Top News
2324 prikaza

Dačić o Jasenovcu: "Neka Hrvati prihvate odgovornost"

Ivica Dačić
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Ministar vanjskih poslova Srbije je izjavio kako je sadržaj hrvatske note o izložbi u UN-u za Srbiju neprihvatljiv

Srbija neće odgovoriti na protestnu notu Hrvatske zbog izložbe o Jasenovcu u UN, a neće odustati ni predstaviti ju međunarodnoj javnosti u Izraelu, Vatikanu i širom svijeta, poručio je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Odgovor je to Hrvatskoj na notu koju je uputila povodom izložbe 'Jasenovac - pravo na nezaborav' koja je u zgradi UN-a u New Yorku otvorena 25. siječnja na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. 

Dačić je pojasnio:

- Hrvati su protestnu notu uputili telefaksom i to našem veleposlanstvu u Zagrebu, a to se tako ne radi. Takvu notu s tim sadržajem ne bismo primili jer je za nas taj sadržaj neprihvatljiv. Tako se prema njoj i odnosimo, pa neće biti nikakvog odgovora.

Dodao je i da danas počinje bilateralnu dvodnevnu posjetu Vatikanu i da će iskoristiti priliku da i tamo govori o izložbi.

Sastali se gluhi i nijemi

- Hrvatska bi trebala prihvatiti odgovornost za učinjeno, rekao je Dačić, kao da je Hrvatska pravna sljednica ustaškog režima i NDH. 

Dačić je u Rimu govorio na međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje u regiji OESS-a, a tom prilikom je rekao:

- Moramo ostati posvećeni sjećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine o Holokaustu i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču kao i borbi protiv antisemitizma, rasizma i predrasuda.

Željko Obradović srpski predsjednik Odbora za vanjske poslove sastao se s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Gordanom Bakotom, ali kako je rekao, susret je prethodno dogovoren, pa tako na sastanku nije bilo govora o zategnutim odnosima između dvije zemlje zbog aktualne izložbe. 

Hrvatska diplomacija je poslala Srbiji protestnu notu u kojoj je kritizirala istup ministra vanjskih poslova Dačića čije su izjave, kako piše, u UN-u pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe, piše srpski blic.rs

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 09:39 02.Veljača 2018.

    Mogao bi organizirati izložbe o agresiji na Hrvatsku, Ovčari, Srebrenici...Raspolaže s puno više podataka nego o Jasenovcu! (BDW u Jasenovcu je broj žrtava svake godine sve veći....)

  • uskook 19:18 31.Siječanj 2018.

    "Dačić o Jasenovcu: "Neka Hrvati prihvate odgovornost""...... Da svatko treba prihvatiti odgovornost za počinjene zločine i razna nedjela,silovanja,pljačke... kako Hrvati pa tako i svi ostali a svakako i Srbi gospodine Dačiću za zaločine koje je počinila vaša armada na području ... prikaži još! od Đerdapa pa do Jadrana te od Vardara pa do Triglava... Niste apsolutno kompetentni da vršite prozivke jer za mnoge zločine i genocid u Srebrenici je odgovorna vaša partija...

  • stelinka 22:56 30.Siječanj 2018.

    Pobrkao loncice