Top News
10202 prikaza

Dalić je angažirala i tajnu grupu za Inu!

Ante Ramljak i Martina Dalić
Petar Glebov (PIXSELL)
Matića i Ramljaka je uzela mimo Zakona o Vladi zato što nije imala povjerenja u nikoga za tu pustolovinu

Zakon o Vladi jasno propisuje da samo Vlada može osnovati povjerenstva, radna tijela poput savjeta i angažirati savjetnike za određenu vrstu poslova. I to je institucionalni i transparenti put kako treba raditi, a savjetnici bi trebali biti plaćeni u iznosima koji su dostupni javnosti.

“Lex Agrokor” je pokazao da se išlo suprotnim putem, a da se i premijer Andrej Plenković duboko upleo u laži tvrdeći kako nije znao tko je sve u tajnom tijelu koje je pripremalo zakonsko rješenje za spas posrnulog carstva Ivice Todorića. 
Premijer Andrej Plenković je čak i sam doveo neke odvjetnike u povjerenstvo, poput odvjetnika Borisa Šavorića koji je u konačnici i predložio da inspiraciju za “lex Agrokor” nađu u zakonu o talijanskom Parmalatu. Samo što su iz našeg zakona izbačene odredbe o sukobu interesa i da oni koji su radili na pripremi zakona ne mogu kasnije voditi restrukturiranje kompanije.

Martina Dalić Spašava sebe Top News Ljuta Martina Dalić planira otkriti sve skandale Agrokora

Dapače, propisana je obveza da se moraju uzeti vanjski savjetnici. I čelnici Mosta su sudjelovali u organiziranju te tajne skupine iako su se kasnije povukli. 
Ukratko, a to dokazuju svjedočenja Martine Dalić i Ante Ramljaka, skupina je radila tajno, sama se dogovarala, brusila zakon i to onda prezentirala Plenkoviću. 
Koliko su na kraju plaćeni?

Ukupne savjetničke usluge trebaju koštati do 500 milijuna kuna, a koliko toga je pripalo Texo Menagmentu Ante Ramljaka i Tomislava Matića, Intercapitalu čiji je Tonći Korunić radio na “lexu” i Alteri čiji je Branimir Bricelj bio u timu Borg, još nije poznato. Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško je obećao objaviti točne iznose, ali to još nije učinio.

No, Ramljakovo svjedočenje u DORH-u, kada se branio od optužbi da je cijela grupa organizirana kako bi izvlačila novce iz Agrokora, otkriva da Martini Dalić, a niti cijeloj Vladi nije uopće bilo čudno potajno angažirati savjetnike iz kruga odabranih. Tomislav Matić i Ante Ramljak su bili angažirani u prosincu 2016. godine za model otkupa Ine od MOL-a. I to očito prije nego je premijer Andrej Plenković objavio na Badnjak da će Hrvatska otkupiti udjel i da “već imaju gotov model”.


Martina Dalić i Ante Ramljak | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Ponajprije bih htio iskazati na okolnosti poznanstva s Martinom Dalić koje je isključivo poslovne prirode koju poznajem iz tzv. financijske zajednice. U prosincu 2016. tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić kontaktirala je mog poslovnog partnera Tomislava Matića radi davanja ideje i mišljenja kao i savjeta na projektu države gdje je RH trebala otkupiti dionice Ine od Mola. Na tom projektu smo radili mjesec dana, pri čemu u tom vremenu nije bilo govora o trgovačkom društvu Agrokor. Vezano za navedeni projekt mi nismo bili formalno angažirani od RH već su nas tražili savjet u svezi čega smo Tomislav Matić i ja napravili prezentaciju i tu naš posao u svezi navedenog bio gotov", ustvrdio je Ramljak.

Podsjetimo, model koji su osmislili je uključivao prodaju 25 posto dionica HEP-a kako bi se otkupila Ina. Kako je već za Express svjedočio tadašnji Mostov državni tajnik u Ministarstvu energetike, Ante Čikotić, njega su već drugi dan nakon Nove godine posjetili Ramljak i Matić i održali mu prezentaciju u kojoj se Ina treba otkupiti prodajom dionica HEP-a.

Ante Samodol Reakcija Samodola Top News Dalić mi je rekla: Što mi je*** muža, je** Mađare!

"Poslala ih je Martina Dalić. Već i prije nego što su došli, mi smo između Božića i Nove godine obaviješteni da se Ina planira otkupiti i dijelom od prodaje HEP-a. Taj plan je postojao očito i prije nego što je najavljen otkup Ine. Nemoguće je da su ga razradili u dva dana", rekao nam je Čikotić.


Što dakle dvojica financijaša koje s Dalić povezuje bivši ministar financija Borislav Škegro imaju raditi kod službeno izabranog državnog tajnika i nuditi modele prodaje? Zatražili smo i od Ministarstva gospodarstva podatak o tome postoji li ikakav trag da su oni službeno angažirani i jesu li možda plaćeni za svoj posao.

