Top News
344 prikaza

'Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima'

Julia Nikhinson - CNP/DPA/PIXSELL
Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje je vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa

Posebnom izaslaniku SAD-a za zapadni Balkan, Gabrielu Escobaru, koji već godinama posreduje po prostorima uz granicu EU-a, postavili smo tri pitanja o kontroverznom predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

Koliko je jaka i nezgodna ta veza Dodik - Putin za sigurnost regije?

Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje je vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa.

 | Author: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Dodik je najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske. Kako na to gledate?

- Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Daytonskog mirovnog sporazuma i naših obveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako se dogodi, spremni smo reagirati političkim sredstvima, poput sankcija i bonskih ovlasti.

Može li izbiti rat u BiH?

-Velika razlika između 1991. i sad jest i to što Hrvatska i Srbija ne žele rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja. Međutim, mislim da razina neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uvelike podsjeća na 1991. To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.