Top News
2161 prikaza

Dan obilježavanja Jasenovca, a oni upali sa 'ZDS'

HSP-ovi aktivisti u Jasenovcu sa zastavom HOS-a, 22. travanj 2018.
1/25
Marko Lukunić/PIXSELL
Dan nakon što se Hrvatska othrvala provokacijama srpskih ekstremista, provociraju njihovi hrvatski kolege

Komemoraciju državnog vrha, posljednju u nizu od tri posebne kolone, kojima se obilježava sjećanje na proboj 600 logoraša iz zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu, predvodio je premijer Andrej Plenković. Dostojanstveno i mirno položili su zajednički vijenac za više od 80.000 žrtava koje su stradale u gotovo četiri godine postojanja zloglasnog logora. 

Vlada je učinila sve, rekao je premijer Plenković, da se izbjegne više usporednih komemoracija, a to što je do njih došlo, naglasio je, "nije dobro za društvo".

"Mislim da ćemo kroz dijalog s SNV-om i SABA-om i predstavnicima židovskih organizacija unaprijediti dijalog, razumijevanje i doći u situaciju da ovdje ponovno bude jedna, jedinstvena državna komemoracija jer žrtve Jasenovca to zaslužuju", smatra Plenković.

Komeoracija Jasenovac | Author: Marko Lukunic/PIXSELL Marko Lukunic/PIXSELL

Podjele koje su dovele do komemoracija u kojima odvojeno sudjeluje državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, židovska i srpska zajednica, nastale su zbog pozdrava "Za dom spremni". Iako ocijenjen kao neustavan, iako je Hrvatska osudila počinjene zločine i uklonila HOS-ovu ploču sa spornim pozdravom, današnji dan ipak nije prošao bez akcije koja je još jednom aktualizirala sporni pozdrav.

Dvojica muškaraca su, kako piše 24sata, na mjestu gdje je bila postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a u mjestu Jasenovac, stajala su sa zastavom HOS-a na kojoj je pozdrav "Za dom spremni".

Jedni je to zabilježeni incident u danu s tužnim sjećanjem na stadanja nedužnih civila. 

HSP-ovi aktivisti u Jasenovcu sa zastavom HOS-a, 22. travanj 2018. | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Tijekom komemoracije nije bilo govora već je održan program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.

"Nadam se da je ovo zadnja godina da imamo više kolona i da ćemo naći dovoljno mudrosti, razboritosti, ali i hrabrosti, međusobnog uvažavanja kako bi smo iduće godine svi zajedno, dostojanstveno, došli ovdje i iskazali počast žrtvama", izjavio je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković za HINA-u prije početka službene komemoracije. 

Naglasio je kako je želja svih onih koji sudjeluju u komemoraciji odati počast žrtvama koje su ubijene zbog svoje vjere, nacije ili političkog opredjeljenja. 

"Moramo poslati poruku da se takvo što više nikada ne smije dogoditi", poručio je Jandroković.

Provokacija stiže i od ministra Vulina

Zamoljen da komentira to što srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, Jandroković je rekao kako je Vulinova poruka totalno neprihvatljiva i pokazuje stvarne namjere.

"Koriste ovakav dan, kada se komemorira žrtva, da bi slali takvu vrstu političkih poruka. Jedina moguća opcija bila je da se Vulinu onemogući dolazak u Hrvatsku", rekao je.

Smatra kako je šteta da se sada ponavlja još jedna neprihvatljiva izjava i ponašanje čelnih ljudi srpske vlade, nakon provokacije Vojislava Šešelja tijekom boravka izaslanstva Hrvatskog sabora u Srbiji i loše reakcije domaćina u Narodnoj skupštini Srbije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije želio komentirati situaciju vezanu uz Vulina kratko poručivši da su oko odluke hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova obaviješteni svi granični prijelazi.

Aleksandar Vulin nacionalizam Top News Zagreb Vučićevu 'čovjeku za mržnju' ne da u Jasenovac

Naime, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer je objavilo kako srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku zbog svojih tvrdnji da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri". Ministarstvo je notu u kojoj osuđuje tu Vulinovu izjavu uputilo srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu.

I ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je hrvatska vlada odlično reagirala na neprihvatljive Vulinove izjave proglasivši ga nepoželjnim u Hrvatskoj. Smatra da srbijanski čelnici moraju shvatiti da se treba raditi na suživotu i miru, čemu takve izjave nikako ne doprinose.

Ploča u Jasenovcu Gotova priča? Top News Skinuli ploču 'Za dom spremni' u Jasenovcu

Za razliku od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića koji je u mjestu Mlaka kod Jasenovca rekao kako su prošla vremena da se nekog kažnjava zbog verbalnog delikta, Kuščević je rekao da se ne radi o verbalnom deliktu već klasičnom primjeru nepristojnosti i nepoštivanju hrvatskih institucija.

"Na ovaj način je jasno poslana poruka Vulinu i svim u srbijanskoj vladi da se mora poštivati Republike Hrvatska", rekao je.

Upitan kako komentira da su dvojica pripadnika HOS-a, na mjestu gdje je bila spomen-ploča u Jasenovcu, razvila zastavu HOS-a na kojem je ustaški pozdrav "Za dom spremni", odgovorio je kako to nije vidio istaknuvši kako se danas treba osuditi svaki totalitarni režim i iskazati počast svakoj žrtvi.

Zbog podjela tri odvojene kolone sjećanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Spomen-područje Jasenovac u petak. U znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac u subotu je ispred spomenika Kameni cvijet u Spomen području Jasenovac, u organizaciji Saveza antifašista boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH)  i Srpskog narodnog vijeća (SNV), održana komemoracija u kojoj je sudjelovalo oko 1500 građana, a iz SABA RH i SNV-a opetovano su izrazili nezadovoljstvo što se u javnom prostoru tolerira ustaški pozdrav.

Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjen Kraus istaknuo je u prošlu nedjelju na komemoraciji žrtvama bivšega koncentracijskog logora Jasenovac, da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav "Za dom spremni". 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 13:54 22.Travanj 2018.

    Ionako je to društveni talog ,šaka jada štoveć.......