Top News
356 prikaza

Dobre vijesti: Raste vladavina prava u Hrvatskoj

Neriješeni predmeti na policama Trgovačkog suda
Goran Kovacic (PIXSELL)
Iako nam se možda i ne čini kao da napredujemo, određeni pokazatelji nam ipak govore o tome

Svjetski indeks vladavine prava nedavno je objavljen i za Hrvatsku donosi neke dobre vijesti. Na dva polja smo napredovali i skočili smo za čak četiri mjesta  te sada zauzimamo 35. poziciju od ukupno 113 država obuhvaćenih ovim istraživanjem Najbolje ocijenjena zemlja je regije Slovenija, koja je zauzela 26. poziciju. Slično stanje u području vladavine prava je u Bugarskoj (55), Bosni i Hercegovini (56) i Makedoniji (57), dok je Albanija na 68. mjestu. Srbija se našla na 76. mjestu. Crna Gora i Kosovo nisu obuhvaćeni istraživanjem.

Hrvatska se tako smjestila između dva karipska raja, Grenade te Antigve i Barbude. 

Globalno, na prvom mjestu po indeksu vladavine prava je Danska, a iza nje su Norveška, Finska i Švedska, zahvaljujući pravosudnim sustavima koji se učinkovito bore protiv bezakonja i nepravde. Sve četiri zemlje, kao i Nizozemska, imaju ocjenu veću od 0,85.

Na dnu liste je Venezuela, gdje je gotovo došlo do potpunog urušavanja vladavine prava, osim hiper-inflacije, korumpiranog sudstva, nasilnog zatvorskog sustava, obične ljude muči i činjenica da svaki dan pogine 56 do 73 osobe. Ispred nje su Kambodža i Afganistan.

Njemačka je na šestom mjestu, Velika Britanija na 11, Francuska na 18, SAD na 19, Kina na 75, Rusija na 89, a Turska na 101.

Rumunjska se sa relativno dobrom ocjenom 0,65 našla na 29. mjestu, usprkos reformi pravosuđa za koju građanski aktivisti tvrde da će urušiti vladavinu prava u zemlji i poništiti dosadašnji napredak u suzbijanju korupcije.

Među zemljama istočne Europe, stanje u vladavini prava se najviše pogoršalo u Poljskoj, gdje je zabilježen opadajući trend u kategorijama ograničenje ovlasti javne uprave, otvorenost državnih institucija, osnovna prava i kazneno pravo.

Najveći pad u odnosu na prošlu godinu zabilježili su Filipini, za 18 mjesta, zbog nasilne kampanje protiv narkotika predsjednika Rodriga Dutertea.

Indeks vladavine prava je od prošle godine opao u 38 zemalja.

Najveći pad zabilježen je u kategoriji osnovnih prava, u okviru koje se između ostalog mjeri diskriminacija, pravo na život i sigurnost, sloboda izražavanja i vjerske slobode.

“Indeks mjeri vladavinu prava u cijelom svijetu na osnovu iskustava i percepcije javnosti i stručnjaka u zemlji”, navodi se u izvještaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.