Top News
5606 prikaza

Crna Dalija: Za uspjeh treba više od popularnosti na Fejsu

Dalija Orešković
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Dalija Orešković će sasvim sigurno uzeti dio birača, ali pred njom je dug i težak put

Gostovanje Dalije Orešković u emisiji Nedjeljom u 2 užarilo je društvene mreže u nedjelju, a nekako očekivano se publika i podijelila - oni s lijevog političkog spektra su oduševljeni, dok joj oni s desne strane ne mogu oprostiti spominjanje vjeronauka, domoljublja i ostalih sintagmi koje se obično vežu uz desničarski kokošinjac. Međutim, i dalje ne znamo ništa o njenoj političkoj pozadini, tko će biti s njom u ekipi, tko je njen tim i ostala pitanja koja su važna za političko djelovanje.

Je li Dalija Orešković odgovor na pogubljeni SDP i njegovog vođu Davora Bernardića i može li popuniti tu ogromnu rupu koja se pojavila na ljevici?

Kolinda Grabar Kitarović KOLUMNA Top News Bravo, Kolinda! Otkrila si u kakvoj državi živiš

"Nema sumnje da je Dalija Orešković primijetila veliku prazninu na lijevom centru izazvanu urušavanjem SDP-a i sve većom apatijom birača na tom dijelu spektra. Zato ubada teme koje su ljevičarima bitne, poput vjeronauka, ali i snažno udara po Kolindi Grabar Kitarović koja također koketira sa svjetonazorskim temama. Čak se i javno deklarirala kao vjernica, misleći da će joj to dati veći kredibilitet kad bude udarala po Crkvi i vjeronauku", smatra politički komentator Tomislav Klauški.

Analitičar Marko Rakar kaže kako ne vidi po čemu bi Dalija Orešković bila lijevi kandidat, odnosno da ne vidi karakteristiku po kojoj bi ona bila lijeva. Ako će i biti neka lijeva opcija, pred njom je veliki posao.

"Lijeve birače i one u centru je malo teže motivirati za akciju, da izađu i glasaju. Čeka je veliki posao, samo od sebe se neće ništa dogoditi. Privid je da stvari idu lako jer je SDP u rasulu, ali ne može niti to još dugo trajati. EU izbori su prvi test - presuđuje infrastruktura i mogućnost da svoje birače izvedete na dan izbora. Veliki test za one koji gađaju lijevo biračko tijelo", tvrdi Krešimir Macan, koji smatra da ono što Orešković trenutno radi nije dovoljno kako bi se čvršće pozicionirala na političkom spektru.

"Za pozicioniranje u političkom spektru trebate više od dobre retorike. Od mreže koja će vas poduprijeti, infrastrukture pa do dosta novaca. I puno rada. Visokoobrazovanih građana je malo - tek svaki 6. - ostali glasaju po inerciji, dok mladi glasaju za antisistemske stranke poput Živog zida. Dalija Orešković se zasad ne pojavljuje u anketama kao ime koje birači sami spominju, a vjerujem da masa birača za nju uopće nije čula. Dakle prvo se mora nametnuti javnosti - bilo da se kandidira za predsjednicu kao Sinčić ili da nađe nekad drugi način da je javnost primijeti. I tada mora nuditi rješenja. Svi znamo da može bolje od ovog sada, no kako i s kim. To nismo čuli. Najlakše je kritizirati da ništa ne valja i da su svi korumpirani. Pred njom je najveći izazov složiti ekipu i dati smjer koji će privući birače da je podrže. Gerila ima svoja ograničenja, no vidjeli smo na primjeru Živog zida da u nekoliko ciklusa može donijeti rezultate. Iako je kod njih bilo i drugih interesa, dakle nisu se sami po sebi stvorili", nastavlja Macan.

Zdravko Ronko Spas SDP-a Top News "Bero mora otići i raditi, on nikad nije zaradio plaću"

Mnogi su potvrdili da je pred Dalijom Orešković veliki rad i trud, pa će biti zanimljivo u narednom periodu promatrati u kojem smjeru će je cijela priča odvesti.

