Top News
11058 prikaza

Crna Gora može uništiti NATO, evo kako

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015.
YouTube
Zašto bi Balkan, točnije Crna Gora, mogao biti ishodište najvećeg obračuna Rusije i zapada, potpomognut Trumpovom inercijom i odanosti Putinu

Rusija može NATO-u zadati smrtni udarac bez da se ikada obračuna sa njegovim silama, piše Foreign Policy i pojašnjava naizgled nebitne odnose između SAD-a i Rusije, te Crne Gore.

Rusija, argumentiraju, već dugo "rastura" zapad - skupljanjem informacija, hibridnim ratovanjem, širenjem lažnih vijesti i ucjenjivačkom diplomacijom Rusija možda nije dosegla nivo moći iz hladnoratovskih dana, ali je sasvim sigurno da vrlo ograničenim sredstvima, mnogo uspješnije od Kine, zapadu izmiče tlo pod nogama.

Ponizila je Veliku Britaniju i SAD, sa sobom odnijela komade Gruzije i Ukrajine. Putinovo se, kaže Foreign Policy, strateško razmišljanje isplatilo, a zapad se, čini se, ne zna kako razračunati s kaosom kojeg vrlo kontrolirano iza sebe ostavlja Rusija.

Posebno je problematična situacija sa Donaldom Trumpom koji je, iz još ne do kraja objašnjivih razloga, najveći obožavatelj i rehabilitator imidža Vladimira Putina. Teren za finalni obračun, a to je rastakanje NATO pakta mogao bi biti Balkan, ili točnije, Crna Gora, najmlađa članica NATO-a u kojoj je Rusija još 2016. pokušala organizirati i potaknuti državni udar.

Angela Merkel i Donald Trump NOVI SAVEZ Top News Nijemci nas pripremaju za sukob s Amerikom

Tada su na dan izbora u listopadu 2016. ruski i srpski nacionalisti planirali ubojstvo tadašnjeg premijera Đukanovića (sada predsjednika).

Ono što dodatno mijenja političku vizuru jest da je i Trump veliki protivnik NATO-a, i upravo je u tome tajna njegove izjave.

"Crna Gora je minijaturna država sa jakim ljudima, jako su agresivni. A kad postanu agresivni, čestitam, imate Treći svjetski rat", rekao je Trump.

Time je dao naslutiti da on u slučaju bilo kakvog napada (ili hibridnog rata) ne bi ispoštovao članak 5 NATO pakta i pridružio se saveznicima u obrani Crne Gore. Pitanje je, onda, bi li uopće reagirala Europa. To bi bio kraj NATO-a kakvog poznajemo, te raskol alijanse po sredini.

Rusija nije uspjela u pokušaju da Crna Gora ne pristupi NATO-u pa sada siju nemir i razdor tamo kao i u Grčkoj i Makedoniji (gdje se petljaju u debate oko imena Makedonije).

Arkadij Babčenko Zakulisne igre Top News Objasnio kako je lažnim ubojstvom prevario Putina

"Iako Rusija nikada neće direktno napasti američke ili zapadne sile, ona to zapravo niti ne treba učiniti. Amerikanci su u Rusiji ubili nekoliko stotina vojnika. Rusija, jasno je, već dugo "baca oko" na Balkan", piše Foreign Policy.

Policy ističe kako je Crna Gora najmlađi član NATO-a i najslabiji, sa samo 630.000 stanovnika, od kojih je 2.000 vojnika. Mala država se od Srbije odcijepila 2006. godine, a jedini nisu bili uvučeni u rat nakon raspada Jugoslavije.

Crna je Gora i prije formalnog ulaska u NATO pomagala saveznicima pa su tako poslali veliki kontingent vojnika na teren u Afganistan, koji je i dodatno povećan na izričitu molbu SAD-a. No, niti to nije dovoljno da Trump ne okrene leđa Crnoj Gori. Rusija svoje stavove ne skriva.

Kada su 2017. u Parlamentu izglasali ulaz u NATO, rusko je ministarstvo vanjskih poslova formalno reklo kako "se u Crnoj Gori ignorira glas razuma i savjesti" te da Rusija "mora napraviti korake prema tome da zaštiti svoje interese". Rusija je odmah zabranila uvoz crnogorskog vina i izdala upozorenje Rusima koji tamo putuju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tonkatossa
    Tonkatossa 01:39 31.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • zagreb01 22:45 30.Srpanj 2018.

    Proble:ta supcina postaje sve skuplja .Bez Amera lose se pise.

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 19:52 30.Srpanj 2018.

    Kad smo mi ušli u šupak,zašto nebi i Crna Gora.