Top News
4606 prikaza

Crna Dalija prelomila: Ipak ulazim u politiku!

Dalija Orešković
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Mislila je da će je Hrvatska zaboraviti, ali nije, ne pada joj na pamet ući u bilo koju od postojećih stranaka

Dalija Orešković je nakon jednog mandata na čelu Povjerenstva za odlučivanju o sukoba interesa, zbog načina rada koji je gotovo neviđen na ovim prostorima, postala toliko popularna među građanima da slovi za sinonim za poštenog plaćenika iz državnog proračuna. Prije dva mjeseca je o njoj i objavljena knjiga expressnog naziva "Crna Dalija", nakon čega je Orešković doživjela neviđeni rast popularnosti. Njezine društvene stranice gomilale su se porukama podrške i molbama građana da se politički angažira. Do sada je Orešković rezolutno govorila "ne" politici, no to se sad mijenja.

"Neki oblik političkog angažmana će se očito dogoditi, ali nemam političku platformu, neću ući ni u jednu stranku, neću biti ni na čijoj listi za EU parlament i neću se kandidirati za predsjednicu države", kaže nam Dalija Orešković odlučna u onome što neće. Kako to da se predomislila i da će se ipak politički angažirati u nekom obliku?

Dalija Orešković Jer je bila uspješna Top News 'Povlačim kandidaturu!', rekla je i raskrinkala kaljužu HDZ-a

"Nekako sam naivno mislila da će se nakon mandata, pa onda i knjige, sve utišati i ja ću nastaviti mirno sa svojim životom i poslom. To se nije dogodilo. Osjećam veliki pritisak i odgovornost prema ljudima koji mi se svakodnevno javljaju. Iskreno sam priželjkivala da će u takvu priču krenuti netko drugi, netko tko je političar jer ja to nisam. Mnogi kritiziraju: 'Nemamo kome dati svoj glas'. Sad će ispasti da sam podlegla pritisku. Možda na neki način i jesam jer osjećam odgovornost. Jasno mi je da moraš biti javnosti poznat da bi se mogao probiti i mijenjati stvari. Na tragu sam osnivanja stranke, ali ne znam hoće li se to i dogoditi. Nemam ni početak od 100 ljudi, a kamoli nešto drugo", pojašnjava Orešković.

Shvatila je, kaže, da ne može kritizirati iz zone komfora.

"Prvo što vam kažu jest: 'Što se ti javljaš i kritiziraš? Izađi iz zone komfora pa pričaj'. Nisam političarka i voljela bih vidjeti u sebi to što izgleda drugi vide. Mislim i da sam se rađala da radim nešto sasvim drugo. No da se povučem i radim svoj posao ne bih imala unutarnji mir. Najviše bih voljela da ovdje imamo nešto kao u Americi, ljude koji se istaknu i rade pritisak na politiku i stranke te tako mijenjaju stvari, no to je ovdje teško postići. Zapravo, taj oblik građanskog aktivizma ovdje ne postoji", kaže Orešković.

Dalija Orešković | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ako na političkoj sceni nema stranke kojoj bi se pridružila, gdje se vidi?

"Kad bih više znala o političkim platformama, poput Alternativa 101 ili Zagreb je naš, to je nešto gdje se mogu eventualno vidjeti. No, ponavljam, nisam još ništa konkretizirala, samo sam svjesna da ovako dalje ne mogu samo kritizirati. Čini mi se da su svi zapeli u nekim uskim okvirima i da se politička scena samo razjedinila te ne postoji konkretan sadržaj. Ni na jednoj stranici političkih stranaka nisam našla konkretne odgovore na pitanja što će biti s mirovinskim sustavom, hoćemo li moći osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako reformirati javnu upravu, kako riješiti pitanje obrazovanja, borbu protiv korupcije i što će biti s izbornim sustavom. To su stvari koje moramo primarno riješiti i koje se ne mogu bezbolno rješavati, ali bez toga nema naprijed. Koliko sam dosad vidjela, nitko se ne bavi sadržajem. Ministar Pavić je krenuo s mirovinskom reformom, no sad se puštaju neki drugi baloni i tako ukrug. Ostaje mi da pokušam te da onda mogu reći kako nisam našla podršku", rekla je Orešković. Pitali smo čemu takav negativan stav na početku, kad još nije ni krenula.

Dalija Orešković Nesalomljiva Top News 'Crna Dalija' - žena koja je do pakla gonila i HDZ i Kolindu

"Nisam sigurna može li se javnost senzibilizirati i imamo li postotak građana koji će tražiti i podržati bolne rezove. Želim biti poticaj mlađim ljudima koji su izvan svijeta politike i koji se ne mogu prepoznati u onome što sad nudi hrvatski politički svijet", zaključila je Dalija Orešković.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 20:57 24.Srpanj 2018.

    i onda na kraju takvi moraju otići...? zašto?