Top News
1786 prikaza

Dosje Daruvarac: I policajcima je vikao da su pi***

Darko Kovačević
Dino Stanin/PIXSELL
Sud je Daruvarcu smanjio kaznu zatvora za premlaćivanje Lorene Gurlice s pet na četiri godine

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu donijelo je pravomoćnu presudu kojom se Darko Kovačević zvani Daruvarac osuđuje na četiri godine zatvora, dakle, presuda mu je smanjena za jednu godinu.

Kovačević je, podsjetimo, na Općinskom sudu u Zadru početkom godine nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke.

Drugostupanjski sud izabran je nasumično, elektronskim putem, a tročlano vijeće činili su suci Damir Romac, Marija Šćepanović i Neven Cambj.

Daruvarčev odvjetnik Boris Radman na splitskom Županijskom sudu prošli tjedan predao je i obrazložio žalbu na više od 100 stranica, a kao olakotna okolnost mu se navodno uzelo to što se pokajao. Daruvarac je inače dok je čekao odluku na žalbu na slobodi u nekoliko navrata u Zadru sudjelovao u premlaćivanjima i tučnjavama, a zadnji put u utorak u zadarskom shopping centru.

Prosvjed u Zadru Zakon pun rupa Top News Suđenje u Zadru: Odvjetnici godinama koriste loše zakone

Dug je niz njegovih nedjela zbog kojih je postao stari “znanac” zadarske policije. Unatoč mnogim deliktima za koje je uredno prijavljivan, stječe se dojam da se često izvlačio nekažnjeno ili neadekvatno kažnjavan. Slično je bilo i nakonpremlaćivanja 18-godišnje Zadranke Lorene Gurlice u zadarskom kafiću Chill Out, a nasilni Daruvarac je svoju brutalnost prema djevojkama iskazivao i ranije. 

Darko Kovačević Daruvarac | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
Tako je početkom prosinca 2012. u Zadru jedne večeri nešto prije pola noći u jednom kafiću nasrnuo na vlasnicu s kojom je bio u vezi. Napao ju je bez ikakva razloga. Udarao ju je šakama po glavi i cijelom tijelu. Srušio ju je na pod i potom je, držeći je za ruke, vukao po podu kafića.

Zadarski policajci ubrzo su pronašli nasilnika i već ga sljedećeg dana priveli na Prekršajni sud u Zadru, no, kako neslužbeno doznajemo, sud ga je istog dana, odmah nakon saslušanja, pustio na slobodu.

O kakvom se nasilniku radi govori i slučaj iz travnja 2012. Oko dva ujutro Daruvarac je vidno pijan svratio u noćni klub Noir. Uznemiravao je goste pa ga je vlasnik kluba izveo van. Daruvarac je odmah dohvatio betonski blok i razbio poveća ulazna staklena vrata. Zaposlenicima je prijetio ubojstvom. Ubrzo je uhićen.

Prosvjed građana u Zadru protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu Dosta je Top News Pogledajte kako se Zadar pobunio zbog slučaja Daruvarac

Izmjerili su mu oko 1,3 promila alkohola u krvi. Priveli su ga na Prekršajni sud, koji ga je ponovno pustio na slobodu. Zbog ljubomore Daruvarac je sredinom studenog 2008. na cesti Fiat Puntom presreo dečka bivše djevojke te ga bez riječi počeo udarati šakama po glavi. Daruvarcu je tad pomagao i prijatelj, koji ga je nasilno ugurao u vozilo odvezavši ga do jedne kuće u Hatzovoj ulici, gdje su ga nastavili maltretirati. Daruvarac i prijatelj “zaradili” su kaznene prijave za protupravno oduzimanje slobode i prijetnju. Mladić je zbog ozljeda završio u zadarskoj Hitnoj, a Daruvarac je otišao na provod u noćni klub.

Sredinom travnja 2008. Daruvarac je jedne večeri u noćnom baru Cayman na Trgu pet bunara u Zadru bez ikakva razloga šakama nasrnuo na dvojicu maloljetnika. Krvavi su završili na Hitnoj. Tri dana kasnije Daruvarac je “zaradio” kaznenu prijavu za nasilničko ponašanje.

"Znate vi mene, znate vi tko sam ja, nemojte me zajebavati, vi ste nitko i ništa, pi**e jedne", grmio je Daruvarac i na zadarske policajce početkom travnja 2014. godine. Tad su ga oko pola noći uspjeli pronaći nakon bijega automobilom. Odgurnuo je policajce i dao se u bijeg. Ubrzo je uhićen i vezan te priveden u policijske prostorije. I ovaj put je Daruvarac “zaradio” prijave za niz prekršaja.

