Top News
4656 prikaza

Čim Penava 'zakmeči' Plenki mu daje 100 milijuna kuna

Ivan Penava i Kolinda Grabar Kitarović
Davor Javorovic (PIXSELL)
Vukovarski gradonačelnik jedini u vladajućoj stranci dopušta si govoriti što misli i to mu se svaki put isplati

Ivan Penava je jedini HDZ-ovac koji otvoreno kritizira rad vlade Andreja Plenkovića i zasad prolazi bez ikakvih sankcija. Dapače. Penava je na čelo Vukovara došao nakon neslavnog odlaska SDP-ovca Željka Sabe, a na nedavnim izborima je glatko osvojio drugi mandat. I dok svi HDZ-ovci i članovi Vlade pušu u isti rog i silno žele pokazati kako se brinu za Slavoniju, Penava ne skriva svoje razočaranje.

"Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo – nije. Puno lijepih riječi i planova krucijalno ne mijenjaju ništa. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste", rečenice su koje su se očekivale od nekog oporbenoga gradonačelnika. Penava je ovu izjavu dao nakon što je cijela Vlada došla u Požegu i predstavila gradonačelnicima i županima mjere koje bi lokalnoj upravi od sljedeće godine trebale ostaviti više od milijardu kuna u proračunima.

Vojislav Šešelj Statistika strahota Top News Gdje su danas zločinci iz Vukovara?

Požalio se Penava i na način kako se država odnosi prema investitorima i da zbog toga ima silnih problema na terenu. Odmah sljedeći dan je u Vukovar otputovao ministar državne imovine Goran Marić i darovao Vukovaru zemljište na kojem se nalaze plivalište, sportska dvorana i igralište. Zemljište je vrijedno gotovo 100 milijuna kuna. Marić je poručio da su učinili više za Vukovar nego sve vlade dosad. Penava nije dao izjave. Slično je bilo i pred lokalne izbore u svibnju.

Andrej Plenković je organizirao veliko druženje s HDZ-ovim kandidatima u Vinkovcima, ali vukovarski HDZ-ovci predvođeni Penavom uopće se nisu pojavili. Medijma su tad anonimni izvori rekli da su nezadovoljni odnosom Vlade prema gradu iako je u studenom obećan niz projekata za razvoj Grada heroja. Već za koji dan je ministar Goran Marić otputovao u Vukovar i tada dao zemljište vrijedno 99 milijuna kuna Penavi. Na njemu niče nova tržnica.

Zanimljivo je da se Plenković niti jednom nije osvrnuo niti na ove niti na ranije kritike svog stranačkoga kolege. Prema njemu je iznimno tolerantan. Sukob je navodno i zbog toga što su vukovarski HDZ-ovci nezadovoljni i podrškom prvog čovjeka stranke županu Boži Galiću, koji iza sebe ima brojne repove, a još uvijek ga se zbog utjecaja ne želi zamijeniti. Kako god, Penava se kritikama zasad uspio izboriti za darove Vukovaru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.