Top News
11732 prikaza

"Da Vučić ima više oružja opet bi zaratilo na Balkanu"

Aleksandar Vučić
Srđan Ilić/PIXSELL
Aktualni predsjednik Srbije čvrstom rukom vlada svojom državom i čini se da ga nitko ne može zaustaviti

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i jedan od vođa Saveza za Srbiju u razgovoru za sarajevsku Federalnu televiziju optužio je Aleksandra Vučića za loše odnose u regiji i ustvrdio da "Vučić raspolaže većom snagom, situacija bi bila znatno gora nego u Miloševićevo vrijeme".

Na pitanje novinarke želi li reći da je Vučić gori od Miloševića, on je odgovorio: "Puno gori, Milošević je sve radio s minimumom stila, a Vučić nema nikakve granice, nema stila. Milošević je bio obrazovani komunistički birokrat, a Vučić je uličar bez manira, bez ikakvih vrijednosti, moralnih ograda, primitivan. Velika je sreća da nema na raspolaganju onu vrstu sile kakvom je upravljao Milošević", rekao je Jeremić i dodao:

"Vučić nema tu snage, inače bi, sasvim sam siguran, bilo mnogo gore nego u Miloševićevo vrijeme".

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Novi rat? Top News "Krvavi raspad Jugoslavije još nije dovršen"

On je, komentirajući odnose Vučića i Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kazao da bi Dodik "trebao se zapitati je li na pravom putu".

Na pitanje novinarke o odnosima Sarajeva i Beograda, Jeremić je rekao:

"Kako mogu biti dobri odnosi kad imate na vlasti ljude izravno odgovorne za krvoproliće devedesetih godina. Srpska radikalna stranka bila je ekstremni element režima Slobodana Miloševića", kazao je Jeremić i dodao da je Vučić "puno gori od Miloševića koji je uradio to što je uradio".

"Opozicija više neće sudjelovati u radu okupiranih institucija i time davati legitimitet tim institucijama. Opozicija neće sudjelovati više ni na jednim izborima, dok se ne promijene izborni uvjeti. A kad se promijene ti uvjeti, Vučićev režim će se srušiti kao kula od karata", zaključio je Jeremić.

Slobodan Milošević i Ivan Stambolić Vojni udar Top News Kako se Milošević zauvijek zamjerio Rusima

Time je podsjetio na svoje ranije izjave da Srbija od 1990. godine i Miloševićevog dolaska na vlast pa sve do predsjedničkih izbora u travnju prošle godine. 

Da je to tomu tako u prilog ide i činjenica da je preko raznih srpskih medija plasirano bezbroj poluistina ili, u najmanju ruku, nategnutih teza o Vučićevim protukandidatima. Tako su iz naftalina izvučena dva ubojstva srpskih vojnika u Topčideru 2004. godine u koja su odlučili uplesti i Vuka Jeremića. Odvjetnica obitelji ubijenih vojnika Oglica Batić rekla je za Pink TV da će tražiti novu rekonstrukciju događaja, a tražit će i Jeremićevo saslušanje zato što je on u to vrijeme bio savjetnik predsjednika Borisa Tadića. Sam Jeremić je obavijestio načelnika glavnog stožera Branka Krgu o smrti vojnika. "Malo je čudno da kabinet predsjednika države prije načelnika glavnog stožera saznaje o tom događaju", izjavila je Batićeva.

Aleksandar Vučić, Donald Trump i Melania Trump Pismo Washingtonu Top News Vučić pisao Trumpu: "Pomozite nam da riješimo Kosovo!"

Vučić se nije zadržao na blaćenju protivnika već je koristio medije i za samopromociju. U samo dva događaja može se sažeti nekritički odnos dijela medija prema aktualnom srpskom premijeru. Posljednjeg dana predizborne kampanje u Srbiji, naslovnice praktično svih dnevnih novina imale su plaćeni oglas za Vučića. Blic, Alo, Srpski telegraf, Kurir, Novosti, Politika i Dnevnik imali su Vučićev oglas. Samo Danas i Informer nisu promovirali novog srpskog predsjednika na svojim naslovnicama.

Drugi indikativan događaj zbio se na snimanju emisije Ćirilica kada je mladiću u publici pozlilo. Prvo se čuo tup udarac koji je iznenadio sve prisutne, a Vučić je tražio da se zaustavi snimanje emisije. Mladiću je uskoro bilo bolje pa je emisija nastavljena.

Čini se da je Vučić dobro pazio na događaje u susjedstvu pa je iskoristio medijski odlično popraćeno spašavanje nesuđenog samoubojice na istanbulskom mostu Bospor na Božić 2015. godine, samo nekoliko dana prije tadašnjih izbora u Turskoj. Naime, tom prilikom je, potpuno slučajno, predsjednik Redžep Erdogan zamijetio muškarca kako planira skočiti s mosta i zaustavio se kako bi ga spriječio. Erdogan je kroz prozor svoje limuzine, okružen osiguranjem, dovikivao čovjeku koji se na kraju odlučio da neće skočiti. Zahvalni muškarac je čak poljubio ruku turskom predsjedniku, a svi turski mediji su vjerno prenijeli informacije o tom događaju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • centirion 15:15 22.Ožujak 2019.

    Cijeli problem je u tome što bi Vučić ratovao, da održi vlast, a običan srpski živalj ne želi! Kako kažu. "Kreni ti Vučiću prvi, a mi ćemo polako za tobom"!

  • Milan.banijac 08:28 16.Veljača 2019.

    SIROČEK IGRAO BI SE RATA, KAKO MU POMOĆI?