Top News
521 prikaza

Demantij: 'Uljanik Plovidba d. d. nije gradila ispod cijene'

Brodogradilište "Uljanik"
Duško Marušić/Pixsell
Vodstvo tvrtke Uljanik Plovidba d. d. reagira na članak u kojem se spominje način poslovanja njihove tvrtke

Nakon članka "Velika pljačka u Uljaniku: 'To vam je sve za pohapsiti!'",  "Uljanik Plovidba d. d." zatražila je objavu svog demantija, tvrdeći da su objavljene "neprovjerene i u svemu netočne i štetne informacije". Traženi tekst reakcije objavljujemo u nastavku u cijelosti:

Društvo Uljanik Plovidba d. d. nije privatno društvo koje su osnovali nekadašnji menadžeri i/ili direktori Uljanika.

Isto tako, Uljanik Plovidba d. d. nije brodar koji je gradio brodove u brodogradilištu Uljanik ispod cijene generirajući time gubitak i propadanje brodogradilišta.

Uljanik Šuplje i prazno Top News Velika pljačka u Uljaniku: "To vam je sve za pohapsiti!"

Nažalost, mnogobrojne netočne informacije dolaze bez ikakve prethodne provjere u sjedištu brodara do poslovne i investicijske javnosti pozivajući se na sugovornike sumnjivog kredibiliteta.

Kako ne bismo doveli u zabludu javnost već zaštitili njezino pravo na točno i istinito informiranje ovime skrećemo pozornost da su navodi izneseni u odnosu na društvo Uljanik Plovidba d. d. u predmetnom članku produkt individualnih vrijednosnih sudova autora i njihovog sugovornika, neutemeljeni na stvarnoj poslovnoj politici i uređenju društva Uljanik Plovidba d. d.

Naime, Uljanik Plovidba d. d. nastala je kao jedno od društava Uljanik Grupe ali je u razdoblju od 1994. godine do 1998. godine potpuno privatizirana u svrhu prikupljanja financijskih sredstava potrebnih brodogradilištu za financiranje izrade broda, podmirenje obveza prema dobavljačima i zaposlenicima i sl. Tako su dionice Uljanik Plovidbe d. d. prodavane i prenesene zaposlenicima, umirovljenicima i pomorcima brodogradilišta pri čemu je određeni broj dionica pripao i bivšem menadžmentu Uljanika. Razlog je to zašto i dan danas Uljanik Plovidba d. d. među nešto više od 4000 svojih dioničara od kojih niti jedan nema udio veći od 6,5 % broji velik broj sadašnjih i bivših radnika brodogradilišta Uljanik odnosno njihovih potomaka.

Zalažući se za razvoj hrvatskog gospodarstva i težeći nabavci visokokvalitetnih brodova, Uljanik Plovidba d. d. u investicijskom je ciklusu u razdoblju od 2004. do 2012. godine u hrvatska brodogradilišta Uljanik i 3. Maj koja u navedenom razdoblju nisu poslovala u okviru iste grupacije, investirala približno 350 milijuna USD.

Svi su brodovi pritom građeni u sklopu javno objavljenih i transparentnih vladinih programa gradnje brodova za hrvatske brodare s jasno definiranom cijenom gradnje broda nešto iznad svjetskih tržišnih vrijednosti u svrhu ostvarenja dodatnih prihoda za brodogradilišta koja su u to vrijeme bila opterećena praznih knjigama narudžbi.

Po istom su principu u hrvatskim brodogradilištima brodove gradili i ostali hrvatski brodari. U brodogradilištu Uljanik izgrađeno je pritom ukupno 2 broda koji su isporučeni 2011. i 2012. godine. Sve su gradnje uredno plaćene dok je prema brodogradilištu 3. Maj ostalo otvoreno dugovanje za zadnje isporučeni brod (od njih 7) u iznosu od 18.029.263 HRK koje se uredno otplaćuje obročnom otplatom.

Sve se informacije vezane za poslovanje društva uredno objavljuju te je pravu informaciju vezanu za poslovanje Uljanik Plovidbe d. d. u svakom trenutku moguće dobiti i provjeriti u sjedištu društva kao i na internetskim stranicama društva i Zagrebačke burze d. d.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.