Top News
276 prikaza

'Članovi AfD-a nemaju što raditi u biskupijskim i župnim vijećima'

Frauke Petry
Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
Izjava njemačkih biskupa posljedica je zabrinutosti tamošnje javnosti zbog porasta rasizma, antisemitizma te sve izraženije popularnosti stranaka krajnje političke desnice u Njemačkoj

Njemačku biskupsku konferenciju (DBK) čine 63 katolička biskupa. Kao što je poznato, njemački su biskupi o nekim gorućim temama itekako podijeljeni te ne bježe od otvorene i konkretne rasprave. No na nedavnom su zasjedanju, kad je bila riječ o odnosu prema sve izraženijem desničarskom ekstremizmu u Njemačkoj, bili i više nego jasni i jednoglasni. Dok je jasno rečeno da je etnički nacionalizam nespojiv s kršćanskim pogledom na Boga i čovječanstvo, predsjednik DBK, Georg Bätzing, još je istaknuo da članovi radikalne Alternative za Njemačku (AfD) nemaju što raditi u biskupijskim i župnim vijećima.

Crkva | Author: Grgo Jelavic/PIXSELL Grgo Jelavic/PIXSELL

Izjava njemačkih biskupa posljedica je zabrinutosti tamošnje javnosti zbog porasta rasizma, antisemitizma te sve izraženije popularnosti stranaka krajnje političke desnice u Njemačkoj. Biskupi su mišljenja da je etno-nacionalistička ideologija nespojiva s kršćanskim naukom, u čijem je središtu nepovredivo dostojanstvo svih ljudi kao Božje djece. Kad vidimo kako većina naših domaćih biskupa šuti na šovinističke "stavove" tzv. suverenističkih politika, onda nam ovo hrabro i nedvosmisleno priopćenje iz Njemačke izgleda prilično nadrealno. Istina, u Hrvatskoj su radikalni desničari bitni kao bijela bojica, ali u ovoj delikatnoj predizbornoj godini sigurno ćemo biti suočeni sa šovinističkim ispadima marginalnih političara koji se iz nekog meni nejasnog razloga redovito pozivaju na kršćanstvo. Ostaje nam vidjeti hoće li se zbog zlouporabe i manipulacije kršćanstvom i naši domaći biskupi očitovati nedvosmisleno i hrabro poput kolega u Njemačkoj. I zašto neće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:32 07.Ožujak 2024.

    politika i u crkvi