Top News
2725 prikaza

Dečko koji je volio pušiti travu postao je krvnik

Napad na koncertu Ariane Grande
Press Association/PIXSELL
Po tko zna koji put je sitni kriminalac i rekreativni konzument narkotika pronašao utočište u terorizmu

Putovanje Salmana Abedija od pušača kanabisa do ISIL-ovog bombaša samoubojice postupno razotkrivaju istražitelji manchesterske i britanske policije. 22- godišnjaka se sjećaju kao zabavnog čovjeka koji je pio, konzumirao droge, a postoji mogućnost i da je imao veze s lokalnim bandama prije nego se okrenuo religiji i radikalizaciji, piše britanski Independent.

Istu transformaciju pokazali su i neki od najsmrtonosnijih europskih terorista, uključujući i sitne kriminalce i dilere koji su organizirali napade u Pariz i Bruxelles. Izvješće Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije (ICSR) otkriva da je više od polovice europskih džihadista, barem onih za koje se zna da su džihadisti, u nekom trenutku života bilo na krivoj strani zakona.

Salman Abedi, bombaš napadač iz Manchestera | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Baš njihove kriminalne prošlosti čine ih primamljivim metama ISIL-ovim regruterima koji će ponuditi iskupljenje u ime džihada. Profesor Peter Neumann, ravnatelj ICSR-a na King's College u Londonu kaže da je sve teže zamijetiti radikalizaciju pojedinaca zbog nastanka svojevrsne sprege između kriminala i terorizma.

"Kriminalci su već naviknuti na nasilje i taj skok od ekstremizma do nasilnog ekstremizma je za njih puno manje zahtjevan", ispričao je Neumann. On je upozorio i da brojne druge države moraju ponovno osmisliti strategiju za rano hvatanje novih i opasnih džihadista. Analitičari kažu i da je ISIL-ovska propaganda koja prikazuje uzbudljiv život među braćom posebno primamljiva ljudima koji ne uživaju takvom životu kod kuće.

Neka istraživanja pokazala su i da je većina ISIL-ovih regruta često bila nepažljiva s poštivanjem islamskih pravila, često su bili nezaposleni ili studenti i redovito su imali neku imigrantsku pozadinu, a svi ti faktori su se odnosili na Abedija.

No sve se promijenilo prije godinu dana. 

- Salman se počeo družiti s ljudima koje ranije nisam viđao. Stare prijatelje je odbacio - rekao je jedan od bivših Salmanovih prijatelja.

Susjedi pak tvrde da je Salmanova obitelj bila jako religiozna te da je njegova majka rijetko izlazila iz kuće, a kada je izlazila van, pokrivala je glavu. Abedi je navodno bio u Siriji. Odlazio je i u Libiju te je u toj zemlji bio samo nekoliko dana prije napada.

Sigurnosni stručnjaci govore već dulje vrijeme da je najveći problem povratak džihadista. Kako njihov kalifat gubi teritorij, tako bi se oni mogli odlučiti vratiti u matične države i tamo nastaviti svoju borbu. Europol je upozorio da bi se vrlo lako mogli vratiti i militanti koji imaju iskustva s izradom bombi kakvu je Abedi iskoristio da bi ubio više od 20 ljudi i ozlijedio najmanje 60.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kanader 08:57 26.Svibanj 2017.

    Pa poznato je da konzumenti marihuane okolo hodaju zakrvavljenih očiju s mačetom u rukam vrebajuči žrtve.Dok pravi krščani iz aviona i preko "tomahavka" sa morskih krstarica šalju humanitarnu pomoć Libiji,Iraku,Siriji i nama bi da im se ne uvlačimo.