 26 izlazaka i povrataka i to bez pretrage. Uz to, Petrač je smio telefonirati iza 18 sati, a dok mu je trajala mjera ukora dobio je pravo na izlazak iz zatvora na 72 sata u mjesto prebivališta.

Tihomir Orešković, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Gospiću, imao je kraljevski tretman u kaznionici. Osim što su mu se svi obraćali s "gospodine generale" za sebe je imao ćeliju namijenjenu osmorici. Naime, njemu su posebno spojili dvije ćelije i pretvorili ih u ugodan apartman. Jedna ćelija bila je namijenjena za invalide pa su samo srušili prolaz i spojili je sa susjednom. Orešković je imao pokućstvo, televizor i ostalo. Također, on nije jeo s ostalim zatvorenicima u zatvorskoj kantini već u građanskom restoranu koji je u sklopu zatvora. Zatvorenici su ga, navodno, obožavali jer je bio ljubazan i često je častio. 

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

2010. godine dovršeno je suđenje spomenutom trojcu šefova Lepoglave. Stjepan Loparić nepravomoćno je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, njegov pomoćnik Neven Putar na godinu i dva mjeseca, a Ivanu Benčeku, načelniku Odjela tretmana lepoglavske kaznionice, izrečena je uvjetna osuda od sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Tek 2015. godine je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu.

Otada se o Lepoglavi više pričalo kroz pozitivne priče. Zatvorenici imaju na raspolaganju bogatu knjižnicu s više od 11.000 knjiga, a pomalo morbidno, iznimno je popularna knjiga novinara Dušana Miljuša "Hrvatski monstrumi".

"Očito zatvorenici žele znati s kim dijele životni prostor. Dio njih koji se spominju u knjizi kaznu služi baš u lepoglavskoj kaznionici", komentirao je za 24sata Miljuš, koji se s knjigama “Hrvatski monstrumi 1” i “Hrvatski monstrumi 2” već godinama nalazi među najčitanijim autorima u najstrožem zatvoru u zemlji. Miljuš je dodao i kako su ga prije dvije godine zvali iz Okružnog zatvora u Zagrebu i tražili njegove knjige, no da im nije mogao pomoći jer su rasprodane. Psihijatri smatraju kako se zatvorenici lako identificiraju s takvim ličnostima, pa danas-sutra kad izađu iz zatvora, kažu sugovorniku: “E ja sam bio s njim u zatvoru!”.

Stotinjak zatvorenika s kaznama duljima do 20 godina nalazi se u Lepoglavi, ali i drugi notorni zločinci s kraćim kaznama kao što je Dragutin Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan osuđen na 13,5 godina zbog ratnog zločina. 

Čista Velika: Nastavlja se policijski očevid u kući ubijenog specijalca Najgori od najgorih Top News Psihopati u Hrvatskoj: Od malih nogu spremni na masakr

I upravo pod okriljem tog strogo čuvanog zatvora proizvode se vina koja se toče u brojnim okolnim restoranima, uključujući i restoran “Ivančica” pod upravom kaznionice, u kojem kao pomoćni kuhari i konobari rade upravo zatvorenici. Od “civilnog” osoblja razlikuju se po tome što ne nose prsluke. Sve je to dio projekta resocijalizacije zatvorenika kojima se daje prilika da im zatvorski dani ne prođu uludo i da se nakon izlaska iz zatvora lakše uklope u zajednicu. Kaznionica gospodari, opisao je to Večernji list, i s 80 hektara obradivih površina na kojima raste kukuruz, žitarice, povrće...

"Najvažnije je u toj priči što je sve usko povezano s izobrazbom zatvorenika. Pokrenuli smo zaokruženi ciklus u suradnji s vanjskim učilištem i privatnim školama, provodimo školovanje zatvorenika koji ovdje obavljaju praksu i dobivaju diplomu koju nakon izdržavanja kazne mogu iskoristiti za zapošljavanje. Imamo dobre povratne informacije. Na primjer, neki bivši zatvorenici koji su ovdje naučili sve o pčelarstvu, danas imaju po 50 košnica. Ako nešto sami zarade, veće su šanse da neće ponoviti imovinske delikte. Naglasak u resocijalizaciji stavili smo, dakle, na rad. Zatvorenici, prema zakonu, nisu obvezni raditi, no mogu sa zadovoljstvom reći da od onih sposobnih za rad, gotovo 90 posto i zaposlimo", istaknuo je upravitelj kaznionice Dražen Posavec, koji je u sustavu 31 godinu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:45 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site