Top News
2259 prikaza

Detalji najdrskije špijunske krađe dokumenata

Benjamin Netanyahu
AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Osramoćeni Iran šuti, Trump likuje, a IAEA kaže da se Islamska republika drži dogovorenog

Izraelska špijunska agencija Mossad u akciji dostojnoj akcijskog filma ranije ove godine iz Irana je ukrala veliku količinu dokumenata. Sadržaj tih dokumenata izraelski je premijer Benjamin Netanyahu u vrlo dramatičnoj prezentaciji iskoristio kao dokaz da "Iran laže o svojem nuklearnom programu i kapacitetima".

Netanyahu je jasno i glasno rekao kako su dokumenti, više od 110.000 komada papira, videa i fotografija, ukradeni direktno iz državnih zgrada u Teheranu, te da je to "veliko postignuće Mossada". Čitav je "ulov" težio više od pola tone.

Dokumenti, kaže Netanyahu, jasno dokazuju kako je Iran od 2015. lagao o nuklearnim ambicijama i time prekršio JCPOA dogovor iz iste godine.

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti PROCURILO Top News Uskršnje čudo: Kako je šef CIA-e donio mir Koreji

Netanyahu nije htio otkriti gdje se točno nalazilo skladište iz kojeg su agenti Mossada otuđili materijal. Potvrdio je i kako je "samo nekolicina Iranaca" znala gdje se ti silni dokumenti nalaze. No New York Times kaže kako je Mossad nadziranje skladišta započeo još 2016. godine, a da su izraelski agenti u zgradu provalili jedne noći u siječnju, a svu silu materijala u Izrael su uspjeli prebaciti iste noći.

Otkrivanje detalja akcije i ponos Netanyahua vjerojatno je dio psihološkog rata protiv Islamske republike Iran koja paše i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji se od početka svoje kampanje protivi dogovoru kojeg je sklopio njegov prethodnik Barack Obama. Trump je, uz to, i odan saveznicima Saudijskoj Arabiji, uz Izrael najvećem neprijatelju Irana u regiji.

Iran je, barem kad je riječ o okršaju špijunskih agencija riječ, osramoćen krađom pod okriljem noći, pa se o incidentu, barem za sada, ne izjašnjavaju. 

O vrijednosti, važnosti i točnosti onoga što su dokumenti "razotkrili" stručnjaci su vrlo suzdržani, tj. slažu se kako ništa novo u njima nije izrečeno. Jedino Trumpovi savjetnici tvrde da su "dokumenti napokon razotkrili istinu".

Kim Jong Un i Donald Trump Uskoro sastanak Top News Bizaran razlog zbog kojeg će Trump spasiti Kima od sramote

Europa i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) u svojih su deset izvještaja do sada decidirano tvrdili kako se Iran drži dogovora te je suspendirao program obogaćivanja urana. 

Federica Mogherini kaže kako "Netanyahu nije pokazao nikakve dokaze o tome da Iran ne drži dogovora i nema riječi o povlačenju iz dogovora ili reviziji istoga".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.