Top News
10272 prikaza

Đavolja kći spiskala 5 milijuna eura

Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske krajnje desnice
BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
Sve ozbiljnija istraga kreće se oko francuske desničarske stranke i nedozvoljenog trošenja europskog novca

Dobro obaviješteni izvori kažu da Europski parlament tereti Marine Le Pen da je protupropisno potrošila gotovo pet milijuna eura iz fondova namijenjenih njenoj stranci za rad na europskom nivou. Kako donosi Deutsche Welle, prvotne procjene govorile su da je Nacionalna fronta potrošila 1,9 milijuna eura na plaće službenicima koji su u razdoblju od 2012. do 2017 godine radili u Francuskoj, a sve u interesu stranke.

Naime, Parlament financira strankama zapošljavanje raznih službenike i pomoćnika, ali samo ako rade u sklopu institucija Europske unije. Istragom je ustanovljeno da je 17 zastupnika Nacionalne fronte, uključujući i samu Le Penicu, trošilo novac za plaće ljudi zaposlenih izvan struktura EU.

Predsjednički izbori u Francuskoj 2017. | Author: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/ ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/

Marine terete da je plaćala svog tjelohranitelja Thierryja Legiera i šeficu ureda Catherinu Griset novcem iz fondova Europskog parlamenta. Prema svemu sudeći, ona je predstavljala lažne ugovore o radu kojima je Legiera predstavljala kao pomoćnika. Grisetica je imala odgovarajući ugovor, ali je živjela u blizini Pariza i radila na nacionalnim kampanjama francuske ultradesničarske stranke.

Oboje su ispitani još u veljači, ali samo Grisetica bi se mogla suočiti s optužbama za skrivanje potrošnje novca. U srijedu je Parlament počeo i službenu proceduru za skidanje zastupničkog imuniteta kako bi tužitelji mogli nastaviti s istragom. Nedavno je Marine Le Pen kažnjena zbog slične pronevjere novca, ali kazna je bila blaga. Naime, srezali su joj plaću na "samo" 3.000 eura i ukinuli plaćanje nekih drugih troškova.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • slavonija90 23:36 28.Travanj 2017.

    Zašto đavolja kći!? Najveća đavolja kći su ove odvratne ljevičarsko komunističke fekalije od -Express-piskaranja. Odvratnije i neobjektivnije laži i pljuvanje po svemu što nije lijevo i komunističko je prešlo svaku mjeru normalnog. Gamad i banda crvena jugo-komunistička! Prokleti bili i prokleto vam bilo.