Daruvarac je tek nakon premlaćivanja Lorene Gurlice završio u pritvoru, ali je pravomoćnu presudu čekao na slobodi.

Kad je izašao iz pritvora s njim su izašle i priče o njegovom ponašanju inače u životu, u zatvoru, o tome kako se nosi sa situacijama kada više nije najsnažniji u sukobu... 

Darko Kovačević Daruvarac | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)
"Uvijek se volio ku*čiti prema slabijima, a prema većim ribama je imao respekta", tako nam je bivši zatvorenik zadarskog zatvora opisao Darka Kovačevića Daruvarca. Prema izjavama Kovačevićevog zatvorskog "susjeda", svoje frustracije voli iskaljivati samo na slabijima od sebe.

Tako se prije desetak godina za vrijeme boravka u zadarskom pritvoru okomio na dvadeset godina starijeg cimera iz ćelije. Iako se naš izvor ne može sjetiti oko je čega točno sukob kulminirao, dobro se sjeća da je Daruvarac nasrnuo na svog cimera i pošteno ga ispljuskao. No tada su fizički jači pritvorenici stali u obranu 50-godišnjeg slabijeg sitnog kriminalca i Kovačeviću pokazali tko je glavni.

Bivši zatvorenik nam priča kako su drugi robijaši Kovačevića nekoliko puta udarili šakom u glavu, a nakon toga se povukao i umirio na svom krevetu. Daruvarac je svoje slobodno vrijeme pretežito trošio na treninge. Iako na njegovu odjelu nije bilo teretane, čak ni one improvizirane, svakodnevno je vježbao radeći stotine čučnjeva za vrijeme dvosatne šetnje zatvorskim krugom.

Darko Kovačević Kolumna Top News Stvari stoje ovako: U Hrvatskoj je prihvatljivo tući žene

Kako nam kaže dobro upućeni izvor, u to vrijeme je Daruvarac bio jedan od bogatijih zatvorenika pa mu je tako često na zatvorski račun stizao novac koji su mu uplaćivali članovi obitelji. Novac bi trošio najviše na prehranu, a voća je u njegovoj ćeliji bilo u izobilju. Od voća bi radio zdrave napitke koje bi uzimao nakon treninga. Kao što se i na suđenjima pojavljivao u uskim košuljama, i u istražnom zatvoru je nosio slim fit odjeću zbog čega bi nekad bio predmet sprdnje ostalih zatvorenika.

Iako su ga se mlađi i slabiji pritvorenici bojali, Kovačević u zadarskom zatvoru nikad nije imao velikog respekta, a posebice ga je izgubio nakon brutalnog premlaćivanja mlade djevojke, zbog čega je osuđen nepravomoćno na pet godina zatvora na zadarskom sudu.

"Sjećam se da je Daruvarac teško podnosio ljetne vrućine", govori naš izvor. Kao i većina zatvorenika, da bi se barem malo rashladio, Daruvarac bi stao iznad zatvorskog čučavca u sklopu ćelije i polijevao bi se hladnom vodom koju je prethodno natočio u bocu, priča nam sugovornik.

Iako za Daruvarca tvrdi da se pričalo kako je policijski "druker", zbog toga za vrijeme boravka u zatvoru nije imao privilegije. No, na pik su ga uzeli ostali zatvorenici.

"Znate, takve koji sjede na dvije sjedalice u isto vrijeme nitko ne voli", kaže izvor i dodaje da su ga zbog toga simpatizirali djelatnici zadarske policije koji bi mu pogodovali.

Kao i u većini zatvora i kaznionica, i u zadarskim ćelijama nerijetko je bilo tijesno.

"U ćeliji, koja ima desetak kvadrata i predviđena je za četiri zatvorenika, nerijetko je boravilo i po njih osmero. Pravosudni policajci bi na sredinu sobe nagurali još jedan krevet na kat, a ako bi bila veća gužva bi stavili i još dva madraca na pod gdje bi pridošlice spavale", kaže nam izvor.

Tvrdi da nisu imali privatnosti ni za vrijeme obavljanja nužde, pogotovo kad bi soba bila nakrcana jer bi tada dodatni krevet na kat imao direktan pogled na čučavac u sklopu ćelije.

Daruvarac bi u na izdržavanje kazne od četiri godine zatvora trebao ići kada zadarski sud dobije službenu presudu iz Splita.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Brankok 08:04 07.Lipanj 2019.

    pohvatati sve njegove jer on pošalje a oni straše! I naravno sve njih na min 20 godina !

  • milebandit 21:51 06.Lipanj 2019.

    Biće on dežurna p...a kad ga se dočepaju ostali zatvorenici...cvilit će i moliti kao p....ca