"Izvješćujemo Vas kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nema podataka o odluci o eventualnom angažmanu g. Tomislava Matića, g. Ante Ramljaka i Texo Managementa u procesu savjetovanja oko otkupa dionica Ine od Mola, niti podataka o tome da je navedenim osobama, u tu svrhu, isplaćena naknada za rad", odgovorili su nam iz Ministarstva gospodarstva koje sad vodi HDZ-ov Darko Horvat.

Boris Vujčić i Martina Dalić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)


Dakle, Matić i Ramljak su bili angažirani samo privatnim poznanstvima, radili su potpuno izvan institucionalnog okvira, a da nije buknula kriza u Agrokoru, pitanje je kako bi taj angažman završio i kako bi se naplatili. Upravo je u njihovoj prezentaciji spomenuta opcija prodaje 25 posto HEP-a za otkup Ine koju je Dalić preuzela kao svoju i zdušno branila. Sve dok je kritike javnosti i pobuna unutar HDZ-a nisu utišali. I u prepisci grupe Borg se propast tog projekta ističe kao neuspjeh da se uvjeri premijera “da sve ima svoju cijenu”.


Iz mailova koji su objavljeni u aferi hotmail, vidi se da su članovi grupe veoma prisni, pogotovo Ramljak i Dalić. Oni to nisu niti skrivali tijekom vođenja operacije Agrokor. Kad se Ramljak unervozio na prvom svjedočenju pred saborskim odborom, Dalić ga je majčinski primila za ruku. Dalić je i dalje na državnoj plaći, na koju ima pravo kao bivša dužnosnica. Mjesečno prima skoro 18.500 kn i piše knjigu u kojoj će objasniti svoju ulogu u Agrokoru. Moglo bi tu biti još neugodnih istina za Plenkovića, ali on je poručio da se ne boji.

Teško da će Dalić opisivati kako je i prije Agrokora imala tajne savjetnika Ramljaka i Matića, koji su gurali ideju otkupa Ine prodajom 25 posto HEP-a. Matić i Ramljak tu ideju nisu sami smislili, a opet je čudna poveznica koji su imali ti Škegrini suradnici s poslom u HEP-u. Još je Milanovićeva vlada uzela konzultanta za prodaju četvrtine HEP-a. I to je bio američki Morgan Stanley, tvrtka u kojoj je karijeru započeo Tomislav Matić. Oni su uzeli Texo Menagment kao podizvođače, pa otud informacije dvojcu.

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

No Morgan Stanley je ostavio niz ograda za prodaju četvrtine HEP-a, dok je model koji je predstavljen javnosti to uzima kao najbolju opciju.
- Ma cijela najave otkupa Ine od MOL-a je bila samo paravan da se progura prodaja četvrtine HEP-a - svjedočio nam je jedan HDZ-ovac. 
Zanimljivo je i kad smo prvi put objavili informaciju da su upravo Matić i Ramljak prezentirali, Matiće je poslao reagiranje.
- Ni na koji način nisam imao taktiku niti želje za privatiziranjem HEP-a i nisam pripremao nikakav model prodaje HEP-a.

Jedini model prodaje s kojim sam bio upoznat je model Morgan Stanleya koji je od HEP-a bio angažiran putem javnog natječaja za izradu analize mogućnosti javne ponude dionica HEP-a - napisao nam je prije ljeta Matić. 
Informacije koje je sad iznio Ramljak ipak to opovrgavaju. Vlada je inače službeni savjet za otkup dionica Ine osnovala tek u drugoj polovici siječnja 2017. godine.

Taj savjet i Vlada su opet izabrali Morgan Stanley na javnom natječaju da ih savjetuje kako otkupiti dionice Ine i naći strateškog partnera. Vlada će to platiti 60 milijuna kuna iako je prvotna procjena konzultanata koju je napravilo Ministarstvo energetike dok ga je vodio Most iznosila 25 milijuna kuna. Vrlo vjerojatno će opet Morgan Stanley uzeti Texo da radi s njima. I tako će ekipa Dalić i Škegre nastaviti raditi iako njih formalno nema.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 16:57 05.Rujan 2018.

    Dalićku postaviti za upraviteljicu Golog otoka i natrpat SVE politikante na njega.

  • maraika 19:59 04.Rujan 2018.

    Sve je namješteno da građani nemaju mogučnosti djelovati! Sramota!

  • ada 11:26 04.Rujan 2018.

    ne mogu vjerovati, da je cijeli vrh korumpiran i da nitko ništa ne može učiniti toj zloći i njezinim pijunima, građani se trebaju probuditi iz sna i počistiti taj nered na vrhu...