Top News
6635 prikaza

"Daju doktorat Čoviću i Bandiću! Kroz prozor s njima!"

Josip Manolić i Boris Rašeta
Borna Filić/PIXSELL
Manolić objašnjava da nas je skuplje koštala pretvorba nego rat, da Plenkiju na naplatu dolazi 30 godina sranja

Josip Manolić u studiju 24sata prokomentirao je svoje prvo stoljeće. Pribran, staložen i miran, koncentrirano je odgovarao na sva pitanja i ostavio dojam da bi u mnogim pitanjima bio mudriji od dvojice pedesetogodišnjaka...

Goran Bregović svojedobno je u jednoj pjesmi imao stih "mora da je strašna gnjavaža u životu, doživjeti stotu..." Je li to doista gnjavaža?

Pa nije gnjavaža. Sve vam je to nalik na plovidbu po nekoj rijeci. Uklopite se. Nekada plovite sasvim slobodno, nekada se pojave zapreke. Kako ćete savladati te prepreke i ploviti dalje u tom kanalu koji se zove politika, ovisi od osobe do osobe. A ja sam u politici bio praktički cijeli svoj život.

Još od tridesetih godina prošlog stoljeća?

Ma i ranije. U politiku sam ušao još kao dijete. Od onda do danas izredale su se u politici generacije političara koji su stvarali svoj imidž, krojili politiku, odlučivali... Danas sam u novinama pročitao jednu kratku noticu, u kojoj neki menadžer kaže da, prije no što se odluči ući u neki posao, najede manje količine ludih gljiva kako bi dobio inspiraciju da može uspješno plivati u toj rijeci, efikasno rješavati probleme...

Josip Manolić i Boris Rašeta | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Ludih gljiva?

Da, a ja sam iz toga izvukao zaključak da se mnogi od ovih koji se pojavljuju na televiziji, na radiju, na javnim govornicama, na javnim istupima, također najedu ludih gljiva, ili bar poneku bace u usta kako bi mogli odlučivati i normalno reagirati... Ja osobno nikada nisam koristio tu metodu.

Hoćete reći da treba imati neku vrstu ludila da se bude na javnoj sceni?

Da, da.

Vi ste uvijek bili jako racionalni. Vi ste imali dvije faze u vašem političkom životu: ili je policija nadzirala vas, ili ste vi nadzirali nju?

I to je sastavni dio politike. Danas me isto tako prisluškuju. Ne znam zašto.

Napisali ste dvije knjige memoara, u kojima ste dosta oštro kvalificirali neke ljude i pojave?

Istina je, rečeno je dosta toga, iako ne do kraja, iako ne sve. Najvrjednije je to što su te knjige provocirale neke odgovore, proizvele neke reakcije.

Je li vas netko tužio zbog njih?

Da. Na račun knjige zaradio sam dvije tužbe.

To nije gotovo još?

Volio bih kad bih vam sada mogao pročitati zašto me jedan čovjek tužio, ali nemam pri sebi papire.

Kad spominjete "lude gljive" - vidimo afere u kojima praktički svakoga dana poneki dužnosnik bude ulovljen u korupciji, u mitu itd. Na neki način to podsjeća na situaciju iz Kraljevine Jugoslavije 20-ih godina,kad su ljudi bliski kralju i premijeru Nikoli Pašiću mahnitali s korupcijom, pa su na kraju dobili komuniste kao reakciju na opću moralnu propast?

Diktatura Karađorđevića pridonijela je dobrim djelom razvoju lijeve opcije, koja se kasnije izrazila u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Međutim, diktaturi se nisu suprotstavljali samo komunisti. Protivila joj se i tadašnja socijaldemokracija iz koje je u suštini izašla komunistička partija kao frakcija, koja se nije slagala sa politikom, koju su ti komoraši, kako smo ih mi poslije zvali, vodili.

Vi svaki dan čitate novine?

Pa svaki dan prolistam.

Kako vam se čini današnja politička situacija? Djeluje dosta deprimirajuće.

Da, deprimirajuće. Ali vi uvijek morate imati svoj cilj, morate znati što želite. Ako imate jasan cilj, i u politici i u biznisu, onda možete normalno funkcionirati, ili bolje rečeno ostvariti ili približiti se tom cilju koji ste postavili.

Josip Manolić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Koji je cilj Andreja Plenkovića?

Mislim da je njegov cilj jasan, održati sadašnju vladu HDZ-a na vlasti. U tom smislu pojavljuju se različite prepreke, različite konstelacije koje ga guraju sad lijevo sad desno. Međutim, on se u ovoj situaciji dobro i diplomatski postavio. Prije svega, vodio je računa o odnosu snaga unutar HDZ-a. Vagao je koje će njegove stavove prihvatiti a koje odbiti. I mislim da je u tom pogledu dobro plivao. Odnos snaga kojega je zatekao unutar HDZ-a natjerao ga je na neprincipijelne popuste poput popuštanja gubitnicima Drugog svjetskog rata, proustaškim elementima. No obzirom na odnos snaga u Americi i EU te će snage izgubiti, prevagu će odnijeti liberalno demokratske opcije. Mislim da mu to daje izvjesnu nadu da će on prebroditi te neugodnosti koje doživljava s tim udarcima s desnice.

Neki od udarca nisu samo sa desnice. Gabrijela Žalac imala je aferu najprije sa nesrećom i dozvolom a sad i s Mercedesom. Mislite li da bi trebala dati ostavku?

Čim se primite volana vi ste već kandidat za jedno kazneno djelo u prometu, a njoj se upravo to i dogodilo. A sve drugo je sporedno.

Je li se vama kad dogodilo da nemate produženu vozačku?

Ne znam da li mi se dogodilo, vjerojatno je. Greška je kod gospođe u tome što nije jasno rekla u čemu je problem. Da je problem u zaboravu, da je to slučajnost kod nje i zbog te slučajnosti, zbog te neodgovornosti koju sada dokazuju sada ju ruše na neodgovornosti. Normalno je da čovjek koji obavlja tako značajnu javnu funkciju mora biti prije svega odgovoran za sebe, za svoje postupke, a onda tražiti odgovornost i kod čitave svoje okoline. Ne slijede joj ugodni dani. Sad će je čerupati, ispitivati sve što je radila od osnovne škole ili od rođenja.... Najinteligentniji izlaz bio bi da je odmah poslije tog čina dala ostavku i time oslobodila i sebe i stranku raznih prigovora, nagovora, opravdanih, neopravdanih, sasvim svejedno. Oni su danas u eteru, oni su se slegli na njezina leđa, na njezinu osobnost...

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 10:24 26.Ožujak 2019.

    TREBA IZABRATI NOVOG PREDSJEDNIKA HAZU. /NE BANDIĆA/

  • vjaceslav 14:11 24.Ožujak 2019.

    jedno je sigurno - dok su na vlasti bili udbaši; josip manolić, josip boljkovac, slavko degoricija i stipe mesić ni jednu bitku nismo dobili, a kada su otišli ni jednu nismo izgubili.

  • Avatar kvasac40
    kvasac40 14:57 23.Ožujak 2019.

    Kroz prozor s njima,provjerena metoda Udbaša.Nije da branim Čovića i Bandića...