Top News
20499 prikaza

Dalić i Ramljak: Dobavljači, bježite iz Agrokora...

Ante Ramljak, Davor Božinović, Martina Dalić
Petar Glebov/PIXSELL
Ramljak vješto izbjegava objaviti brojke o trenutačnom stanju koncerna, pred kojim su teški dani

Konzum je najvažniji dio Agrokora jer kao prodajni lanac osigurava plasman za sve ostale proizvodne pogone koncerna. Također, od njega ovise i tisuće domaćih proizvođača. A iako izvanredna uprava informacije o njegovu poslovanju pušta na kapaljku, čini se da je oslabjelo poslovanje ušlo u crveno. Podsjetimo, Konzum u BiH je ostvario milijunske gubitke i po stečajnim zakonima susjeda već bi trebao završiti u stečaju.

Povjerenik Vlade Ante Ramljak Kriza Agrokora Top News Ramljak reže u Konzumu - zatvara dućane i dijeli otkaze

U Hrvatskoj je Konzum jedini trgovački lanac koji nije objavio svoja poslovna izvješća za prošlu godinu. Zadnji podatak je da je 2015. godine ostvario gotovo 15 milijardi prihoda i dobit od 234 milijuna kuna. No ta su vremena davno prošla i Konzum rapidno gubi udio. Prema objavljenim podacima, lanci poput Lidla su rasli prošle godine nauštrb Konzuma. Za prvih pet mjeseci ove godine izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom samo je otkrila da je pad prihoda u pet mjeseci 11 posto, bez navođenja točnih iznosa.

Ono što su poslali iz izvanredne uprave irskoj burzi pokazuje i veliki pad prihoda i ostalih važnih tvrtki koncerna. Tisku je pao promet 20 posto, Ledu 15 posto, Zvijezdi i PIK Vrbovec po 13 posto, a Jamnica je zabilježila blagi rast od 1 posto. "Vjerujem da ćemo do kraja godine biti s Konzumom na nuli", rekao je Ramljak, ali će cijena biti i otpuštanje radnika te zatvaranje dućana.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić bila je puno jasnija. Poručila je dobavljačima da iskoriste vrijeme za naći "nove distribucijske kanale", misleći na tome na prodaju. Ona je jasno rekla da najteži dio tek slijedi. Kad se to poveže s prošlotjednim kreditom od 480 milijuna eura koje je Ramljak uzeo, jasno se vidi strategija Vlade.

Žele isplatiti što više starih dugova dobavljačima, pa makar i navukli bijes ruskih banaka. Žele im i kupiti vrijeme za prilagodbu jer ih čekaju otpisi, bolna restrukturiranja Agrokora i vrlo neizvjesna budućnost.

Stabilizacija koncerna glavna je briga i poljoprivrednicima koji u velikoj mjeri surađuju s Agrokorom, istaknuto je na nedavnom okruglom stolu Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva, Društva agrarnih novinara i Gospodarskog lista. U raspravi je upozoreno kako je ova kriza već potaknula namjere da se umjesto domaće proizvodnje Konzum okrene nabavci jeftinijeg voća i povrća s vanjskih tržišta, što bi dodatno urušilo sustav distribucije građen 15 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.