Top News
1933 prikaza

Domovinu prvo siluju, a onda joj dižu spomenik

Milan Bandić, Mladen Markač i Andrej Plenković na postavljanju kamena temeljca Spomeniku domovini 2019.
Patrik Macek/ PIXSELL
A što je sa spomenikom na Medvedgradu? Ovaj će koštati 34,7 milijuna i jasna je njegova predizborna svrha, te tko će izvući novac

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek nedavno je u Zagrebu položio kamen-temeljac za izgradnju Spomenika domovini na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Ako na trenutak i zanemarimo činjenicu da ova lakrdija nema veze s nekakvim spomenikom, javnost je na trenutak mogla svjedočiti javnoj prezentaciji predizbornog simbola (i očitog pokazatelja) političkog partnerstva i jedinstva HDZ-a i Milana Bandića.

Milan Bandić Rupa bez dna Top News Vraga Bandić dela: Ovo su njegovi fantomski projekti

Ako uzmemo u obzir da se zapušteni Oltar domovini već nalazi na zagrebačkom Medvedgradu, te da se jedan spomenik načelno podiže u znak sjećanja na nekoga ili pak na nešto što je već mrtvo, onda je Bandićev domoljubno-arhitektonski projekt tek još jedan u nizu nepotrebnih i bezveznih građevinskih konstrukcija stvorenih s vjerojatno isključivom namjenom izvlačenja i pranja novca te, kao bonus, prikupljanja jeftinih političkih poena koji će građane i građanke Republike Hrvatske skupo koštati.

Koliko je to Republici Hrvatskoj još potrebno spomenika i simbola? Čini mi se da će ovo biti još jedno u nizu mjesta pijeteta i svih onih velikih zvonkih riječi koje su, zahvaljujući lažnim domoljubima i poslijeratnim profiterima, davno izgubile svoj smisao. 
Kolumnist Klauški je brzo reagirao i efikasno poentirao u svojoj kolumni:

"Ima mnogo simbolike u činjenici da su kamen temeljac za Spomenik domovini u Zagrebu položili Milan Bandić i Andrej Plenković. Jer oni su udarili temelje domovini za koju se nekad ginulo, a sad se iz nje bježi".

Milan Bandić, Mladen Markač i Andrej Plenković na postavljanju kamena temeljca Spomeniku domovini 2019. | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Mediji također izvještavaju kako je projekt Spomenik domovini vrijedan 34,7 milijuna kuna te kako će u realizaciji sudjelovati i tvrtka Tigra, inače u vlasništvu Milana Penave, Bandićeva kuma. Jedna od tragičnijih hrvatskih priča je upravo ta da Spomenik domovini podiže lik koji je svako malo izloži brutalnom silovanju.


Sam Bandić je naglasio kako će tri objekta činiti Spomenik domovini: Zid svjetlosti, Ara s vječnom vatrom i Portal-paviljon, te kako će jedan dio spomenika biti izgrađen od staklenih opeka koje su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici. Drugi objekt je kameni monolit od tri metra, dok je treći element portal dugačak 30 metara od posebnog polimernog materijala koji će biti uvezen iz Nizozemske.

Toliko o famoznom hrvatskom identitetu… 
Bandić je dalje izjavio kako će to biti "spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta koji je temeljen na patnji". Još mi je neshvatljiva hrvatska potreba za umnažanjem potrošenih simbola te ta sveprisutna psihopatološka sklonost patetici, kako stvarnoj, tako i onoj manipulativnoj.

Mohamed Alabbar Otimačina Top News Sve tajne Bandićevog šeika koji želi graditi ZG Manhattan

Ako si zaista utvaraš da si pobjednik, onda ne cmizdriš o žrtvama i o patnji i smisao izgradnje jednog navodno monumentalnog spomenika ne pronalaziš u jadu i boli. Teško je ne povući paralele i primijetiti kako je poput ove Bandićeve i ona jugoslavensko-partizanska patetična arhitektura (i kultura) bila shizofrena: identitet žrtve i identitet pobjednika u jednom paketu.

Nije onda ni čudo što mnogi Hrvatsku danas posprdno nazivaju "slučajnom državom". Bandić i njegovi jarani im daju za pravo. Što je sljedeće? Križ od stotinu metara na vrhu Sljemena? 
Za razliku od Bandića, bio sam uvjeren da se "mjesto hrvatskog identiteta" zove Republika Hrvatska, a ne spomenik na nekoliko metara kvadratnih.

Dakle, suprotno Bandićevoj dehumanizaciji Republike Hrvatske, mišljenja sam da su svi građani i građanke Republike Hrvatske "mjesto hrvatskog identiteta".

Milan Bandić i Andrej Plenković na postavljanju kamena temeljca Spomeniku domovini 2019. | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Suglasan sam da s tezom da su Hrvatskoj potrebna monumentalna zdanja, ali važno je naglasiti kako je najveći i najljepši spomenik za jednu državu upravo bogata, socijalno osjetljiva i zakonski uređena država u kojoj svi građani imaju pravo, slobodu i mogućnosti osmisliti svoj život i vlastitu svakodnevicu, a ne da se konstantno nekome povlađuje, ulizuje ili igra oko stola.

Već neko vrijeme ne osjećam neku empatiju prema većini hrvatskog biračkog tijela. Otkad se sjećam, Bandić je gradonačelnik u Zagrebu: redovito ga biraju i još redovije ih zabavlja na Jelačićevu trgu. Za sve te grahojede nemam više empatije te sam mišljenja da upravo u njihovom slučaju vrijedi onaj nedovršeni aksiom kako svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Tko god nasjedne na ovu posljednju Bandićevu podvalu i njegov pokušaj da se grogiranom biračkom tijelu podvali kao novi Tuđman, nije ni zaslužio ništa bolje nego da mu Bandić cijelu vječnost vedri i oblači. No, možda su Bandić i Plenković zaista u pravu. Možda je ovaj spomenik upravo ono što nam nedostaje do potpune sreće. Ali tko zna? Tko to može znati? Samo neki stoper ljut što ih prstom prati…

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 07:23 30.Rujan 2019.

    nadam se da će gorjet u paklu što to čine hrvatskim građanima.

  • crazy.dictator 19:34 29.Rujan 2019.

    dva"najvekša hrvatska bojovnika, heroja, supermena"(koji rata vidli nesu) al se žestoko bore da oglođu preostale kosti, Generale Markać kaj delate z njimi?