"Podsjetio bih da svi ti novi političari žive u uvjerenju kako su daleko popularniji nego što stvarno jesu. Dalija Orešković nije nikakav izuzetak, nedavno istraživanje je pokazalo da postoji značajni dio populacije koji uopce ne zna tko je ona. Osim toga, poznati je fenomen u situacijama kada se novi percipirani kandidat približava kandidaturi da njevog rejting raste. Ako se sjetimo primjerice Bandićevog "cimanja" birača oko toga hoće li ili neće biti predsjednički kandidat kada je značajno napuhao svoj percipirani rejeting. No, trenutkom objave kandidature to se ispuhalo. Analogno tome, rejting Dalije Orešković u ovome času može biti relativno visok ili za nju ohrabrujući, no u času kada ona službeno postane kandidat, birači će je početi gledati kroz prizmu političara i ta popularnost će splasnuti. Osim toga, ja iskreno ne vidim niti nekog osobito novog sadržaja u njezinim istupima. Ne vidim tko su ti novi ljudi koji bi me ohrabrili i uvjerili da je riječ o inicijativi vrijednoj podrške", kaže Marko Rakar.

Neke stvari Dalija Orešković dobro radi, što i pokazuju brojne reakcije na njen zadnji javni istup, ali što nakon što se odrade svi intervjui? Naime, kako će birači reagirati kada i ako formalno izađe sa svojom agendom, ukoliko ona nije isključivo svjetonazorska.

"Ona još uvijek sa sobom nosi veliki moralni kredit od vremena kad je bila u Povjerenstvu za spriječavanje sukoba interesa i tamo srušila Karamarka i ratovala s Kolindom, ali zato mora vrlo oprezno nastupati u javnosti da taj kredit ne potroši. Ono što zasad dobro radi jesu nastupi u javnosti i detektiranje problema. Dapače, jedna od jačih strana upravo joj je ta direktnost i otvorenost u stavu, bez zadrške i kolebanja. No to prolazi dok se nastupa kao autsajder u politici, kad se detektiraju problemi i prozivaju akteri. Vidjet ćemo kako će to prolaziti i hoće li na tome ustrajati kad jednog dana i sama postane akter", kaže Klauški.

Dalija Orešković To je njeno vrijeme Top News 'Crna Dalija' ima veliku šansu ali mora reći tko je i što je

Ono što se uglavnom zamjera Daliji Orešković je stalno ponavaljanje kritika, dok o tome što i koliko zna o primjerice gospodarstvu, ekonomiji, politici plaća i zapošljavanja nam još uvijek nije poznato.

"Mi ne znamo koliko ona ima specifičnih znanja o brojnim područjima, ali nijedan čovjek ne zna sve, već mora pronaći ljude koji znaju pa s njima nešto početi raditi. Orešković zasad ne otkriva koji su ti ljudi. Također ona nema organizaciju već nastupa mesijanski, čak barata onom rečenicom da je "ulazak u politiku njezina obveza i odgovornost". Kao da je pozvana da nas spasi. Ipak, u poplavi samozvanih lidera, proroka i samopromotora ona se ističe po svom ozbiljnom nastupu, kojeg ipak kvari otrovnim primjedbama o Kolindinim umjetnim trepavicama, što tumačim kao ustupak medijskoj atraktivnosti. Hoće li biti dovoljno snažan motivator i promotor, tek će se vidjeti. Lako je izazivati simpatije na Facebooku, nešto posve drugo je pasivno, apatično i izbirljivo biračko tijelo liberalne ljevice natjerati na birališta. I natjerati da glas daju osobi koja bi mogla konkurirati SDP-u, još uvijek barem formalno najjačoj alternativi HDZ-u", zaključuje Klauški.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 00:14 25.Listopad 2018.

    jadnica . . . ljubomorna jadnica